Fokvárost is meghódította Kalotaszeg

A Fokvárosi Egyetemen oktató geológus professzor, Bordy Emese 26 éve él Dél-Afrikában, s mivel gyakran volt honvágya, ezért berendezett egy tájszobát, melyben a számára kedves kalotaszegi népi motívumokkal díszített tárgyakat, bútorokat állította ki. Kis Lukács Éva, a Kalotaszegi Bokréta Kulturális Egyesület elnöke január végén meglátogatta Bordy Emesét otthonában. Találkozásukról a kolozsvári Krónikaonline.ro számolt be.

Forrás: Krónikaonline.ro2024. 02. 13. 15:00
Kis Lukács Éva és Bordy Emese Fokvárosban
Kis Lukács Éva és Bordy Emese Fokvárosban is Kalotaszegen érezhette magát (Fotó: Bordy Emese/Krónikaonline.ro) Forrás: Bordy Emese/Krónikaonline.ro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap érdeklődésére a hagyományőrző hölgyek elmesélték, hogyan hozta őket össze a tájegység és hagyományok iránti szeretetük, és kiderült az is, hogy jött létre a messzi tájékon az erdélyi tisztaszoba. Bordy Emesét 2023-as hazalátogatása alkalmával nyűgözte le a Kolozsvári Magyar Napokon látott népviseleti bemutató. Itt ismerkedett meg a magyarkapusi Kis Lukács Évával, aki a Fókuszban Kalotaszeg című rendezvény egyik ötletgazdája volt. Az eseményt felkarolta az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és az Erdélyi Néprajzi Múzeum, velük közösen sikerült megvalósítani a népviseleti bemutatót. 

Kalotaszegi szoba Dél-Afrikában.
A Bordy Emese által létrehozott kalotaszegi tájszoba Fokvárosban. Fotó: Kis Lukács Éva/Krónikaonline.ro

Éva és Emese azonnal megtalálta a közös hangot a hagyományok és Kalotaszeg iránti szeretetben. Bordy Emese meghívta magához a Kalotaszegi Bokréta Kulturális Egyesület elnökét, hogy megmutassa neki a saját kalotaszegi szobáját, illetve hogy megismerkedjen a fokvárosi kultúrával.

Bordy Emese Magyarországon megkezdett geológusi tanulmányait doktoranduszként folytatta Dél-Afrikában 26 évvel ezelőtt, családjával pedig már több mint 12 éve él Fokvárosban. Mint elmesélte, a dél-afrikai emberek nagyon jóindulatúak, segítőkészek és nyitottak, így hamar beilleszkedett a helyi közösségbe, azonban szülőföldje távolsága sokszor honvágyat ébresztett benne. Ezért gondolta fontosnak „magával vinni” Kalotaszeget Afrikába, hogy ne érezze magát annyira idegenben.

A nemrég kialakított tájszoba berendezésében, bővítésében januári látogatása során Kis Lukács Éva is besegített neki. 

– A tisztaszobában számos kalotaszegi tárgy és ruhadarab található, melyeket nagyrészt a szentlászlói nagymamám készített nekem kelengyeként (stafírungként), de sok mindent kaptam ajándékba rokonoktól is, többek között a szintén tordaszentlászlói Laczi Papp Rozáliától és családjától – elevenítette fel a Krónika riporterének Bordy Emese, aki elmondta, hogy a gyűjteményben szerepelnek hagyományos szőttesek, násznagykendők, rongyszőnyegek, nagy- és kisírásos párnák, a nagyapja által faragott tárgyak és természetesen a kalotaszegi népviselet elemei, amelyek egy babán pompáznak.

A Fokvárosi Egyetemen oktató geológus professzor időutazásként éli meg a kalotaszegi szobába való belépést.

– Különleges élmény számomra vendégeket fogadni ide, hiszen megoszthatom velük Kalotaszeg kulturális örökségét, és ha kérdeznek, akkor szívesen mesélek a tárgyakról vagy az erdélyi hagyományokról. 

Jó lenne, ha ez is bekerülne a köztudatba, ugyanis a legtöbb ember világszerte, de főként az angol nyelvterületű részeken Erdélyt csak Drakuláról ismeri

– részletezte a kutató, aki az anyanyelvet is fontosnak tartja, ezért férjével és kislányával otthon csak magyarul beszélnek.

Az erdélyi hagyományőrző hölgyek fokvárosi találkozójáról készült interjú teljes változatát a Krónikaonline.ro oldalán olvashatják el.

Borítókép: Kis Lukács Éva és Bordy Emese Fokvárosban is Kalotaszegen érezhette magát (Fotó: Bordy Emese/Krónikaonline.ro)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.