Mongóliából kapott különleges hangszert a Miskolci Nemzeti Színház

Kétszáz évvel ezelőtt, augusztus 24-én Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországon című előadásával nyitott meg a miskolci színház, és most, szintén ezzel a darabbal veszi kezdetét a 200. évad. Mongólia budapesti nagykövete a színháznak készíttette el azt a tradicionális mongol hangszert, amely elengedhetetlen az előadáshoz.

Magyar Nemzet
2023. 04. 23. 6:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy megtiszteltetés érte a Miskolc Nemzeti Színházat, ugyanis néhány héttel ezelőtt Béres Attila igazgatót és Szőcs Artur rendezőt Mongólia budapesti nagykövetségén fogadta Baatarjav Sainnyambuu, Mongólia magyarországi nagykövete. A találkozó apropója A tatárok Magyarországon című előadás volt, melyet a kétszáz éves színházuk tiszteletére mutat be idén augusztusban a miskolci teátrum.

Mongólia hangszer miskolci színház
A különleges mongol hangszer átadása  Fotó: Éder Vera

Szőcs Artur, az előadás rendezője mesélt a produkció részleteiről a mongol nagykövetnek, aki rendkívül nyitott volt a darab színpadra állítása kapcsán, és biztosította róla az igazgatót és a rendezőt, hogy amiben csak lehet, segíteni fogja az előadás létrejöttét, és egy, a tradicionális mongol zenei hangzáshoz elengedhetetlen, morin khuur nevű különleges hangszert is a színháznak ajándékoz.

Béres Attila igazgató elmondta, a 200. évfordulóra mindenképpen egy méltó előadást szeretne létrehozni a teátrum. – A kétszáz évvel ezelőtti színházat a díszletek tekintetében igyekszünk majd megidézni, az akkori látványtechnikai elemek nálunk is visszaköszönnek. 

Szőcs Artur ötlete volt, hogy keressük fel a mongol nagykövetséget, hátha tudnak segíteni a morin khuur hangszer beszerzésében, ami elengedhetetlen az előadáshoz

– mondta Béres Attila.

Április 21-én meg is történt a hangszer ünnepélyes átadása, a mongol nagykövet személyesen hozta el a Miskolci Nemzeti Színházba a hangszert, amelyet Mongóliában külön a miskolci színház számára készíttetett. 

Baatarjav Sainnyambuu a sajtótájékoztatón elmondta: kötelességének érezte, hogy segítse a színházat és az előadást. – Próbáltam minél hamarabb elkészíttetni a hangszert, hogy még időben ideérjen Mongóliából a próbák idejére – mondta a mongol nagykövet, aki hozzátette, ez a hagyományos népi hangszer életre kelti majd az előadást. A moorin khuur a mongol nemzeti identitás egyik szimbóluma. Lófejű hegedűnek nevezik, és valóban, a hangolófej általában egy lófejet ábrázoló faragásban végződik. A mindösszesen kéthúros hangszerben a nagykövet szerint „az egész világ benne van”.

Borítókép: A nagykövet a lófejű hegedűvel (Fotó: Éder Vera)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.