A Miskolci Nemzeti Színház is csatlakozott a 10. színházi olimpiához

Többek között Christoph Marthaler és Silviu Purcărete rendezők előadásai érkeznek a Miskolci Nemzeti Színházba, hiszen a 10. színházi olimpiához nem csak budapesti kőszínházak, formációk csatlakozhattak.

Magyar Nemzet
2023. 04. 18. 15:30
null
Fotó: Bíró István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton nagyszabású megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette a 10. színházi olimpia, ami egyben Európa legnagyobb fesztiválja is. Befogadószínházként, azaz partnerintézményként részt vesz a világszínházi találkozón a fennállásának 200. évfordulóját ünneplő Miskolci Nemzeti Színház. 


A színházi olimpia programsorozat részeként először április 21-én és 22-én a Schauspielhaus Zürich társulata hozza el A sírás (A sejtés) című előadást Christoph Marthaler rendezésében. A közönség magyar felirattal láthatja a német nyelvű előadást.
– Ez a produkció lehetőséget ad a nézőknek, hogy megcsodálhassák azt a hat nagyszerű színművészt, akikkel az elmúlt években Európa-szerte dolgoztam. Ők együtt mutatják be Dieter Roth nyelvi kísérleteinek hihetetlen panorámáját, egy virtuális zongoristával kiegészülve, aki délibábként jelenik meg és tűnik el a színpadi térben a szereplők beszélgetései és dalai közben, amelyek a legnagyobb vígjátéktól egészen a legerőszakosabb tragédiáig terjednek – mondta Christoph Marthaler. 
 

Május 3-án Eugène Ionesco Macbettje a Kolozsvári Állami Magyar Színházból érkezik a Miskolci Nemzeti Színházba, méghozzá Silviu Purcărete rendezésében. 

– Ionesco Macbettje nem egyszerűen a shakespeare-i remekmű parodisztikus kifordítása, hanem az abszurdba hajló, brutalizált társadalom átvilágítása és leleplezése. Kérlelhetetlen humorral mutatja be azt a közéletet, amelyet egyedül a folyamatosan szított ellenségeskedés mozgat és hajszol bele a káoszba – írta Visky András, az előadás dramaturgja.

Május 4-én szintén a kolozsvári társulat előadásában látható az Állatfarm Miskolcon, Puskás Zoltán rendezésében. 

A Kolozsvári Állami Magyar Színház egy új megközelítést választott az Állatfarm történetének bemutatásához, egy olyan művet, ősbemutatót létrehozva, amely megtestesíti az eredeti regény lényegét, de egyedülállóan izgalmas módon mutatja be a történetét, lenyűgöző zenei környezetben adja elő, amely tele van energiával és érzelemmel 

– részletezte Demeter Kata irodalmi titkár. A George Orwell regénye nyomán készült musical Puskás Zoltán rendező elgondolásában egy modern és lebilincselő adaptáció. A vajdasági rendező a mostani darabválasztásról elmondta, olyan művel akart dolgozni, amely a leginkább reflektál a jelenre, ugyanakkor megjegyezte, hogy az előadásban azt az ironikus humort részesíti előnyben, amely az életszerű helyzetekből fakad. Az előadás szövegváltozatát Lénárd Róbert készítette, míg az előadás zenéjét Erős Ervin és Klemm Dávid szerezte. A huszonegy dalt felsorakoztató előadás zenei világában a musical és a rockopera műfaja ötvöződik. – Hangzásvilágában keményebb műről van szó. Hangszerelésben hozni kellett a lázadás hangulatát, de ott, ahol a dramaturgia megkövetelte eltértünk a lágyabb hangzás felé is – vallják a zeneszerzők.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

 

Borítókép: Állatfarm (Fotó: Biró István)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.