Elfeledett polihisztor Nagykátán

A nagykátai születésű Mátray Gábor a XIX. század egyik polihisztora volt, akinek neve sokkal kevésbé ismert napjainkban, mint azt teljesítménye indokolná. Most az emlékezetét felelevenítő kiállítás nyílt róla a Nagykátai Városi Könyvtárban.

Bori Ágnes
2023. 09. 03. 13:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar művelődéstörténet kiemelkedő alakjának nevét csupán egy budai utca és szülővárosának egyik iskolája őrzi, szobrai sem állnak ott minden nagyobb város parkjában, holott a Rothkrepf Gáborként született Mátray volt a Hangászegyesületi Zenede (ma: Zeneakadémia) első vezetője, az első magyar szépművészeti folyóirat, a Regélő-Honművész alapító-főszerkesztője, az Országos Széchényi Könyvtár első könyvtárőre, mindemellett kiváló zeneszerző, akinek zenés daljátékát már 13 éves korában bemutatták. 

Zenetörténészként Bartók és Kodály előfutára, aki amellett, hogy népdalokat gyűjtött, vitába mert szállni Liszt Ferenccel is, amikor a nagy tekintélyű muzsikus azt állította, nincs magyar népzene, csupán cigány. Mátray ezt az állítást komoly érvekkel és kutatási eredményekkel alátámasztva cáfolta meg, s mindaz, amit a népzenéről gondolt, részben előrevetíti Bartók és Kodály munkásságát.

 

Mátray neve a szülővárosában mára szinte összeforrott a közelmúltban elhunyt Kucza Péter helytörténész és gyűjtő nevével, aki nélkül nem jöhetett volna létre a nagykátai kiállítás. Kucza Péter munkásságának egyik legnagyobb szegmense a Mátray-relikviák gyűjtése: fáradhatatlan munkával építette fel gyűjteményét, mindent felkutatott és megszerzett, ami Mátrayval kapcsolatba hozható, hogy méltó emléket állítson Nagykáta híres szülöttjének, a magyar kultúra egyik megkerülhetetlen alakjának. 

A szeptember 1-én nyílt életmű-kiállításnak nem is lehetne jobb helyszíne, mint a Nagykátai Városi Könyvtár, ahol szeptember elsejétől megtekinthetik Kucza Péter gyűjtését, amelyet a bibliotéka hosszas előkészületekkel, méltó módon és komoly munkával tár az érdeklődők elé. 

Sajnálatos módon maga Kucza Péter már nem élhette meg a kiállítás megvalósulását, gyűjteményéből Bene Zoltán József Attila-díjas író, aki szintén sokat foglalkozott Mátray-kutatással és Mizsei A. Tamás, a Nagykátai Mátray Gábor Általános Iskola korábbi igazgatója rendezte a tárlatot. 

 

A kiállítást Dorner Gábor, Nagykáta polgármesterének köszöntője, Mizsei A. Tamás és Bene Zoltán bevezető gondolatai, majd dr. Terék József tárogatójátéka után dr. Tari Lujza zenetörténész nyitotta meg. Az Országos Széchényi Könyvtárat, amelynek Mátray Gábor 1837-től napidíjas alkalmazottja, 1846-tól 1875-ig kinevezett könyvtárőre volt, Lewalt-Jezierski Zoltán, a főigazgatói kabinetvezetője képviselte a rangos eseményen.

Borítókép: Érdeklődők a tárlaton (Fotó: Marton László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.