Vitorlát bontott a balatoni szezon

A barátságtalan május ellenére már két versenyen van túl a balatoni vitorlás szezon. A Magyar Vitorlás Szövetség kiemelt célja, hogy a tavat mindenki számára elérhetővé tegye, sportolási és pihenési céllal is, ezért csatlakozott a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében megrendezett Privát Balaton kezdeményezéshez, amely balatoni családi legendáriumok felkutatására bíztatja a résztvevőket.

2023. 05. 19. 23:00
null
Fotó: Aron Szanto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenkinek mást jelent a Balaton. A kikötőkben ringatózó vitorlások és csónakok látványától, a tihanyi apátság képéig, a nyári hekkezzéstől az őszi badacsonyi szüreten át a téli korcsolyázásig megannyi élményt kínál Európa legnagyobb édesvízi tava. A balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár ezért hívta életre a Privát Balaton kezdeményezést, amely a balatoni régió múltját szeretné elsősorban fotók segítségével feleleveníteni.

A balatoni 2023-as évadnyitó verseny győztes csapata
A 2023-as vitorlás évadnyitó verseny győztesei. Fotó: Cserta Gábor

A szakmai kutató- és gyűjtőmunka már tavaly elkezdődött, a könyvtár munkatársai olyan embereket kerestek fel, akik szívesen osztották meg régi élményeiket, történeteiket. A gyűjtés eredménye tematikus, installációs kiállítás keretében kerül majd bemutatásra Balaton-szerte. 

Az egyik legfonottasabb témakör a balatoni hajózás és a vitorlázás, emellett a strandok élete és álalakulása, a Balaton környékén élő írók és költők sorsa is felfedezésre vár.

 

A Balaton mindenkié

Tavasz óta a Privát Balaton minden magyartól vár például képeket a füredi mólóról vagy a hatvanas évek Badacsonyáról, de a rendszerváltáskori képeslapokkal lehet jelentkezni a Lipták Gábor Városi Könyvtárnál, illetve kiemelkedő vitorlásversenyek – így például a Kékszalag hétvégjekor – során a Vitorlás Szövetségnél is.

– Kiváló kezdeményezés, mivel korábban is többen jelentkeztek nálunk például örökösök, akik a korábbi vitorlázók serlegeit vagy egyéb hagyatékát ajánlották fel a Szövetségnek. Szervezés alatt van egy bizottság is, akik a nagy öregjeinket keresnék meg, hogy osszák meg történeteiket vagy tárgyiasult emlékeiket. Egyrészt szomorú, hogy eltávozásról vagy hagyatékról beszélünk, másrészt ez mindannyiunk öröksége. A Balaton közös kincsünk, ahova mindenkit várunk szeretettel – mondja el Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

A Szövetség célja, hogy a hagyományok fenttartásával népszerűsítse a vitorlázást Magyarországon. Haranghy Csaba nem véletlen emeli ki, hogy nemcsak a magyar tengert érdemes a vízi sportok kapcsán figyelembe venni, hanem a Velencei, Fertő vagy Tisza-tavat is, bár tény, hogy a „Balaton központi szerepet tölt be a sportág életében”.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára a balatoni évadnyitó ünnepségen arról beszélt, hogy összesen közel kétszáz vitorlásversenyt rendeznek az idén a magyarországi tavak, köztük több nemzetközit is. A csopaki finn dinghy osztály Európa-bajnokságán május 18-án például kiváló eredmény született: Németh Domonkos nyolc futamgyőzelmével első helyen zárt. A magyarok közül Haidekker Elemér a negyedik, a fair play díjas Pallay Tibor pedig a tizedik helyezett lett. A hetven fős mezőny minden nap más szélben versenyzett, volt keleti, északkeleti, délnyugati szél is, amely hol erősen, hol viharosan vagy éppen gyengén fújt az eső és napsütés váltakozása mellett.

Az évadnyitó versenyt – amelyet a Team Kaáli katamarán nyert – ezzel szemben tíz-harminc kilométer/órás keleti szélben rendezték meg, miután a hagyományoknak megfelelően a 125 éves Kishamis árbócára felhízták a zászlót, megkoszorúzták a Balatont és eldördült a startpisztoly.

 

Kis balatoni vitorlás-történelem

A legendákban bővelkedő hajó a legidősebb vitorlás a tavon. A balatoni vitorlázás első aranykorának állít emléket. 

A sportág sikere egy 1866-os álhírnek köszönhető, amely szerint Sisi Balatonfüreden nyaralt volna. A magyar arisztokrácia ezért hozatott hajókat, hogy ne csak a Festeticsek 1797-ben épített Phönixe legyen az egyetlen vitorlás a halászhajókon kívül.

 Az 1860-as években a Batthyányik és a Széchenyik külföldön kedvelték meg a sportvitorlázást, és igyekeztek Magyarországon is meghonosítani, ám igazi versenyzésre csak 1934-ben került sor.

A két világháború közötti konszolidáció elegáns kedvteléssé változtatta a vitorlázást, a tó ekkor került fel a nemzetközi sportélet térképére. Vitorlásflották épültek, elrajtolt az első Kékszalag, a Csillagtúra és a rendszeresen megrendezett nemzeti bajnokságok is. 1933-ban a Balatonon rendezték Európa első vitorlás bajnokságát. A kommunista diktatúra a Horthy-rendszerrel azonosította a vitorlázást, így a sportág fejlődése megakadt. A nyolcvanas évek Ötvös Csöpi-filmjei nyomán éledt újra az érdeklődés, igazi fejlődés pedig a kilencvenes évek után kezdődött.

 

Kisimult szezon

– Az idei év fontos célkitűzése, hogy sikeres legyen az olimpia felkészülés. Sokat foglalkozunk a kvótaszerzéssel, hiszen három esélyes versenyzőnk van, ám a szabályok miatt ketten szerezhetnek kvótát. Ugyanakkor a Balaton nemcsak az övék, hanem a hobbivitorlásoké is. A Privát Balaton kezdeményezés is ezt húzza alá, hogy a tó mindannyiunké – magyarázza Haranghy Csaba, hozzátéve, hogy a Covid miatt sokat változott a Balaton, „kisimult”, meghosszabbodott a szezon.

A klímaváltozás miatt akár téli vitorlásversenyeket is lehet szervezni, illetve a pandémia okozta bezártság számos embert űzött a tó köré, akikből sokan maradtak vagy gyakoribb vendégek lettek a korábbinál.

 Éppen ezért a Vitorlás Szövetség elnöke turisztikailag pozitív mérlegű nyárra számít. Ez a Privát Balaton szervezőinek is hasznos lenne, mivel így még több ember fényképeit, emléktárgyait tudnák begyűjteni.

Borítókép: Vitorlások a Balatonon. Fotó: Szántó Áron

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.