Amikor a színész a darabban a személyes küzdelmeit is átéli

Jutalomjáték Blaskó Péter Kossuth-díjas színművész számára a Nemzeti Színházban a főszereplésével játszott Grane – Képzelgések a Peer Gynt nyomán című előadás. A Nemzet Művészével a Szilágyi Ágota színművésszel, Blaskó Borbála koreográfus-rendezővel és Blaskó Bencével létrehozott produkció mellett Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című színművének televíziós változatáról az Olvasat.hu című irodalmi folyóirat készített interjút.

Forrás: Olvasat.hu2024. 03. 02. 8:00
LB_20231012_Grane_0003
2023.10.12. Budapest Grane- Képzelgések a Peer Gynt nyomán című előadás fotóspróbája a Nemzeti Színházban, 2023.10.12-én. Képen: Blaskó Péter Fotó:Ladóczki Balázs/Origo Fotó: Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A riporter, Borbély László először arról érdeklődött, hogy mennyire nagy vállalás a színész és fiatal alkotótársai számára Henrik Ibsen Grane nevű elképzelt lovának nyergében repülni a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán, illetve arra volt kíváncsi, mi az eredője a közöttük lévő harmóniának.

LB_20231012_Grane_0022
Blaskó Péter és Szilágyi Ágota a Grane – Képzelgések a Peer Gynt nyomán című előadás fotóspróbáján a Nemzeti Színházban, 2023. október 12-én Fotó: Ladóczki Balázs

Borbála lányomnak régóta vágya volt, hogy közösen dolgozzunk, és együtt szerepeljünk a színpadon Bence fiammal, aki kvázi, mint egy fiatal Peer, végignézi, segíti az apja élettörténetét, ezért is kezdődik az előadás az ő gitárjátékával és az Apám hitte című dallal. 

Kezdettől nagyon tetszett a fordított dramaturgia ötlete. Ahogyan az idős, erdő közepén élő Peer Gynt belép a térbe, és visszaemlékszik sorsszerű találkozásaira édesanyjával, szerelmeivel, fiával, önvalóját tisztázó kapcsolataira a Gomböntővel vagy Dovre apóval, akiket a többi karakterrel együtt nagyszerűen ábrázol Szilágyi Ágota

– fejtette ki Blaskó Péter, aki elmondta, hogy a darabban személyes küzdelmeit és saját útkereséseit is átéli. Izgalmas színészi feladat számára megjeleníteni az idősödő Peer különbözőségét, aki szeretné az egyedülállóságát bizonyítani, miközben az élete eseményei leperegnek előtte. 

– Szilágyi Ágota kiváló partner, egymásra hangolva éljük végig Ibsen hőseinek gondolatait, érzéseit, tetteit. Bonyolult helyzetben van, hiszen az egyik jelenetben még haldokló Aase, a másikban már félénk Solveig, illetve rettegett Gomböntő… Elmondhatatlanul sokat segít abban, hogy hitelesen adjam vissza az ibseni világ valós élethelyzeteit – mondta Blaskó Péter, aki azt is kifejtette, hogy szeretnék, ha a nézők közül mindenki magába nézne és megpróbálná felismerni a saját élete nagy kérdéseit. 

– Akkor vagyunk sikeresek, ha a tapskor a tekintetek azt jelzik, hogy a felidézett gondolatok új birtokosokra találtak. Szembesülnek kapcsolataik zsákutcáival, illetve a hullámzó érzéseikkel. Talán beleképzelik magukat Peer, Solveig vagy mások helyébe, és elgondolkoznak, hogy vajon ők mit tettek volna hasonló élethelyzetben – érvelt a színész.

A riporter felvetette, hogy nemrég fejeződött be a Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című művéből készült tévéfilm forgatása, s arról érdeklődött, hogy vajon Blaskó szerint újjáéledhet-e ezzel a darabbal a televíziós adaptációk műfaja.
A színművész reményét fejezte ki, hogy ez történik majd, mert maga a szerző személye és ez a drámája is lényeges mérföldkő számára.

– Az Ők tudják, mi a szerelem megírásának külön története van: 1959-ben Ádám Ottó, a Madách Színház rendezője arra kérte a teátrumban dramaturgként dolgozó írót, hogy keressen egy könnyed francia egyfelvonásost Tolnay Klári részére. Hubay eleinte azzal hitegette a kíváncsiskodó kollégákat, hogy elkezdte lefordítani André Gide darabját, amely Hector Berlioz kései szerelméről szól. Egyedül Ádám Ottót avatta be titkába, miszerint Gide-nek nincsen ilyen színműve. Az olvasópróbára írta meg a francia zeneszerző, karmester önéletírásában talált történetet arról, élete alkonyán miként akart megszöktetni egy nagymamát. Így keletkezett az Ők tudják, mi a szerelem című egyfelvonásos burleszk és tragédia. 

Az ősbemutatón Sinkovits Imre volt Tolnay Klári játszótársa

– mesélte az ironikus történetet a színész. 

Blaskó Péter az Olvasatnak adott interjújában egyebek közt azt is elmondta, hogy a közönség a Magyar Mozgókép Fesztiválon láthatja először az alkotást, ezt követően a közmédiában lesz tévépremier a nézők számára.

Borítókép: Blaskó Péter a Grane – Képzelgések a Peer Gynt nyomán című előadás fotóspróbáján a Nemzeti Színházban, 2023. október 12-én (Fotó: Ladóczki Balázs)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.