Sissi zsiráfjától a biodómig – dokumentumfilm a budapesti állatkert történetéről

A budapesti állatkert első száz esztendeje egyúttal a magyar történelem tükre is. Irányították nemes lelkű és erkölcstelen emberek. Az állatkert lakói éppúgy szenvedtek a történelem viharaitól, rezsimektől, háborúktól, forradalmaktól, mint a lakosság. És bizony a gyakori pénztelenség sem csak az állatkertre volt jellemző. Az intézmény történetéről, a film elkészülésének okairól Kocsis Tibor, a Sissi zsiráfjától a biodómig című film rendezője nyilatkozik a HírTV Svenk című műsorának ma esti adásában.

Magyar Nemzet
Forrás: Hír TV2023. 08. 05. 13:30
Kocsis Tibor, a Sissitől a biodómig című film rendezője (Forrás: Hír TV/Svenk) Fotó: Hír TV/Svenk Forrás: Hír TV/Svenk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1866 augusztusában Erzsébet királyné is felkereste az intézményt. Mivel a pesti állatkertnek nem volt még zsiráfja, a királynő felajánlott egyet a Schönbrunni Állatkert gyűjteményéből. A zsiráfház 1868 áprilisára készült el. Rögvest meg is érkezett a királynő ajándéka, ahogy abban az időben ismerték, a foltos nyakorján – vemhesen. Így nemsokára világra jött az első pesti zsiráfborjú – hangzik el a filmben. 

Sissi zsiráfjától a biodómig
Képkocka a Sissi zsiráfjától a biodómig című filmből (Forrás: Hír TV/Svenk)

– Nem is az érdekelt engem ebben a filmben igazán, hogy milyen állatok vannak, hány állat van, milyen különlegességek vannak. Engem sokkal jobban érdekelt az, hogy hogy változott az állatkert, a szemléletmód, mi történt 1866 és 2020 között, onnantól kezdve, hogy az 1866-os nyitás után még eszkimókat is mutogattak, meg ki volt állítva egy bozontos szakállú nő, mint egy vásári látványosság – meséli a Svenk ma esti adásában Kocsis Tibor, a film rendezője. 

A történet arról szól, hogy jutottunk el oda, hogy hihetetlen interaktív világot varázsolunk oda, ha egyszer befejeződik és elkészül a biodóm, ami a világ egyik vagy a nyolcadik csodája lesz 

– avat be a részletekbe a rendező.

Elmondta, hogy azt érezte, be kell mutatniuk az 1866 és 2020 közötti világot, de úgy, hogy végigmennek a történelem különböző, nagy korszakain a kiegyezéstől kezdve a Monarchia időszakán és az 1896-os milleniumon át, az első világháborútól az őszirózsás forradalmon keresztül a második világháború pusztítása, majd a kommunisták bejövetele, hatalomátvétele, aztán a Kádár-korszakig. 

– Minden egyes nagy történelmi esemény valamilyen módon rajta hagyta a bélyegét, a nyomát az állatkerten, és mi ezt mutattuk be – magyarázza a Svenk ma esti adásában Kocsis Tibor, a film rendezője.

A Svenk mai adását 22.50-kor láthatják a Hír TV-n. 

Borítókép: Kocsis Tibor, a Sissi zsiráfjától a biodómig című film rendezője (Forrás: Hír TV/Svenk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.