Megjelent a Székely kalendárium

A karácsonyi könyvpiac különleges darabja a Székely kalendárium. A háromszázhatvan oldalas kiadványban történelmi epizódok, kis színesek és népi hagyományok is megjelennek. A kalendáriumoknak jelentős tradíciói vannak a Kárpát-medencében, hiszen a paraszti kultúrában gyakran egy egész évre szolgáltak olvasnivalóul, s a méretes naptári melléklet a konyhát vagy a tisztaszobát díszítette.

Forrás: BAON2023. 12. 20. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bács-Kiskun Vármegyei Hírportálon olvashatunk könyvajánlót a kalendáriumról. Mint írják, az idő előrehaladtával, s az olvasási szokások változásával az évkönyvek népszerűsége ugyan mérséklődött, de a kiadványok iránt még mindig van érdeklődés. A  Pro Press Egyesület Székely kalendáriuma különösen lebilincselő olvasmány. A lapokon jeles napok szokásvilága elevenedik meg, valamint a zalánpataki falumúzeum kincseit ismerheti meg az olvasó.

kalendárium
Seprődi János a  Székely kalendáriumban.  Fotó: Facebook/P. Buzogány Árpád

A Székely kalendárium

Kiemelik a Seprődi János (1874–1923) folkloristáról publikált anyagot, melyet  Kelemen László, a Hagyományok Háza Erdély Alapítvány elnöke egészített ki. Elmondta, hogy Seprődi János zenetörténész és folklorista kultusza Erdélyben még él, ez az ismertség Kibéd és környékén, a székely Sóvidéken és Udvarhelyszéken a legerősebb. 

A tudós szülőfalujában, Kibéden méltó módon ápolják emlékét, egyesület viseli a nevét, a szülőházát megjelölték és a település központjában mellszobra is látható. 

A népzenészek körében különösen ismertek korai, pótolhatatlan kibédi gyűjtései; neki köszönhetjük a kibédi táncok első leírását. 

Mivel a falu szülöttjeként benne élt e kultúrában, a leírások meglehetősen pontosak, s mind a mai napig fontos támpontot adnak a visszatanításukhoz. Ennek nyomán Seprődi hozzájárult, hogy Kibéd és környéke mind a mai napig megőrizhesse táncos-zenés hagyományát. Amatőr zeneszerzőként is ismerték, népszínművekhez írt zenét, de népszínművek is kikerültek kezei alól.

 

A teljes cikk itt olvasható. 

Borítókép: A paraszti kultúráról is olvashatunk a Székely kalendáriumban (Forrás: Facebook/Székely kalendárium )

 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.