Gryllus Dániel: Gondolnunk kell a lelkiekben nélkülözőkre

A nyolcvanas évek végén jelent meg a Szabad-e bejönni ide betlehemmel című Kaláka-zenekönyv a Móra Kiadó gondozásában. Azóta járják határon innen és túl ezekkel a dalokkal az adventi időszakban az országot a Kossuth-díjas művészek. A repertoárját az énekelt versekre építő zenekar sok magyar költő mellet Kányádi Sándorhoz kötődik talán a leginkább, akit a Gryllus testvérek közeli barátjuknak is tudhattak. Erre a karácsonyra jelent meg az Elveszett követ című album egy Kányádi-vers ihletésében, amelyet még első erdélyi turnéjukon zenésítettek meg.

2023. 12. 15. 19:00
20231116__MI_041
20231116 Budapest Legendás zenészek avatták fel a Magyar Zene Házában a magyar poptörténet legendáinak falát. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Képen: Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zenekar alapítója, Gryllus Dániel lapunknak arról beszélt: megszámlálhatatlan koncert és helyszín van a hátuk mögött a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című zenés könyv 1987-es megjelenése óta, amely eredetileg kazetta formájában jött ki.

Gryllus, HMM_0110
Gryllus Dániel és a Kaláka 1987 óta adja elő a betlehemes ünnepi műsort (Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk)

 Azóta frissült a repertoár, néhány új dal bekerült, de elsősorban az akkori kiadvány dalait viszik határon innen és túlra. 

– Nagy Gáspár egyik versét is énekeljük, de egy Bach-ének is belekerült a repertoárba, és Kányádi Sándortól is játszunk egy később megzenésített verset. Kányádi Sándor éppen karácsonykor veszítette el az édesanyját, ezt az élményt is meg kell fogalmaznunk. 

A lelkileg nélkülözőkre is gondolnunk kell ezen a napon, akiket a szeretetnek hiánya nagyon diderget

– fogalmazott a költő szavaival Gryllus Dániel. 

A nagyszalontai Kodály-gyűjtésből ered a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? cím és a műsor is erre a hagyományra épül, felidézve a betlehemezők szokásait. A karácsonyi Kaláka-koncert egyszerre szólította meg a gyerekeket és a felnőtteket, korosztálytól függetlenül részévé lett a karácsonyi ünnepkörnek, generációk nőttek fel rajta. A kortalanságot igazolja, hogy az Uránia Nemzeti Filmszínházban nemrég nyugdíjasoknak játszottak telt ház előtt és ugyanazt az élményt élték át, mint amikor gyermekek vagy fiatal felnőttek hallgatják dalaikat. 


A nyolcvanas évek végén, a Móra Kiadó felkérésére állítottuk össze a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című zenés könyvet. 

Mindenesetre a Kaláka gondolkodásában régen jelen volt a bibliai ihletésű, karácsonyi téma, nem kellett kapkodva kutakodniuk egy album felépítéséhez. 

 

A betlehemi műsort idén Délvidéken több településen bemutatják: Tornyosra, Csókára, Zentára utazik a zenekar és határainkon belül is több kulturális intézetbe várják őket. Visszatérők a MOM Kultba is, ahol december 17-én adnak karácsonyi koncertet.

 

Borítókép: Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos (Fotó: Mirkó István)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.