Akusztikus koncertet adott Gödöllőn az Edda Művek

Lélekig ható, meghitt pillanatokkal és fergeteges energiákat mozgósító, hamisítatlan rockzenével ajándékozta meg a közönségét az Edda Művek július 21-én este a gödöllői királyi kastély lovardájában tartott akusztikus koncerten. Az unplugged bulin természetes hangzásukban szólaltak meg a legendás, közel fél évszázados múlttal bíró zenekar dalai. A tiszta, hamisítatlan zenéből áradó érzelmek az első perctől kezdve magukkal ragadták a csordulásig telt terem közönségét.

Tukács Orsolya
2023. 07. 22. 18:00
Gödöllő, Edda koncert Pataki Attila
Gödöllő, Edda koncert Pataki Attila Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előre jelzett eső miatt a szervezők a korábban tervezett szabadtéri helyszín helyett a biztonságot jelentő, fedett lovardába helyezték át a koncertet. Mindkét tér más és más hangulattal várta volna a közönséget. Így a csillagokkal díszített végtelen égbolt varázsa helyett most a klubkoncertekre jellemző közelséget élhették át a rajongók. Habár a nagy tér miatt nélkülözhetetlen volt némi hangosítás, a hangok ezúttal természetesen, torzított gitár nélkül szólaltak meg a nyári éjszakában.

Gödöllő, Edda koncert Pataki Attila
Az Edda tagjai: Kicska László, Pataky Gergely, Pataky Attila és Alapi István a gödöllői királyi kastély lovardájában (Fotó: Teknős Miklós)

Az est hangulatát előzenekarként a Pataky Gergely által vezetett együttes, az Edda utódjaként is emlegetett Pataky Művek fellépése alapozta meg. A két banda mára már összeszokott csapatként koncertezik együtt, és Pataky Attila fia az est későbbi részében is fontos szerepet töltött be: számos legendás Edda-slágert adtak elő édesapjával közösen.

A bulihangulat már a koncert első pillanatában megszületett. Amint felcsendültek az Elhagyom a várost című sláger első ütemei, a közönség egy emberként fakadt dalra, és a kezdeti lendület tovább fokozódott a második, Minden sarkon álltam már című dalnál. A koncert setlistjén amúgy számos más közismert sláger is szerepelt. Köztük a Gyere, őrült, az Éjjel érkezem, a Kör, az Álmodtam egy világot magamnak, a Mi vagyunk a rock, a Kölyköd voltam és a Szálljunk fel című rockklasszikusok. De néhány zenei csemegének számító, koncerteken ritkábban halható nótát (pl. Mondd, világ, Állj mellém) is előhúzott a tarsolyából a 255 dalt magáénak tudó együttes.

A koncertet a hol szívhez szóló, hol pedig lendületes, a rock hamisítatlan energiáit közvetítő zene mellett azok a pillanatok is emlékezetessé tették, amelyek a zenekar és a közönség közötti őszinte szeretetet érzékeltették.

Ilyen pillanatokban bővelkedett a Hűtlen című dal, amelyet az együttes frontembere a közönség sorai között, a jelenlévőket is megénekeltetve adott elő.

Gödöllő, Edda koncert Pataki Attila
A Hűtlen című dalt a közönség sorai között sétálva adta elő az Edda énekese (Fotó: Teknős Miklós)

A zeneszámok közötti szünetekben előkerültek a zenész-énekes legendás dzsekijei, amelyeket bemutatva Pataky Attila egy-egy érdekes történetet is megosztott a jelenlévőkkel. Többek között az a mára szimbolikus jelentőségűvé vált Petroff dzseki is feltűnt a színpadon, amelyet a zenész a felelevenített emlékei szerint 1976-ban több mint négyezer forintért vett az Ecseri piacon, és amelyből a gázsit gyűjtögetve később a zenekarból mindenkinek vettek egyet. 

Természetesen zenei fénypontokból sem volt hiány az est során. Erről az énekesek, Pataky Attila és Pataky Gergely mellett a zenekar legendás zenészei, Alapi István (gitár), Gömöri Zsolt (billentyű), Kicska László (basszusgitár) és az együttes legifjabb tagja, a Pataky Attila által „tűpontos rockdobosként” emlegetett Benkó Ákos gondoskodtak, emlékezetes szólókkal kápráztatva el a közönséget.

Gödöllő, Edda koncert Pataki Attila
Benkó Ákos, az Edda „tűpontos rockdobosa” (Fotó: Teknős Miklós)

Fénypontokat és színeket nemcsak a zene, de a jól megtervezett világítástechnika és a kivetítőn megjelenő, kreatív és jó minőségű, olykor-olykor a zenekar múltjának jelentős pillanatait megidéző fényképek, videók és animációk is szolgáltattak a közönségnek.

A koncert a közel ötven év munkásságát felölelő számoknak, a felelevenített történeteknek és a háttérben megjelenő fényképeknek, felvételeknek köszönhetően egyfajta időutazássá alakult, bizonyítva, hogy a rock és a hamisítatlan, színtiszta zenéből áradó öröm, szépség és energia örök és halhatatlan.

 

Gödöllő, Edda koncert Pataki Attila
A legendás együttes hamarosan visszatér majd Gödöllőre (Fotó: Teknős Miklós)

Az Edda Művek a gödöllői királyi kastélyban legközelebb szeptember 15-én várja hasonló élményekben gazdag koncerttel a közönséget, amikor az együttes és a szervezők reményei szerint immár Isten szabad ege alatt csendülhetnek fel a legendás dallamok.

 

Borítókép: Az Edda Művek ezúttal akusztikus koncerttel varázsolta el a közönséget (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.