Bogotában aratott sikert a Győri Balett + videó

Ha talán hungarikumnak nem is nevezhető, a győri identitásnak biztosan része Markó Iván öröksége, amelyet évtizedek óta hitelesen őriz a Győri Balett. Velekei László, a társulat vezetője nagyon összetartó családnak nevezte az együttest, amely éppen az összefogás révén tud megbirkózni a szokványos és a szokatlan kihívásokkal. Ezekről mesélt lapunknak az igazgató.

Lányi Adél
2023. 07. 26. 12:59
Jelenetfotó a Lukács Andor rendezte Stravinsky-előadásból
Jelenetfotó a Lukács Andor rendezte Stravinsky-előadásból Forrás: Győri Balett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendkívül sikeres időszak után – a 2022–23-as évadban százhúsz előadást a Győri Balett, öt új bemutatóval örvendeztették meg a közönséget, és 28 ezer néző látta a produkciókat – a közelmúltban is számos rangos eseményen, koncerten, gyerekprogramon mutatta meg tehetségét az együttes. Jártak például a VI. Kolumbiai nemzetközi komolyzenei fesztiválon Bogotában, ahol több mint egy hetet töltöttek, hiszen három fellépésük is volt egymás után. Először egy Sztravinszkij-darabot (koreográfus Lukács András), majd Velekei László Fauré Mélisande című darabját, végezetül ismét egy Lukács-koreográfiát, a Bolero előadását láthatták a nézők. – Akkora sikerünk volt, hogy 2024 januárjában visszavárnak minket az Anna Karenina-darabba – mesélte büszkén az igazgató.

Velekei László, a Győri Balett igazgatója
Velekei László, a Győri Balett igazgatója
Fotó: Csapó Balázs

Ami pedig a kihívások kezelését illeti, arról beszélt: a kirobbanó energiaválság során azzal próbáltak segíteni a Győri Nemzeti Színháznak, hogy alternatív helyszínt kerestek próbáikhoz. Ezért az Audi Hungaria Zrt. rendezvényközpontjába költözött a Győri Balett társulata. Kivételes alkalom, hogy egy művészeti társulat ipari környezetben dolgozhatott nap mint nap, és a végén látványos előadással kedveskedett az Audi munkatársainak. – Talán ez volt a Győri Balett egyik legfontosabb sikere, és talán ez a történet megmagyarázza sikereinek titkait is: nemcsak elfogadtuk a változást, nemcsak részesei lettünk az átalakulásnak, de irányítóivá is váltunk – fogalmazott Velekei László.

Újabb kihívást jelentett júniusban a Győri Balett által rendezett XVIII. Magyar táncfesztivál, amelynek részeként színvonalas produkciók, kiváló tehetségek látogattak a városba. Az idei sorozat fókuszba helyezte a győri kötődésű művészeket, de nemzetközi fesztiválként igazi világnagyságokat is vendégül látott. A rendezvény része volt Magyarország kiemelkedő kulturális programsorozatának, a 10. színházi olimpiának is. – Büszke vagyok, mert öt napon keresztül hat helyszínen tizennyolc táncelőadást és kilenc programot láthattak a nézők – hangsúlyozta a társulat vezetője.

A profi táncosokon és táncrajongókon kívül a legkisebbeket is igyekszik megszólítani a közösség. Néhány éve indult el a gyerekeknek szóló Tánci-tánci programsorozat, amely annyira népszerű volt, hogy tavaly óta kéthetente kell tartania előadásokat a társulatnak. A táncfesztiválon is figyeltek a gyerekekre. Idén egy újabb gyermekdarabbal debütáltak. A Maszkabál 2. Gryllus Vilmos fülbemászó dallamaival, szövegeivel egy soha nem volt, mesés világba repítette a legkisebbeket.

Fontos célkitűzése a társulatnak, hogy a művészetük minél nagyobb teret hódítson meg a kicsik szívében, és érzékenyebbek, nyitottabbak legyenek a művészetekre. 

Velekei László arról is beszélt, hogy fontosnak tartják az utánpótlás kinevelését és a társadalmi szerepvállalást. Mint mondta, ez a program amolyan örömbonbon az életükben, nagyon feltölti az együttest és a nézőket is. – Nem győzünk annyi gyerekdarabot játszani, amennyire igény van – tette hozzá.

A Győri Balett most már negyvennégy éve képviseli a magyar táncművészetet. Velekei László így értékelte az eltelt időszakot: – Az idei évadban minden hónap mérföldkő volt, hiszen rengeteget dolgoztunk, rengeteget tapasztaltunk, és bízom benne, hogy rengeteget adtunk a közönségünknek.

Borítókép: Jelenetfotó a Lukács Andor rendezte Sztravinszkij-előadásból (Fotó: Győri Balett)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.