Az öt legjobb Alain Delon-film – Rocco és fivérei + videó

Felkavaró dráma, csodás színészi alakításokkal.

2024. 03. 08. 20:00
null
Forrás: Mafab.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alain Delon filmjeit bemutató minitopistánkon az ötödik pozíciót A kíméletlen (Le battant) című filmje szerezte meg. Ez az alkotás egy kicsit háttérbe szorult a hasonló műfajú Egy zsaru bőréért (Pour la peau d’un flic, 1981) című krimi mögött. A negyedik helyre egy igazi ínyenceknek való film került, A medence (La Piscine). Ez volt Romy Schneider és Alain Delon első közös filmje a szakításuk óta, így a sajtó élénk figyelme mellett készült az alkotás, a harmadik és így bronzérmes mozi A szicíliaiak klánja című kultikus francia–olasz koprodukcióban készült maffiafilm lett. Az ezüstérmet pedig A szamuráj című zseniálisan megkomponált minimalista thriller szerezte meg. Sorozatunk győztese pedig a kultikus Rocco és fivérei című alkotás lett, amely számos díjat besöpört világszerte a velencei nemzetközi filmfesztivál fődíjától egészen a Golden Globe-ig.

1. Rocco és fivérei (1960)

A Rocco és fivérei (Rocco e i suoi fratelli) című filmet a világhírű olasz rendező Luchino Visconti készítetette Giovanni Testori A Ghisolfa híd című regénye alapján. Visconti olyan nagyszerű filmeket jegyez, mint a

Megszállottság (Ossessione, 1943), Szépek szépe (Bellissima, 1951), Fehér éjszakák (Le notti bianche, 1957), A párduc (Il Gattopardo, 1963), A Göncöl nyájas csillagai (Vaghe stelle dell'Orsa, 1965), Közöny (Lo straniero, 1967), vagy éppen az Elátkozottak (La caduta degli dei, 1969). 

A Rocco és fivérei címe egy nagyon érdekes, de kevéssé ismert kombinációból alakult ki, a József és testvérei Thomas Mann-regény címe és Rocco Scotellaro költő nevéből, akinek versei a déli parasztok életének körülményeiről szólnak, és akinek Visconti nagy hódolója volt. Az öt testvért narráció mutatja be a kéz ujjaival megnevezve őket, Rocco a középső ujjat szimbolizálja.

Fotó: Mafab.hu

A történet

Az ötvenes évek közepén egy déli család érkezik a többi emigránssal együtt az ipari csoda központjába, Milánóba. Az öt testvér, Vincenzo, Simone, Luca, Ciro és Rocco valamennyien másképp reagálnak erre a gyökeres változásra, amely kétségessé teszi mindazokat az értékeket, amelyek között felnőttek. Az öt fiú tragédiája fokozatosan bontakozik ki előttünk, és csak lassanként válik világossá az édesanyjuk számára is, aki egyedül már nem képes a család széthullását megakadályozni – olvasható a film leírásában.

A szerelem, a féltékenység és a kor társadalom kritikája mind-mind megjelenik a filmben. A Rocco és fivérei kulcsműnek számít az alkotó életművében: egyszerre összegző, lezáró mű, és egyben egy új korszak nyitánya, amely végérvényesen lezárja a neorealista látásmódot a művészetében. Visconti egy család történetén keresztül mutatja be a társadalmi változásokat, azok hatását a mikrokörnyezetre: ez a megközelítésmód a művész következő alkotásaiban vált különösen dominánssá.

Botrány a forgatáson

A felvételek jobbára Milánóban készültek, főként a via Bellezza 16/a alatti Ökölvívócsarnokban, amely az 1970-es évek végéig tartott nyitva és ma az Arci Bellezza szabadidőközpont székhelye, amely megőrizte a „Palestra Viscontit” is, néhány eredeti berendezési tárggyal. Bizonyos jeleneteket a Comói-tónál forgattak Lierna és Bellagio között, másokat a római Civitavecchia és a comói „botrányos” felvételek betiltása után a Foglianói-tó helyszínein. 1960. április 13-án a munkálatokat felfüggesztette Milánó megye elnöke, a kereszténydemokrata Adrio Casati, mivel nem engedélyezte a hidroplánkikötőbeni felvételeket ilyen filmhez, amely „tisztességtelen” színben tünteti fel a környéket, a helyszínen éjszaka százával „parkoló”, bepárásodott ablakú autó bemutatásával – olvasható a Wikipédián.

Jelenet a filmből (Forrás: Mafab.hu)

Érdekességek

2015-ös cannes-i fesztiválon a világpremier előtt, a cenzúrázott részek beiktatásával bemutatták a Cineteca di Bologna által restaurált film HD-változatát, amelynek Olaszországban az első nyilvános vetítése még ugyanabban az évben Bolognában, a Piazza Maggiorén, a Megkerült filmek szemléjén valósult meg. A film szerepel Steven Jay által szerkesztett, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika-gyűjteményben illetve méltán beválogatták a megőrzendő száz olasz film közé is.

Összegzés

A Rocco és fivérei drámai mozi nagyon sok tekintetben. Visconti zseniális filmet készített. Az anyai és testvéri szeretet, a szerelem, a bűn és bűnhődés. Ezek az egyenként is epikus témák mind terítékre kerülnek és a rendezőnek hála nem csak éritőlegesen, hanem elemi erővel, megragadva a szívűnket és jól megcsavarva. Az olasz realista iskola határait mindvégig feszegetve egy korszakalkotó filmet sikerült az utókor számára készíteni. 

A szereplők fantasztikusak, a fiatal Delon káprázatos, tündököl a filmben, de a népszerűség útján éppen ezzel a filmmel elinduló, Nadiát alakító Annie Girardot is hozzájárul, ahhoz, hogy a Rocco és fivérei a kor egyik legnagyobb alkotásává váljon. Érdekes, hogy a Filmkép sorozatunkban korábban Jean-Paul Belmondónál tárgyalt, Vittorio De Sica által rendezett Egy asszony meg a lánya (La ciociara) című zseniális mozit is 1960-ban mutatták be. Szóval jó éve volt ez az európia filmművészetnek. A Rocco és fivérei kötelező darab minden mozit kedvelőnek, kortól függetlenül. Kihagyhatatlan alkotás.

Idővonal: A Rocco és fivérei című filmet 1960-ban mutatták be, abban az évben, amikor a szovjetek lelőttek egy U–2-es típusú amerikai kémrepülőgépet a Szovjetunió fölött. A hidegháború részeként nemzetközi politikai és médiabotrány kerekedett az esetből. Belga Kongó elnyerte függetlenségét Belgiumtól, és Kongó-Kinshasa néven önálló állammá vált, az amerikai kormány rendeletileg betiltotta a kőolaj exportját Kubába, s egyidejűleg a Kubából érkező importot is, tenger alatti telefonkábelt építettek ki Lengyelország és Dánia között, Lengyelország, Csehszlovákia, az NDK és a Szovjetunió közös jegyzékben tiltakozott a nyugatnémet militarizmus ellen, felszólítva minden nemzetet és államot arra, hogy ne engedélyezzék, hogy a Bundeswehrt nukleáris fegyverekkel lássák el, Mauritánia deklarálta függetlenségét Franciaországtól, és Ciprus is függetlenné vált Nagy-Britanniától. (Wikipédia)

A jövő héten folytatjuk időutazásunkat egy új színész filmjeinek a segítségül hívásával a mozi csodálatos világába.

Borítókép: Rocco (Alain Delon) és Nadia (Annie Girardot) a milánói dóm tetején (Forrás: Mafab.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.