Hogyan vált a sör a férfiak privilégiumává?

Bármilyen meglepőnek is tűnhet, a több ezer éves múltra visszatekintő népszerű ital, a sör számos szállal kötődik a nőkhöz. Már a sumer mitológiában is egy istennő, Ninkaszi oltalmazta a sört és annak készítőit, a folyékony kenyér gyártása pedig az ókortól kezdve egészen a középkori céhes sörfőzés elterjedéséig az asszonyok feladata volt. De hogy miért vált később a férfiak privilégiumává? Egyebek mellett erre keres választ az alábbi írás.

2024. 01. 03. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdetekről

A sörfőzés mestersége nagyjából egyidős az emberiséggel, évezredekkel korábbra nyúlik vissza. Az ókori és a középkori italoknak azonban még egészen más ízük volt: inkább árpalére emlékeztettek, ugyanis hiányzott belőlük a komló. Ez a növény csak a XVI. század környékén vált elengedhetetlen részévé a közkedvelt szomjoltónak. Néhol olyannyira fontosnak tartották ezt, hogy egy 1516-ban Bajoroszágban megszületett rendelet értelmében a sör kizárólag maláta, komló és víz hozzáadásával készülhetett.

A sört ma elsősorban a férfiak kedvencének tartja a közvélemény. De ez sem volt mindig így. Sőt! A sumereknek nemcsak női sörfőző istenük volt, Ninkaszi, akihez még himnuszt is írtak, de a kocsmákat is nők vezették, sőt többnyire magát a sörfőzést is a gyengébbik nemre bízták. Az ókori Egyiptomban Hathor istennőt tekintették a nemes ital feltalálójának, elkészítését pedig kifejezetten házimunkának tekintették, amelyet többnyire az asszonyok végeztek. A dél-amerikai kukoricasört, a chichát szintén ők főzték. 

Az észak-amerikai indián közösségekben kaktuszsört gyártottak az asszonyok, de az afrikai Burkina Fasóban is a nők készítenek sört az erjesztett cirokból immár közel 5500 éve. A közismert germán monda, az Edda is a nők privilégiumaként tartja számon a sör elkészítésének mesterségét, mondván, hogy a nők képesek életet adni a gyermekeknek, és csakis ők tudják aranyló nedűvé varázsolni a gabonát.

 A finn legenda, a Kalevala egy története szerint is egy asszony, Észak úrnője keverte el egy medve nyálát mézzel, így készítve el a csodás zamatú nedűt, a sört.

És még számos példát sorolhatnánk, amely ellentmond annak az elterjedt vélekedésnek, miszerint ez a tápanyagban gazdag ital elsősorban a férfiak kincse lenne.

A sör két fontos alkotóeleme az árpa és a komló. Fotó: Getty Images

 

Hogyan és miért sajátították ki maguknak a férfiak a sörkereskedelmet?

A XVI. századtól kezdve egyre inkább ipari méreteket öltött a céhes sörfőzés. A növekvő vásárlói igényeket látva a férfiak, az egyház is hatalmas lehetőséget láttak a sörkereskedelemben, és a jó üzlet reményében szerették volna háttérbe szorítani a konkurenciát jelentő asszonyokat. A komoly bevételre szert tevő nőket ezért boszorkánysággal vádolták meg, mondván, hogy varázsitalokat készítenek és szállítanak az üstjeikben. 

Itt érdemes megjegyezni, hogy nemcsak az üst, de a boszorkányok ma is közismert sztereotipikus jellemzői is ezekből az időkből erednek. A sörfőző asszonyokat ugyanis hegyes kalapjuk tette jól láthatóvá, a tömegből kiemelkedővé a zsúfolt piactéren, seprűikkel tartották tisztán a portájukat, illetve macskákat tartottak, hogy megtisztítsák a sörfőzdéket az egerektől. 

 

Vissza a ringbe!

Manapság a világ első tíz sörkészítő cégének élén férfi vezérigazgatók állnak. Az anyagi érdekek az évszázadok során egyaránt kiszorították a nőket erről a területről. A XX. század közepétől azonban a nők fokozatosan újra elkezdtek visszatérni a sörgyártás területére, elsősorban a kézműves sörök piacán megjelenve. A söriparban dolgozó nők aránya mindössze tízszázalékos, illetve az is tény, hogy a sörfogyasztóknak még mindig csak kis hányadát adják a szebbik nem képviselői. Ráadásul sok esetben feledésbe merül azok neve, akik jelentős eredményeket értek el ezen a területen. 

Amerikában például rendkívüli népszerűségre tett szert a szesztilalom után megjelent első kisüzemi sör, a New Albion, amelyet a közhiedelem Jack McAuliffe nevéhez köt. A BBC.com oldalon megjelent érdekes riport szerint azonban valójában két nő, Suzanne Stern Denison és Jane Zimmerman érdeme mind a sör alapanyagának termesztése, mind magának a gyártásnak a művelete.

A fent említett tények mind azt jelzik, hogy még hosszú az út, mire ismét visszaállhat a régi arány. Amint azt a BBC.com oldalán megjelent riport is kiemeli, sajnos számos sztereotípiát is le kell dönteni a célba érkezés előtt.

 

Borítókép: A nyári melegben különösen jólesik egy pohár frissen csapolt sör (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.