A CNN címlapján a budapesti palota

A portál megírta a világörökségi területen álló Matild-palota történetét.

Forrás: CNN2023. 10. 18. 16:10
CNN, Matild-palota
Forrás: cnn.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest épített örökségének egyik ékességéről ír a CNN, a portál a címlapon hirdeti a csodálatos Matild-palotát. 

Matild- palota, CNN
A CNN-en a budapesti Matild-palota (Fotó: cnn.com)

Több mint 120 éve áll a Matild-palota (vagyis a déli Klotild-palota) az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Ferenciek terén, és ikertestvérével, az út túloldalán álló északi Klotild-palotával együtt fogadja azokat, akik átkelnek a Dunán Budáról Pestre – a két fél, amely Magyarország fővárosát alkotja. 

A palota 1902-ben épült Korb Flóris és Gierg Kálmán tervei alapján, amikor az Osztrák–Magyar Monarchia gazdaságilag erős volt: az erő és a siker szimbólumaként emelték. Ablakait eredetileg a legendás üvegművész, Róth Miksa készítette, gyönyörű kályháit Zsolnay-csempék ékesítették. 

A Matild-palota a századelőn
A Matild-palota a századelőn (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény )

A CNN cikke ír még a budapesti kávéházi életről is: a birodalom 1918-as felbomlása előtt Európa jómódú polgárai, királyai és hírességei özönlöttek ide, hogy a palota kávézójában társalogjanak, 

amely akkoriban Magyarország híres kávéházi kultúrájának egyik sztárja volt.

Annak ellenére, hogy a Matild-palota túlélt két világháborút, és az 1950-es években reneszánszát élte, a kommunista uralom alatt hanyatlásnak indult, és a szovjet korszak utáni újjáélesztési kísérletek soha nem állították vissza korábbi dicsőségét.

A világhírű belsőépítész, Maria Vafiadis és a helyi építészek, Puhl Antal és Dajka Péter ötéves átalakítását követően a Matild-palota ismét visszanyerte státuszát, mint a budapesti társasági élet egyik ékköve – fogalmaz a CNN. 

Borítókép: Matild-palota (Forrás: CNN) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.