Erkel Ferenc születésnapja – a magyar opera napja

1810. november 7-én született egy gyulai tanító fiaként Erkel Ferenc, a reformkorba berobbant előadó, alkotó és kultúraszervező, a nemzeti romantikus opera megteremtője. A Himnusz-szerző hazafi születésnapja 2013 óta a magyar opera napja is: ezen az estén nyitották újra az Opera legendás másik játszóhelyét, a főváros II. János Pál pápa terén álló Erkel Színházat. A Magyar Állami Operaház ezt rendszeresen különleges eseményekkel ünnepli a napot.

Forrás: MTI2023. 11. 07. 16:30
KISS-B. Atilla; SZINETÁR Miklós; VINCZE Máté; ÓKOVÁCS Szilveszter
Budapest, 2023. november 7. A Magyar Állami Operaház Mestermûvésze címmel kitüntetett Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház fõigazgatója (j2) Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyûjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelõs helyettes államtitkára (b2), valamint Szinetár Miklós korábbi (b) és Ókovács Szilveszter jelenlegi (j) fõigazgató társaságában a magyar opera napja alkalmából tartott ünnepségen az Operaházban 2023. november 7-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2017-ben mutatták meg a nagy nyilvánosságnak az OperaTrezor nagyszabású sorozatát, amely 50+3 lemezből áll, és eljutott a városi közkönyvtárakba, művészeti egyetemek, főiskolák és szakközépiskolák zeneműtárába. 2018-ban egy New York-i operaházban ünnepelték Erkelt és a magyar operát, akkor először hangzott fel Amerikában a Bánk bán. Az Opera idén – ezúttal itthon – a Bánk bánt tűzi műsorra.

ÓKOVÁCS Szilveszter
Ókovács Szilveszter főigazgató beszédet mond a magyar opera napja alkalmából tartott ünnepségen a Magyar Állami Operaházban 2023. november 7-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Állami Operaház 2015 óta ezen a napon jelenti be új örökös tagjait, valamint adja át elismeréseit és díjait.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a dalszínházban tartott eseményen kiemelte: az opera az előadó-művészet egyik csúcsa.

Vincze Máté hangsúlyozta: ebben a közegben a kitüntetés nemcsak a múlt munkájának az elismerése, hanem kötelezettséget is ró azokra, akik részesülnek benne, hogy tudásukat átadják és megszólítsák a következő generációkat, hogy újabb és újabb nemzedékek váljanak a műfaj rajongóivá.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója Erkel Ferenc életútját idézte fel az ünnepségen. Mint mondta, Erkel Ferenc kilenc operát írt és ötezer estén dirigált. Nemcsak azt köszönhetjük neki, hogy létrehozta a magyar operairodalmat, hanem azt is, hogy megismertette a magyarokkal a világ operatermését – emelte ki.
– Mi is abban az épületben állunk, amelyet az ő munkássága és állhatatossága, művészi értéke járt ki a számunkra – hangsúlyozta.

Az eseményen elhangzott: posztumusz örökös taggá választották a 65 éves korában áprilisban elhunyt Egri Sándor operaénekest, akinek oklevelét lánya vette át.

Szinetár Miklós, az Operaház örökös tagok testületének elnöke üdvözölte a döntést, hogy az örökös tagok számát a következő évek alatt meg fogják emelni. Mint mondta, a posztumusz örökös tagság átadása mindig lelkiismeret-furdalással jár, ráadásul sokkal többen vannak, akik méltóak lennének erre a kitüntetésre, mint akik megkaphatják.

A Magyar Állami Operaház Mesterművésze díj birtokosai az operaénekesek közül azok lehetnek, akik az intézmény Kossuth-díjas örökös tagjai, és betöltötték 60. életévüket. A cím viselésére az idén lett érdemes Kiss-B. Atilla tenor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének oktatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Az Opera és a Fészek Művészklub közös alapítású Székely Mihály-emlékplakettjét Gábor Géza magánénekes vehette át. A számos elismeréssel rendelkező basszista, aki szeptemberben ünnepelte operaházi pályafutásának 25 éves jubileumát, drámai és komikus, karakter- és főszerepek tucatjaiban nyújtott emlékezetes alakítást.
A legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek odaítélhető Melis György-díjat az idén többek közt A varázsfuvola Papagenóját és a János vitéz Bagóját alakító Sándor Csaba basszbariton kapta meg.
Az ösztönös tehetséget és színpadi személyiséget elismerő Sudlik Mária-díjat Nádor Magda, az 1980-as évek nemzetközi hírű koloratúrszopránja, a berlini Komische Oper kamara-énekesnője, korábbi egyetemi tanár vehette át.
A Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeknek járó Závodszky Zoltán-díjban a Ring-tetralógiában Frickát alakító Gál Erika részesült.

A zenekari, énekkar tagok, valamint a balettmesterek és táncosok titkos szavazása alapján az évad zenekari művésze Kállai Ernő koncertmester, énekkari művésze Pap Nikoletta szoprán és Irlanda Gergely bariton, kartáncosa Yuiko Adachi tánckari művész és Kiyota Motomi grand sujet lett.

Az operai háttérszakmákban dolgozóknak járó Vasfüggöny-díjat Szakács Veronika, a női balettöltöztetők csoportvezetője és Bartók Szilvia takarító-csoportvezető vehette át. „Az előadásokért” emlékérmet Lami Klára kulturális menedzser, a művészeti igazgatóság csoportvezetője, az adminisztrációban dolgozókat elismerő Dárday Andor-emlékplakettet Nagy Dániel kulturális menedzser kapta meg.

Az Opera ezen kívül idén is jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azokat a művészeket és munkatársakat, akik 25 éve dolgoznak az intézménynél, köztük Botos Veronika szóló brácsás, Polonkai Judit szóló fagottos és Tóth Gábor szóló kürtös zenekari művészt, Erdős Andrea címzetes magántáncost, Radina Dace magántáncost, a Magyar Nemzeti Balettintézet művészeti vezetőjét, Döbörhegyi Diána alt énekkari művészt és Sárkány István díszlettári csoportvezetőt.

Az Opera Corpus sajtódíjat Szerémi Nóra, a Klasszik Rádió szerkesztője, Nyitány című reggeli programjának egyik műsorvezetője kapta meg.

 

Az operakedvelőknek ma érdemes a Bartók rádióra kapcsolniuk

19.35-től Goldmark Károly első operáját, a Sába királynőjét élvezhetik a zenei csatorna hallgatói. A négyfelvonásos operát Fischer Ádám vezényletével, a Honvéd Férfikar, az Ifjú Zenebarátok Kórusa és a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara közreműködésével hallgathatják meg. Az esti opera előtt 19 órától a Prológ operafelvezető műsorban a mű keletkezésének hátteréről hallhatnak érdekességeket.

Borítókép: A Magyar Állami Operaház Mesterművésze címmel kitüntetett Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, valamint Szinetár Miklós korábbi és Ókovács Szilveszter jelenlegi főigazgató társaságában a magyar opera napja alkalmából tartott ünnepségen az Operaházban 2023. november 7-én (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.