időjárás 20°C Magdolna 2023. május 29.
logo

A ma útjára induló 10. Színházi Olimpia jelképe a bárka

Magyar Nemzet
2023.04.01. 12:00 2023.04.13. 15:35
A ma útjára induló 10. Színházi Olimpia jelképe a bárka

A 10. Nemzetközi Színházi Olimpia és az annak részeként megrendezendő 9. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, azaz a MITEM jelképéül választott bárka egyrészt bibliai párhuzamot idéz meg, másrészt rezonál a 2002-ben átadott budapesti Nemzeti Színház épületével is.

Ahogy arról a március 27-i színházi világnap alkalmából hírt adtunk, nemsokára kezdődik Európa egyik legjelentősebb színházi seregszemléje, a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia. A programsorozat zászlóshajója pedig a budapesti Nemzeti Színház. A rendezés jogát főként a 2014-ben alapított Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) hírével vívta ki magának a teátrum és Vidnyánszky Attila vezérigazgató. 

Kulcsár Edit dramaturg, a színházi olimpia és a MITEM fő szervezője lapunknak elmondta, hogy a jelképet a Nemzeti Színház Duna-parti épülete is inspirálta. Sőt a háborús válság, majd az energiaválság világszerte megnehezíti a mindennapokat, így köztük a kulturális szférát is, így bibliai utalás is egyben a bárka, méghozzá Noé bárkájára. 

A nagy méretű hajót Noé Isten parancsára építette meg, hogy megmentse az állatvilágot az özönvíztől. A színházi olimpia bárkáján önmagunkat és értékeket menthetünk át.

színházi olimpia
A jelképválasztást részben a Nemzeti Színház épülete ihlette (Fotó: Eöri-Szabó Zsolt)


Vidnyánszky Attila vezérigazgató, a színházi olimpia nemzetközi szervezőbizottságának tagja, a MITEM alapítója és vezetője Mit visz át a bárka? című írásában a következőképpen fogalmaz: „A MITEM a 2014-es alapítása óta a párbeszéd, a nyitottság, az egymás iránti kíváncsiság szellemében szerveződik. A mai válságos időkben még fontosabbak a színház képzeletbeli bárkáján átmenteni ezeket az értékeket. A kultúra segítségével kell a párbeszéd hídjait fenntartani, amelyeket a politika lerombol.”

A bárka az április 15-i megnyitón indul útjára, azaz a jelkép megelevenedik. A Karzat Színház ugyanis huszonöt méter hosszú, több mint öt méter magas árbóccal felszerelt hajót épít. A képzőművészeti installáció egy összművészeti előadás központi eleme is egyben, a bárka pedig egyfajta közösségi performansszá válik. Mielőtt a Nemzeti Színház felé indulna, fedélzetére várja a színházi olimpia összes hazai befogadó színházának képviselőjét, hogy közösen bocsássák útjára a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia jelképét.

 

Borítókép: Nemzeti Színház (Fotó: MTI/Faludi Imre)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.