Sikeres a vajdasági népzenészképzés

A Csoóri Sándor Alap és a Hagyományok Háza által is támogatott vajdasági népzenészképzés sikeres négy évet tudhat maga mögött. A részleteket Polyák Dániel, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa, a népzenei hálózat koordinátora foglalta össze.

Magyar Nemzet
2023. 02. 22. 10:00
Vajdasági népzenészképzés
Forrás: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet már korábban felismerte, hogy a népzenészek utánpótlása – a szervezett képzések hiánya miatt – veszélyben van Délvidéken – kezdte Polyák Dániel a vajdasági népzenészképzés elemzését, majd úgy folytatta: amíg a citerások és tamburások létszámát kielégítőnek találták, addig a vonószenészek és a furulyások utánpótlását nem látták biztosítottnak.

Vajdasági népzenészképzés
A vajdasági népzenészképzés növendékei. Forrás: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

A Vajdaságban a táncegyüttesek mellett működik néhány vonószenekar, de a tagok kezdenek kiöregedni, s a helyükre nagyon nehéz találni képzett muzsikust, így űr keletkezik.

Mikor és hol indult a vajdasági népzenészképzés?

A rendszeres oktatás 2018-ban, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet székhelyén, Zentán indult, rá két évre már három településsel – Zentával, Csókával és Magyarkanizsával – kötöttek együttműködési szerződést. Mint mondta, a mag jó talajba hullott, 2020 végén tíz oktató százegy diáknak adhatta át tudását, ebben az évben már hét településen tizennégy vajdasági, tapasztalt népzenész oktató százhuszonhárom tanulóval foglalkozik. E szám állandónak tekinthető, mivel a lemorzsolódottak helyét hamar betöltik. Ennek oka, hogy nem indítanak évente minden szakcsoportot, így az átfedések miatt általában kiegészül a létszám.

Az alábbi hangszerekre szervezték meg Délvidéken a kurzusokat: furulya, citera, tamburafélék és vonósok, ezen belül a hegedű, a brácsa és a nagybőgő.

A cimbalomoktatást is elindítottuk, de a képzés – oktatói hiány miatt – sajnos szünetel. A személyre szabott képzés is jelen van, de a hangsúlyt a kamarazenére fektetjük, a közösségben a fejlődés lényegesen hatékonyabb

 – mutatott rá Polyák Dániel.

Eredetileg négyéves képzést terveztek, s úgy tűnik, eredeti elképzelésünket teljesíteni tudják: a tanulók egy alapfokú zenei tudással fejezhetik be tanulmányaikat. 

Az évente többször megrendezett Dúr-moll találkozók rendszeres résztvevői a hálózatban tanuló diákok, ahol az együttzenélés öröme nagyban segíti a zenészpalánták további fejlődését.

Az eredmények mára kézzelfoghatók. Nagyon sok településen összeálltak kisebb zenekarok az általános iskolás korosztályokban. Több helyen egyéni kezdeményezésekre van példa, máshol a tanároknak köszönhető a bandák elindítása.

Borítókép: Délvidéki zenészpalánták (Forrás: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.