Öt karácsonyi filmklasszikus, amit nem érdemes kihagyni

Kevés esély van rá, hogy az idei kereskedelmi tévés kínálat meglep minket, pedig ideje lenne kiszabadulni a Reszkessetek, betörők! – Igazából szerelem – Télapu Berrmuda-háromszögből. Összeállításunkban most jöjjön öt, az ünnepi meghittségéhez sokkal jobban illő filmtörténeti klasszikus!

2023. 12. 23. 13:00
Találkozunk St. Louisban
Fotó: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Találkozunk St. Louisban (1944)

A sort egy klasszikus zenés-táncos filmmel indítjuk, amely egy tipikus amerikai család kalandjait meséli el. A Találkozunk St. Louisban története a 19–20. század fordulóján játszódik. Főhőse a St. Louisban élő Smith család.

Találkozunk St. Louisban
Judy Garland a Találkozunk St. Louisban című filmben. Forrás: IMDB

A sztori szerint valamivel az 1904-es St. Louis-i világkiállítás előtt járunk a címadó városban egy felső középosztálybeli családban, ahol együtt él a nagypapa (Harry Davenport), az ügyvéd apa a feleségével (Mary Astor) és öt gyerekükkel: Lonnal az egyetlen báttyal, az eladósorban lévő Rose-zal, a szomszéd srácról álmodozó Estherrel (Judy Garland) és a két kistestvérrel, Agnesszel és Tootie-val. Rose izgatottan várja kiszemeltje telefonhívását, mert arra számít, hogy végre megkéri a kezét, ehelyett azonban csak semmiségekről beszélnek. Esther egy házi bál után sikeresen kettesben tud maradni a szomszéd fiúval, Johnnal, aki el is csábul, ám őszinte, de meggondolatlan bókjaival többet árt ügyének, mint használ. Egy heves vita során végül elcsattan az első csók, Rose pedig új udvarlóra akadt egy ezredes személyében, ám nem sokkal karácsony előtt az apa bejelenti, hogy szeretett városukból még a világkiállítás kezdete előtt New Yorkba költöznek egy ottani állás miatt.

A filmmusicalek egyik legkiemelkedőbb darabjában az akkor mindössze huszonegy esztendős Judy Garland énekli minden idők legszebb karácsonyi nótáját. A színésznő egyébként épp ennek a filmnek a forgatásán melegszik össze későbbi férjével, a film rendezőjével, Vincent Minnellivel. És ne menjünk el amellett sem, hogy a karácsonyi bálos jelenetben Judy Garland piros bársonyruhájával beírta magát a divattörténetbe. 

Karácsony Connecticutban (1945)

Elizabeth Lane (Barbara Stanwyck) a tökéletes amerikai háziasszony: férjével és gyermekével egy farmon él és egy magazin gasztrorovatát vezeti. Legalábbis ezt a képet alakította ki magáról olvasók százezrei előtt a cikkeiben, amiket valójában egy szűkös New York-i garzonban ír és még főzni sem tud. Azonban hirtelen bajba kerül, amikor a kiadója (Sydney Greenstreet) elrendeli, hogy teljesítse egy háborús hős fiatalember (Dennis Morgan) kívánságát: karácsonykor lássa őt vendégül a (nem létező) családja körében. Szerencséjére segítségül hívhatja barátját, az igazi mesterszakácsot, a magyar séfet, akit a nagyszerű karakterszínész, S. Z. Sakall, azaz Szőke Szakáll játszik ebben a szívmelengető komédiában, aki időnként magyar mondatokkal fűszerezi a jóságos nagybácsi karakterét, és az ír pörköltből is pillanatok alatt gulyást varázsol. A filmet 1992-ben Arnold Schwarzenegger dolgozta fel Kris Kristoffersonnal és Tony Curtisszel.

Az élet csodaszép (1946)

Az élet csodaszép egy 1946-ban bemutatott amerikai családi dráma Frank Capra rendezésében. A film középpontjában a James Stewart alakította George Bailey áll, akinek a szenteste előtt fenyegető öngyilkossága miatt megjelenik egy Clarence nevű őrangyal, aki megmutatja neki, mennyire fontos szerepe van a családja és közössége életében. Annak ellenére, hogy a film eleinte a bevételek miatt csalódást okozott, később klasszikussá vált, és a karácsonyi televíziózás egyik szimbólumaként tartják számon világszerte. Az élet csodaszépet öt Oscar-díjra jelölték, emellett Capra elnyerte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat. Az Amerikai Filmintézet beválasztotta a produkciót minden idők 100 legjobb amerikai filmje közé.

Holiday Affair (1949)

A romantikus vígjátékot Don Hartman rendezte és készítette, Robert Mitchum, Janet Leigh és Wendell Corey főszereplésével. A film – amely lehetővé tette Mitchumnak, hogy rövid időre eltávolodjon a film noir, western- és háborús filmekben játszott tipikus szerepeitől – John D. Weaver Karácsonyi ajándék című történetén alapul, amely egyben a film munkacíme is volt. A történet egy háborús özvegyről szól, akinek nincs elég pénze, hogy megvegye a fiának álmai karácsonyi ajándékát. Aztán feltűnik egy úriember, egy értékesítési tisztviselő, aki felajánlja segítségét. 

Fehér karácsony (1954)

A Fehér karácsony című amerikai zenés filmet Michael Curtiz rendezte, Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney és Vera-Ellen főszereplésével. A történet szerint két tehetséges énekes-táncos komikus, Bob Wallace és Phil Davis, a háború után elhatározza, hogy létrehozza a szórakoztatóipar legragyogóbb párosát. Egy téli napon két fiatal hölggyel találkoznak össze, és együtt indulnak Vermontba, hogy közösen töltsék a karácsonyt. Természetesen nagyon jól szórakoznak a hölgyek társaságában, de az igazi kaland akkor kezdődik el, amikor Wallace és Davis rájön, hogy a vendéglő tulajdonosa nem más, mint egykori tábornokuk. Az öregúr szörnyű anyagi gondokkal küzd. A kis csapat elhatározza, hogy egy show-műsorral megpróbálnak enyhíteni az idős tábornok gondjain.

Borítókép: A Találkozunk St. Louisban című film egyik képkockája (Forrás: IMDB)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.