MITEM: a Bánk bán a Showcase-ben is szerepel

Prózai formában már harmadszorra viszi színre Katona József művét Vidnyánszky Attila. A drámát lendületes, fiatalos formában álmodta újra, amiben kiemelt szerepet kaptak a fiatal színészek.

Forrás: mitem.hu2023. 10. 15. 20:00
null
Fotó: Eori_Szabo_Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Színház társulatának fiatal színészei mutatják be október 16-án Katona József Bánk bán című művének legújabb feldolgozását, amelyet a színház igazgatója, Vidnyánszky Attila rendezett. Az alkotó prózai formában már harmadszorra viszi színre Katona József művét.

A Bánk bán üzenete közel áll a mai korhoz és annak vívódásaihoz. Vidnyánszky Attila rendezése pedig mindezt ma is értelmezhető formába helyezte úgy, hogy nem csonkította meg nemzeti drámánk értékeit. A több konfliktusos dráma nemcsak stílusban és történetiségben páratlan, hanem olyan kérdéseket tárgyal, amelyek már hosszú ideje foglalkoztatják a magyarságot. A darab egyik különlegessége, hogy a régi idők nyelvezete az új kori kultúra sokszínűségével keveredik a műben.

A lézengő ritter szerepében Szabó Sebestyén Lászlót, Ottóként pedig Herczegh Pétert láthatjuk (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A Bánk bán zseniális alkotás, a leginkább színpadra írt mű nagy klasszikusaink – Csongor és Tünde és Az ember tragédiája – közül. Ahogyan Shakespeare, Katona sem csak filozofál. A nézőből együttérzést, azonosulást, szeretetet, megvetést és gyűlöletet kiváltó szereplők sokaságát vonultatja fel. Ma is érvényes, magával ragadó, zsigerileg átélhető, végsőkig feszített konfliktusokból építi fel a drámai kompozíciót

– mondja Vidnyánszky Attila rendező.

Évezredes Kelet és Nyugat közé szorultságunk, köztes létünk életérzése, történelmi konfliktusaink örök ismétlődése, meg nem értettségünk és kibékíthetetlenségünk a világgal – sorjáznak a bennünket máig foglalkoztató kérdések, amiket a Bánk bán sorra felvet. De Katona nem válik didaktikussá, hanem a szerelem, a hűség, a csábítás, az árulás, a hazaszeretet, a hatalom, a politika megannyi szálából alkotott megrendítő történetet – fogalmaz Vidnyánszky Attila, aki a 2002-es és a 2017-es verzió után újra megrendezte a Bánk bánt a Nemzetiben.

Hozzátette: Amikor 2002-ben foglalkoztam a művel, az az érzet munkált bennem, hogy a világ változóban van. A világ pedig mostanra – gyökeresen és visszavonhatatlanul – megváltozott, ezért is döntöttem úgy, új előadást készítünk, új gondolatokkal, ezúttal fiatalokkal.

Vidnyánszky Attila a darab kapcsán úgy fogalmazott: – Nekünk, magyaroknak megint újra kell gondolnunk a bennünket ezer éve feszítő kérdéseinket megosztottságról, széthúzásról, gyűlöletről, amit nemzedékek nemzedékekre örökítenek.

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.