A Csodaváró betlehemes közel hozza a karácsony titkát + videó

Hatodik éve láthatja a közönség a mesés néptáncművészeti produkciót, amely elvarázsol kicsiket és nagyokat egyaránt. A Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró betlehemes című előadása december 16. és 29. között összesen hat alkalommal várja a családokat a Müpában.

2023. 12. 16. 10:30
Csodaváró betlehemes
Forrás: Müpa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Állami Népi Együttes a szenteste napját, a karácsony vigíliáját, a várakozás izgalmát, csodáját bemutató Csodaváró betlehemes előadása a népi hagyományból eredő játékokból, szokásokból, a kis Jézus születését üdvözlő keresztény hagyományból, valamint az e naphoz köthető mesés, csodás történetekből épül fel.

Csodaváró betlehemes
A Csodaváró betlehemes igazi ünnepi hangulatot teremt (Fotó: Müpa)

Az advent utolsó napjának kora hajnaltól késő estig zajló örömteli pillanatait élhetik át a nézők a hótündérek hajnali hóvarázslásától a hóemberek titkos találkozóján és a karácsonyi mézillatú mágikus ételek készítésén át egészen a karácsonyfa állítás-díszítés meghitt ceremóniájáig.

A megbokrosodott szánhúzó lovak, a fergeteges hógolyócsaták, párválasztó korcsolyatáncok a humort sem nélkülözve készítik elő a karácsonyi ünnepkör egyik legnépszerűbb misztériumjátékát, a betlehemezést, amely az előadás végére összegyűjti a mesés utazás valamennyi résztvevőjét, hogy együtt élhessék át Isten fia megtestesülésének, a Megváltó világra jöttének őszinte örömét.

A hét képben megfogalmazott adventi táncjáték igazi ünnepi hangulatot teremt, közel hozza a karácsony titkát, felidézi a várakozás gyermeki örömét. Mihályi Gábor rendező-koreográfus korábban egy interjúban úgy fogalmazott:

A kis Jézus születésének misztériuma mellett az előadásban a hétköznapi élet apró ünnepei szólalnak meg. Akad ebben az időszakban hajnali hóvarázslat, megelevenednek hóemberek, megjelenik a párválasztó korcsolyatánc. A karácsonyi menüt boszorkányos ügyességgel készítik a lányok-asszonyok, s a szánhúzó lovak is arról álmodnak, milyen csodálatos volna, ha cirkuszban léphetnének fel…

Pál István Szalonna zenei összeállításában tradicionális népzene, egyházi kórusének és kortárs népzene is felcsendül.

A csodaszép jelmezekért Michac Gábor felel, a mesés díszletek pedig Cziegler Balázs munkáját dicsérik, aki megidézi a téli napokat. Az animációt Varga Vince készítette.

A néptáncművészeti produkció különlegessége továbbá, hogy szerepelnek benne a Budapesti Énekes Iskola Kórusának gyermekei. Emellett részlet hangzik el Szabó T. Anna Hóhullásban című verséből és Michael Praetorius Terpsichore, musarum aoniarum quinta gyűjteményéből a No.21 Suit de Gran Ballet-ből, valamint hallhatja a közönség Gárdonyi Géza Fel nagy örömre! című művét is.

 

 

Borítókép: Jelenet a Magyar Állami Népi Együttes adventi táncjátékából (Forrás: Müpa)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.