Középpontban a középkor: új kiállítással várja az érdeklődőket a Vármúzeum

A frissen restaurált, még tudományos feldolgozásra váró tárgyak az Árpád-kortól a magyar barokk időszakáig adnak változatos képet a Budapest területén egykor élt emberek mindennapjairól a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum kiállításán december 7-től. Nyolcadik éve mutatják be a főváros területéről előkerült legizgalmasabb és legszebb középkori leleteket a múzeumban, melyeket a régészek az előző év ásatásain fedeztek fel.

Forrás: Budapesti Történeti Múzeum2023. 12. 01. 12:00
Vármúzeum
Fotó: Keppel Ákos / BTM
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Történeti  Múzeum  (BTM) Vármúzeum minden évben szeretne a kiállított leletek mellett valami újat bemutatni, valami különlegeset nyújtani a látogatóknak. Idén a XII–XVIII. század közötti időszak történéseit, jellegzetességeit és találmányait állítják párhuzamba a 2022-ben előkerült leletekkel. 

Az idei rész a Századról századra alcímet viseli, ezzel érzékeltetve egy-egy relikvia vagy hétköznapi tárgy és az adott időszak különböző történelmi eseményei között meghúzódó párhuzamokat. 

Vármúzeum
Palástcsat a XIV. századból a Vármúzeum kiállításán. Fotó: BTM/Keppel Ákos

 

A Vármúzeum kiállítása

A leletek nyolc helyszínről származnak, és olyan kiemelkedő darabok tartoznak közéjük, mint a 15 éves háborúból ránk maradt katonai sisak, egy nagyon ritka, aranyból készült érme, a téglába vésett malomjáték vagy a különleges formájú, szépen kidolgozott csat. A leletek többnyire a Budavári Palota területéről és környékéről származnak, de a lelőhelyek között van a Március 15. tér vagy a Barát-patak torkolata is.

Mint közleményükben írják:

A történelmet rendre csak egy-egy téma mentén tekintjük végig, pedig ezek valójában párhuzamosan zajlottak. A XII. század például nemcsak a tatárjárás időszaka, hanem ebben az évben készült el az első szemüveg is. Mátyás királyhoz kötődik a kocsiposta bevezetése, míg a barokk stílus elterjedése alatt fedezték fel a mikroszkópot.

Ezekben a sokszínű, nemegyszer meglepő történelmi együttállásokban helyezik el a 2022-ben a fővárosban felszínre került legkülönbözőbb tárgyakat, felvillantva egy-egy időszak többféle arcait.

A kiállítás a kiemelkedő műtárgyai révén egyaránt szól szakembereknek, míg közérthető, összefüggésekben gazdag leírásai a laikusok számára is felvillantják a múlt érdekességeit. A BTM Vármúzeum területén  található állandó tárlatok további izgalmas párhuzamokat és összefüggéseket rejtenek magukban a mostani leletegyüttessel. 

A kiállítás kurátora: Mézes Dorottya, Terei György és Daróczi-Szabó László, a látványért és a grafikáért Mézes Dorottya felel.

 

Borítókép: Malomjáték a XIII. századból (Fotó: BTM/Keppel Ákos)



 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.