MITEM: különleges kortárs darab Valerij Fokin rendezésében

Utópia, filozófia, látomás az emberiség jövőjéről. A Valerij Fokin rendezésében színpadra kerülő Rex egy későbbi században játszódik, amikor az emberiség egyetlen államban kovácsolódott össze.

Forrás: mitem.hu2023. 10. 14. 15:00
null
Fotó: Eori Szabo Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A darab különös találkozások és párbeszédek sorozata, amelyeken keresztül lassan kibontakozik előttünk a főhős ellentmondásos történelmi szerepe, magánéletének és emberi kapcsolatainak bonyolult viszonyrendszere. A darab főszereplője Livey Kaplan, az ENSZ legendás főtitkára, aki hosszú élete során egyetlen államban egyesítette az egész emberiséget. Csakhogy a vágyott egység helyett a világon még szörnyűbb történelmi kataklizmák kezdődtek, így Kaplan utópisztikus küldetése kudarcba fulladt. A mostanra már 129 éves egykori politikus szeretne meghalni, ám ebben a különös társadalomban nem olyan egyszerű átlépni a nemlétbe, és Kaplan kénytelen a világtól elzártan, magányosan élni az életét egy számára kijelölt android szolgálóval.

A Rex szereplői (Fotó: Nemzeti Színház / Eöri Szabó Zsolt)

Szeretné legyőzni legnagyobb ellenségét, Lazar Chomskyt, és vissza akarja szerezni elrabolt lányát, Samanthát. Nyilvánvalóvá válik, hogy a nagy eszmék és tettek viharában az ember számára egyre kevesebb lehetőség marad a valódi érzelmek, a lét költészetének megőrzésére. Vajon lehetséges a túlélés? Fennmaradhat-e az emberi civilizáció?

A műben közreműködik Horváth Lajos Ottó, Farkas Dénes, Szilágyi Ágota, Söptei Andrea, Kovács S. József, Katona Kinga, valamint Szűcs Nelli. A színpadon helyet kapnak a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti karának színészhallgatói is.

Kirill Fokin már több kötetnyi regényt és elbeszélést publikáló ünnepelt fiatal szerző, és drámaíróként is jelen van a kortárs orosz irodalomban. Legfőképpen az emberi társadalom fejlődésének különböző útjai érdeklik, amelyeket színműveiben többnyire elképzelt, alternatív valóságokon keresztül ábrázol. A 2021-ben megjelent Drama Futuro című drámakötetének egyik legfontosabb darabja a Rex, amely egy sajátosan szatirikus hangvételű, ugyanakkor komoly filozófiai kérdéseket feszegető negatív utópia civilizációnk jövőjéről, az emberiség globalizációjáról és annak következményeiről. Az előadás rendezője a szerző édesapja, Valerij Fokin, aki az orosz színházi élet meghatározó alakja, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház művészeti vezetője.

A MITEM-en bemutatott vendégjátékai, illetve a Nemzeti Színházban rendezett Krokodilus című előadásai révén a magyar közönség már korábban megismerkedhetett Fokin egyedülálló, látomásos színpadi világával.

Borítókép: Különleges kortárs darab Valerij Fokin rendezésében a Nemzeti Színház színpadán (Fotó: Nemzeti Színház)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.