Többszáz különleges koreai papír Buddha érkezik Budapestre

A koreai papír, azaz a handzsi történetét bemutató kiállítás nyílik február 26-án a budapesti Koreai Kulturális Központban. Lí Szüngcsol (Lee Seungchul) dél-koreai képzőművész papír domborművei és természetes alapanyagokkal festett szövetinstallációi a handzsi és a természetes színek koreai kultúrában betöltött szerepéről mesélnek. A tárlaton a modern műtárgyak mellett Csoszon-kori papírrégiségeket is láthat a közönség. A kiállítás kísérőprogramjaként a hagyományos koreai papírkészítés mesterségével és a természetes keleti festési technikákkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Forrás: Koreai Kulturális Központ2024. 02. 22. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koreai papírral dolgozó képzőművész február 26-án nyíló egyéni kiállításán Buddha-szobrok, koreai holdkorsók és más tradicionális tárgyak láthatók a budapesti Koreai Kulturális Közponban. Lí Szüngcsol művészi hitvallása a természetes anyagok és színek értékrendiségén alapul. Festő-szobrászként több mint harminc éve foglalkozik a Koreai-félszigeten fellelhető természetes színekkel és a koreai hagyományos papírral, a handzsival.
− Az ezeréves múltra visszatekintő fehér papíreperfa kérgéből készült handzsi a restaurátor szakmában és a tradicionális belsőépítészetben is elismert lenyűgöző tulajdonságai mellett kulturális sajátosságok kifejezésére is alkalmas − vallja Lí Szüngcsol, akinek a kiállításon látható handzsi domborművei és a természetes anyagokból kinyert színekben pombázó installációi egyszerre személyes és kollektív útkeresésének állomásai.

Természetesen festett handzsi
Természetesen festett handzsi (Forrás: Koreai Kulturális Központ)

A budapesti kiállítás középpontjában a több száz handzsi domborműből álló Ezer Buddha bemutatása áll, amelyre Európában még nem volt példa. 

A több mint háromszáz káprázatos színes szövettel díszített Tükörterem magával ragadó élménye lehetővé teszi a látogatóknak, hogy egy végtelenített látványban kapcsolódjanak a természetes színárnyalatok érzékekre ható tapasztalatához.

 

Csoszon-kori relikviák  

A koreai hagyományos papírral foglalkozó és ezt a témát kutató művész számos elismerésben részesült a handzsi és a koreai természetes festési technikák európai művészeti közösséggel való megismertetéséért. Oktatói és alkotói tevékenysége mellett Lí Szüngcsol kiváló régiséggyűjtő is, aki hosszú pályafutása során először mutat be a handzsi-relikviákat, Csoszon-kori papírtekercseket, koreabeli házassági levelet, papírból készült bútorokat. A Róma és Bécs után Budapesten bemutatkozó kiállítás további aktualitása, hogy a handzsi UNESCO szellemi kulturális örökségként való nyilvántartásba vételének folyamata a tárlattal egyidőben kezdődik.

A színek erdeje (Forrás: Koreai Kulturális Központ)

 

Ingyenes papírmerítő és kelmefestő workshopok

A kiállítás kísérő programjaként Csang Szang-vu (Chang Seong-woo) hagyományos koreai papírkészítő mester tart ingyenes workshopot a Koreai Kulturális Központban a nagyközönség, valamint a kulturális örökség megőrzésében részt vevő szakemberek, például könyvtárak és múzeumok dolgozói számára, Lí Szüngcsol pedig a természetes festési technikákat mutatja be az érdeklődőknek. A programokra a Koreai Kulturális Központ honlapján lehet jelentkezni. 

A tárlat június 28-ig minden hétköznap 12 órától 20 óráig ingyenesen látogatható a II. kerületi Koreai Kulturális Központban.

 

 

Borítókép: Ezer Buddha (Forrás: Koreai Kulturális Központ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.