A világ legjobb bohócai Budapesten + videó

Gőzerővel folynak a Csodaláda című előadás próbái a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol már a karácsonyra készülnek. A tavalyi Jókai-darab nagy meglepetést okozott, hiszen ritka, merész vállalkozás egy szépirodalmi klasszikust beemelni a cirkuszba. Fekete Pétert, a darab rendezőjét arról kérdeztük, idén mire számíthatunk a Melyiket a 9 közül? hangos sikere után.

2023. 10. 17. 8:00
null
Forrás: Fővárosi Nagycirkusz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy volt az érdeklődés, hangos európai siker övezte a kísérletünket, amellyel egy Jókai-darabot adaptáltunk porondra, a karácsony szentségét, az egymásra figyelést, a családi együttlét örömét kiemelve. Az előadás sikere az országhatáron túl nőtt, folyamatosan figyelnek minket, elemzik, keresik a Fővárosi Nagycirkuszban folyó szakmai munka sikerének okát – emelte ki Fekete Péter arra a kérdésre válaszolva, lehet-e überelni a tavalyi telt házas sikert.

Anton és Viktor Franke és egy lelkes néző a közönségből. Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

Mint mondta, idén a világ egyik legjelentősebb bohócművészpárosát sikerült leszerződtetniük, ők viszik végig a karácsonyi történet fonalát. 

– Szándékosan beszélek bohócművészről, hiszen a jó bohóc a legkiválóbb pantomim-, szín- és artistaművész keveréke. Mindhárom szakterülethez kell értenie és mindegyikhez a legfelsőbb fokon. Anton és Viktor Franke – apa és fia – bohócművészek a világ legjelentősebb művészeihez tartoznak, mondjuk úgy, az első tízben vannak. A legkeresettebbek, a naptárjuk évekre le van foglalva. Boldogság, hogy eljöttek hozzánk, s a próbák során azonnal kiderült: valóban igen komoly szakmai tudásuk van, fel is kértem őket társrendezőnek a darabhoz. Minden ötletet, minden apróságot, minden gesztust milliméteres pontossággal dolgoznak ki – mutatott rá a rendező, majd hozzátette, őszintén hisz benne, hogy az előadás sok ezer nézőben megváltoztatja majd a bohócról korábban kialakult képet. 

Annak, hogy miért idegenkednek, félnek a bohóctól, Fekete Péter szerint kettős szakmai oka van: egyrészt 

a bohóc munkája alapvetően abból áll, hogy a mindannyiunkban élő emberi tulajdonságok közül kiemel egyet, felnagyítja azt, és elénk tárja: tessék, ilyenek vagyunk! Van olyan bohóckarakter, amely a bennünk megbúvó sebezhetőségünket, az esetlenségünket, az ügyetlenségünket tárja elénk, de van, aki az ártatlanságunkat, a gyermeki szeretetteljességünket nagyítja fel és idézi meg. A filmesek gyakran nyúlnak a bennünk rejlő agresszió, a gyűlölet, a harag kifejezésének megrajzolásában a bohócszerephez, ez szülte meg a horrorbohócot, ami nagyban hozzájárult, hogy sokan elutasítsák, elidegenedjenek az amúgy nagyon szerethető bohóckaraktertől. Mi nem örülünk ennek.

A másik ok, mint mondta, hogy nagyon sok rossz, minőségében nem kidolgozott bohóc működik a világban. Próbálkoznak, azt gondolják, egy jelmez, egy smink, egy paróka vagy egy viccesnek tűnő gesztus elég. – A bohócmesterség a színművészet nagyasszonya, nagy tisztelettel, alázattal és gigantikus, elemző szakmaisággal lehet csak jól művelni – hangsúlyozta Fekete Péter.

A Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskolán idén indult főiskolai szinten a bohócképzés.

Nemzetközileg elismert, képzett szakemberek elemzik, tanítják a mesterséget – Greifenstein János tanszékvezető irányítása alatt – érettségizett, főiskolai végzettséget szerezni vágyó, vállalkozó kedvű fiataloknak. Három évig tanulnak, majd a Fővárosi Nagycirkuszban próbálhatják ki a tudásukat. 

– A főiskola szerződésben áll a Fővárosi Nagycirkusszal, és olyan komoly világsztárok, mint Viktor és Anton Franke is mesterórákat adnak a hallgatóknak – tette hozzá Fekete Péter.

A főigazgató az új karácsonyi darabbal kapcsolatban kiemelte: ez a mű a karácsony és a cirkusz csodájáról, az álmaink megvalósításáról, a szeretet erejéről szól. A repülésről, a gyermekkori vágyak valóra válásáról, amely a saját kezünkben van. 

„Ahogy a cirkuszművészetben is: álmodd meg, higgy benne, hogy elérhető, higgy magadban, és meglásd, a csoda megvalósul, mert a te kezedben van, de ne csak várd, tenned kell érte!”

Borítókép: Anton és Viktor Franke – apa és fia – bohócművészek a világ legjelentősebb művészeihez tartoznak (Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.