Működik a Tankcsapda-gépezet + galéria

Az elmúlt másfél hetem a Tankcsapdáról szólt. Beleshettem az új klipjük forgatásába, beszélgethettem velük, láthattam, hogyan dolgoznak, mit esznek, lopott percekben hogyan pihennek. Sosem kellett elmagyarázni, mit jelent ’csapdásnak lenni, ez a zenekar hozzátartozik a debreceniséghez, az én debreceniségemhez is, arra viszont mindig kíváncsi voltam, mitől működik a Tankcsapda-gépezet, hogyan tudott ez a kezdetben „a média és a kiadók által lesajnált, suttyó, debreceni banda”, Lukács Lacit idéztem, Magyarország első számú rockzenekarává válni. Ösztönös tudatosság vagy tudatos ösztönösség, valami ilyesmi lehet a válasz, ami kétségkívül jó út. Ezt bizonyítja a jövőre 35. évébe lépő zenekar péntek esti telt házas Budapest Park-koncertje is, ahol ismét megtapasztalhattuk, hogy ennek a bandának és közösségének még mindig óriási ereje van.

2023. 09. 23. 11:00
null
Tankcsapda koncert a Budapest Parkban. 2023.09.22 Budapest Fotó: Csudai Sándor Fotó: Origo/Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai rockszcénát nem feltétlenül jellemzi az a fajta tudatosság, vagy profizmus, ami a Tankcsapdában megvan – emiatt rendre kapnak hideget-meleget –, ha ennek hiányában egy-egy zenekar kevesebb lehetőséghez jut, az legyen az ő bajuk. Fejes Tamás egy korábbi beszélgetésünk alkalmával azt mondta, higgyem el, az, hogy egy rockzenekar fenn tudjon maradni, nem profizmus, hanem akarat kérdése. Mint mondta, „látni kell, hogy mitől működik egy zenekar […] egyszerűen akarni kell, mert ott lohol mögötted a konkurencia, jönnek az újak, a fiatalok. Ha sz…r vagy, elmúltál, mehetsz nyugdíjba.”

Sidi, azaz Sidlovics Gábor a megszokott lelkesedéssel zúzta a húrokat (Fotó: Origó/Csudai Sándor)

Márpedig a Tankcsapda nem akar ebbe a hibába esni, és a közelében sincs annak, hogy nyugdíjba menjen. Mindig képesek megújulni, más kérdés, hogy egy-egy dal vagy kollaboráció kiveri a biztosítékot a rajongók és a szakma körében, de mindenkinek megfelelni úgysem tudnak, és nem is akarnak. Lássuk be, a rock- és metalközösség mindig nehezebben fogadja el, ha valaki mást csinál, mint amit a műfaji keretek engednek, ráadásul a Tankcsapda ebben a közösségben egy mainstream zenekarnak számít, amelyen folyamatosan ott a reflektorfény, bármit is tesz.

Mindezekkel együtt vagy mindezek ellenére a jövőre 35. évébe lépő zenekar megy tovább, készülnek az új lemezre, koncertekre. A Budapest Parkban júniusban már adtak egy koncertet, ezért péntek este olyan dalokat választottak, amelyek akkor nem hangzottak el. A régi tankcsapdások nem panaszkodhattak, hiszen volt Világ proletárjai, Baj van!, Voltam már bajban, Legyen köztünk híd, és persze bőven játszottak későbbi, slágeresebb dalaikból is, elhangzott a Fiúk ölébe a lányok, az Ez az a ház, az Adjon az ég, az Azt mondom, állj, és az elmaradhatatlan Mennyország tourist. Ezen a koncerten debütált a Pesten megjelent Isten című új daluk, ami egy könnyedebb punkos nóta, ennél sokkal jobban vártuk a szintén ezen a nyáron kihozott, Ez a nap az a nap címűt – ez egy sűrű szövegű, megmondós, kicsit keményebb hangvételű dal, ami nagyon jól szólt élőben is.

 

Az akusztikus blokkból nem maradhatott ki az Örökké tart, az Egyszerű dal és a Félre a tréfát sem – mindig jól működik ez a kombináció, és a két óra hosszát aktívan végigpogózó „B közép” is tudott egy kicsit szusszanni. 

Vicces volt látni, ahogy a félmeztelen rockerek színházi közönséggé alakulva rendezett sorokban foglaltak helyet törökülésben a földön, hogy aztán újult erővel alakíthassanak ismét circle pitet.

A koncert legkedvesebb pillanata az volt, amikor felhívták a színpadra Imit Békés megyéből, aki 24 órára a Tankcsapda tagjává válhatott, a nap megkoronázásaként pedig Fejes helyét átvéve eldobolhatta az Adjon az ég című dalt a park többezres közönsége előtt. 

Jó húzás volt ez a zenekar részéről, ötletekből sosem volt hiány náluk. Az utolsó negyedórába még belefért volna egy-két dal, kicsit korán lehúzták a rolót, ezzel együtt egy jó értelemben vett, átlagos Tankcsapda-koncertet láthattunk, a zenekartól már megszokott, tökélyre fejlesztett pirotechnikával, működőképes vizuállal, és három ereje teljében lévő zenekari taggal.

A koncertről elégedetten távozó kollégám – amellett, hogy megjegyezte, hogy a zenekar még mindig hihetetlenül profi –, annyit írt: „Vagy nagyon jó színészek, vagy tényleg élvezik”. Ez utóbbi, írtam neki, mondom ezt a klipforgatáson szerzett élményeim, a Bakó Csabival (a zenekar menedzsere) való beszélgetések alapján, és mondom ezt debreceniként, aki anno rongyosra hallgatta a ’csapda-kazettákat, és visongva ugrált, ha meglátta a Piac utcán sétálni Lukács Lacit.

A Kultúrnemzet exkluzív anyagát a klipforgatásról alább láthatják:

Borítókép: A Tankcsapda ezúttal is látványos pirotechnikát alkalmazott (Fotó: Origó/Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.