Szabó Magda újonnan kiadott kötete, a Kiálts, város! volt a Magdafeszt szenzációja

Az új könyvet, mely két drámát, a Régimódi történetet és a Kiálts, város!-t fogja össze, az író születésnapján, október 5-én a Csokonai Teátrum előcsarnokában mutatták be – számolt be róla a Haon.

Forrás: HAON2023. 10. 06. 14:00
Szabó Magda Kiálts, város! című könyvének bemutatója
Szabó Magda Kiálts, város! című könyvének bemutatója a Csokonai Teátrumban 2023. október 5-én (Forrás: HAON/Czinege Melinda) Fotó: Czinege Melinda Forrás: HAON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményen Puskás István, a hajdúsági főváros alpolgármester emlékezett meg az írónő munkásságáról: – Szebben és méltóbban nem emlékezhetnénk meg Szabó Magdáról, minthogy új kötetét mutatjuk be Debrecenben. A Kiálts, város! szövegei nekünk, debrecenieknek többet jelenthetnek, mint a magyar irodalom- és színháztörténet más alkotásai – fejtette ki. Véleménye szerint a szerző írásai a mitizált Debrecenről identitásképző jelentőségűek, mert a városnak nemcsak történelmi tényekre, de mítoszokra és mesékre is szüksége van, arra, ahogy Szabó Magda látta a várost.
 

Szabó Magda Kiálts, város! című könyve
Szabó Magda Kiálts, város! című könyve a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg (Fotó: Haon/Czinege Melinda)

Gyürky Kata kritikus elmondta, hogy a  Kiálts, város! című történelmi drámát Szabó Magda Csokonai Vitéz Mihály születésének 200. évfordulójára írta, melyet a Csokonai Színház 1973-ban tűzte műsorra. Ezek a drámák tehát nemcsak Debrecen városáról, hanem Csokonairól is szólnak – jelentette ki a kritikus.

A Jaffa Kiadó kommunikációs vezetője, Mörk Leonóra a Kiálts város! című kiadvánnyal kapcsolatban kifejtette, hogy a megjelent mű Szabó Magda életműsorozatának harmincharmadik kötete, melyben többek közt eddig az Ókút, a Régimódi történet regény formájával és az Az a szép fényes nappal találkozhatott az olvasó. 

Az író-szerkesztő elmondta, hogy az ismert művek mellett olyan érdekességeket is megjelentettek már, mint például Szabó Magda és felmenőinek szakácskönyve, vagy legelső kisregénye, a Csigaház. 

Csikos Sándor Kossuth-díjas színművész a könyv bemutatóján elmondta, neki különös kötődése van Szabó Magdához, mivel játszotta és rendezte is a darabjait a Csokonai Színházban Debrecenben. Az írónő híres bátorságáról így beszélt: – A Kádár-rendszer két nagy bűne az ellenforradalmiság és a racionalizmus volt. A szemléletbe egyáltalán nem fért bele, hogy egy nemzetnek saját múltja legyen, történelme vagy irodalma, mert mindent bele kellett gyúrni a nemzetköziségbe. Lettek végül, akik ezt a falat elkezdték lebontani. Szabó Magda így nyúlt Géza fejedelemhez, IV. Bélához vagy Gál Nagy István főbíróhoz, amihez akkor nagy bátorság kellett a 60-as években, többek között a Kígyómarásban – fejtette ki a színművész.  

 

Borítókép: Szabó Magda Kiálts, város! című könyvének bemutatója a Csokonai Teátrumban 2023. október 5-én (Fotó: Haon/Czinege Melinda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.