Kulináris vérengzés

Eli Roth sosem tartozott a rendezők krémjébe, noha szorgosan gyártja különböző műfajú produkcióit. A 2000-es évek elején robbant be olyan horrorokkal, mint a Kabinláz vagy a Motel, illetve Quentin Tarantinóval is szoros barátságot ápol a mai napig. Most visszatért a kaptafához, a Hullaadással pedig bizonyítja, hogy ebben a zsánerben mozog a legotthonosabban.

2023. 12. 07. 15:00
Hullaadás című film
Képkocka a Hullaadás című filmből (Forrás: Tristar Pictures) Fotó: Tristar Pictures Forrás: Tristar Pictures
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Plymouth városában épp hálaadás van, és a helyi hipermarket kinyit egy „black friday” akció keretein belül. A lakosok megrohamozzák az üzletet, ami tragédiába torkollik. Egy évvel később a közösség még mindig nem épült fel teljesen a gyászból, ráadásul feltűnik a színen egy maszkos gyilkos és mindenkit eltesz láb alól, akinek köze volt halálos kimenetelű fekete péntekhez.

Hullaadás
A kisvárosban eluralkodik a káosz, mindenki a bevásárlóközpontba siet, hogy akciós termékekhez jusson. Forrás: Tristar Pictures

A Hullaadás ötlete nem légből kapott. 

A film a 2007-es, Quentin Tarantino és Robert Rodriguez nevével fémjelzett Grindhouse duológia kapcsán született, ahol a Halálbiztos és a Terrorbolygó előtt úgynevezett kamu előzeteseket vetítettek le. Ilyen volt például a Machete, amelyből később két egész estés alkotás látott napvilágot, valamint a Roth által dirigált Thanksgiving. A Grindhouse lényege a 70-es évek vérmocskos, B-kategóriás mozijaira való reflektálás és az említett direktorok ezt maradéktalanul teljesítették is. Borítékolható volt, hogy a 2023-as Hullaadás egy sokkal klasszikusabb értelemben vett műfaji darab lesz, s noha egy-egy képkocka, jelenet erejéig visszaköszön az ominózus kedvcsináló, az összkép elüt tőle. Remek példa erre rögtön a prológus, ahol a szó szerinti fekete péntek eseményei elevenednek meg előttünk.

A kisvárosban eluralkodik a káosz, mindenki a bevásárlóközpontba siet, hogy akciós termékekhez jusson. A megvadult csőcselék egymást nem kímélve törtet előre, mi pedig egyszerre rökönyödünk meg és érezzük kínosan magunkat. 

Roth híres az „ami a csövön kifér” hatásvadász mentalitásáról, és nem fél a polgárpukkasztástól. 

A nyitány ezt támasztja alá, ugyanakkor sikerült belepréselni egy nagy adag kapitalizmuskritikát, nem beszélve az elkorcsosult vásárlási szokásokról. Megtörténik a szerencsétlenség, majd ugrunk egy évet, hogy megismerjük az eset résztvevőit. A fókuszban egy tinédzserekből álló társaság, illetve a helyi sheriff és csapata állnak. Egyikük sem túl kidolgozott figura, többnyire sztereotipikus jellemek és tisztán látszik, hogy Roth-nak megvan a véleménye a Z generációról. Minden fiatal vagy irritáló vagy ostoba, netán mindkettő egyszerre, így nem igazán van kiért izgulni. Alapesetben ez szignifikáns probléma lenne, ám sikerül ellensúlyozni a humorral. Éjfekete poénok és morbid helyzetkomikumok váltják egymást, a vicces gegek pedig rendre működnek. 

A könnyedebb köntös remek kontrasztot alkot a horrorelemekkel, amelyekre szintén nem lehet panasz. Nálunk a lehető legmagasabb, X-es korhatár-besorolást kapott a Hullaadás, így kikövetkeztethető, hogy gyenge gyomrúaknak érdemes más elfoglaltságot keresni. 

Ennek ellenére nem különösebben érződik indokoltnak ez a kategória (ellentétben a nemrégiben bemutatott Fűrész X-el), maximum egy valóban elborultabb jelenet akad. A kitűzött célt tehát eléri Roth, mégsem ússzuk meg szembeötlő hiányosságok nélkül. Lehet, hogy a papírmasé-karakterek nem zavaróak, de ahogy kezelik őket, az már annál inkább. A köztük lévő kapcsolat sután van felépítve, sokszor megalapozatlanul tűnnek el, majd térnek vissza egyesek, ami roppant furcsán veszi ki magát. A gyilkos kiléte, motivációja még érdekes is lehetne, ám visszagondolva számos illogikus szituációt eredményez a reveláció.

A Hullaadás c. film
A Hullaadás nálunk a lehető legmagasabb, X-es korhatár-besorolást kapta. Forrás: Tristar Pictures

A Hullaadást könnyen ízekre lehetne cincálni, butának és felszínesnek bélyegezni, mégis van annyira változatos, hogy a műfaj rajongóinak kedvére tegyen. 

A remek humorfaktor és a túlzó, de hatásos konzumizmuskritika rengeteget dob rajta, nem elhanyagolva a horrorelemeket. Számos veterán slashert megidéz, egy komplett hommage-t állítva ezzel, s lehet, hogy Roth továbbra sem egy rendezőzseni, ám érti a műfajt és tudja, miként kell vérgőzösen szórakoztatni.

Borítókép: Képkocka a Hullaadás című filmből (Forrás: Tristar Pictures)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.