Szász Endre és a hollóházi kerámia címmel nyílik kiállítás

A kiállítást Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár nyitja majd meg, beszédet mond Nagy Csaba országgyűlési képviselő és Riegl Gábor, Siklós polgármestere. A vendégeket Szentgyörgyváry Péter várkapitány is köszönti.

Forrás: Hirado.hu2024. 01. 31. 19:30
A Száz Szász kiállítás anyaga
A Száz Szász kiállítás anyaga Fotó: Nagy Lajos Forrás: Veszprém Megyei Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szász Endre Munkácsy Mihály-díjas magyar festő, grafikus, látványtervező, porcelánfestő és könyvillusztrátor klasszikus mesterek technikájából merítő, s azt szürrealisztikus elemekkel ötvöző festői stílusával széles körben ünnepelt festővé vált.

A Szász Endre és a hollóházi kerámia című kiállítás plakátja
A Szász Endre és a hollóházi kerámia című kiállítás február 8-án nyílik. Forrás: siklósi vár

1970-től magyar állampolgárként Kanadában, majd az Egyesült Államokban élt. 1980-ban hazatérve egy újabb műfajban kamatoztatta tehetségét: a porcelán – mint számára addig kiaknázatlan terület – némi felfogásbeli változást is hozott számára. 

A hollóházi porcelánmanufaktúrában több jelentős porcelánmotívumot jegyez.

Opálos szürkében játszó képzeletbeli, szürrealisztikus alakjait egyesítette a keleti ornamentika vonaljátékának stílusával. A manufaktúrában csaknem tíz éven át önálló Szász-stúdió működött, ahol megszülettek azok a jellegzetes fekete-fehér dekorok szolid aranyozással, amelyeket a művész eredeti grafikái díszítenek.

Szász Endre évtizedeken keresztül formálta és gazdagította a kerámiaművészet világát, alkotásai pedig a funkcionalitás és a művészi kifejezés tökéletes egyensúlyát tükrözik.

Az ő keze által a hollóházi porcelán olyan új dimenzióba lépett, ahol a hagyományos technikák és az innováció találkoznak. Szász Endre alkotásain keresztül az anyag és a forma közötti harmónia mellett az ő sajátos stílusa és egyedisége is felfedezhető. A siklósi várban nyíló kiállításon a művész ezen munkáit csodálhatják meg a látogatók. 

Borítókép: A Száz Szász kiállítási anyaga (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Nagy Lajos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.