A művészet összhangja

A 25 éves Platán Galéria Delicate Balance című kiállítása nemzetközi művészeti összjátékra hívja a nézőt Szirmai Nóra és Becskei Andor szobrászművészek, illetve Grela Alexandra festőművész közös kiállításával. A Lengyel Intézet galériájában kiállított alkotások kontextusba helyezésével egy komplex vizuális élmény megteremtése a cél, különböző kulturális diszciplínákon keresztül. A tárlat április 17-től május 31-ig látható.

Forrás: Lengyel Intézet2024. 04. 14. 18:00
A kiállítás április 17-én nyit
A kiállítás április 17-én nyit. Forrás: Lengyel Intézet Budapest
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Grela Alexandra festményei vizuális reflexiók Lev Sesztov filozófus gondolataira. A posztmodern dekonstrukció értelmében minden eddigi rendszert le kell bontani, dekonstruálni és rétegekre fejteni. A líraian szétterülő színfoltok organikus módon lépnek kapcsolatba a Lengyel Intézet Platán Galériájában látható szoboralkotásokkal. A művek között létrejövő szinergia transzszubjektív kapcsolatot igyekszik teremteni a befogadóval. Az acélszobrok és a monokróm képek valamiféle ismeretlen tartomány felé vezetik a tudat fürkésző tekintetét, éteri és érzékeny egyensúlyállapotot létrehozva. A három alkotó művészeti összhangjában többről van szó, mint egyszerű harmóniáról. Egy mélyebben gyökerező világlátásról, művészeti és formai koncepcióról, mely az élet eredendő formáiból merít ihletet, az elemi megismerést segítve.

A Lengyel Intézet Platán Galériájában Becskei Andor művei is láthatók
A Lengyel Intézet Platán Galériájában Becskei Andor művei is láthatók. Forrás: Lengyel Intézet Budapest

Becskei Andor 2017-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász tanszékén, 2023-ban szerezte meg doktori címét a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán.

Alkotótevékenységem középpontjában a komplex vizuális élmény és annak érzékenyítő hatása áll. Szobrászként foglalkoztat, miként lehet jelen a természetesség egy indusztriális környezetben és ipari alapanyagokból létrehozott, művi, precízen megmunkált tárgyban. Ennek nyomán munkáim többségét erős kettősség jellemzi. Az acél ridegségét feloldja egy organikus forma, folyamat vagy komponens. A természetben megtalálható, ismerős motívumokat átértelmezem, ezek határozzák meg az aktuális irányt.

Grela Alexandra festő, illusztrátor 1974-ben született Lengyelországban. 1999-ben diplomázott a Krakkói Képzőművészeti Akadémia festő szakán. 2005-től Magyarországon él és dolgozik. 

Munkáimban szeretek saját nyelvet alkotni az általam vizuálisan megálmodott történethez. Igyekszem az alkotásokat egyszerre érzékivé és költőivé tenni, melyek a körülöttem lévő finom és mulandó dolgokon alapulnak. Jelen sorozatom alkotásai reflexiók Lev Sesztov orosz filozófus szövegeire. Amikor ez a ciklus készült, akkor végig az ő gondolatai inspiráltak. A sorozat összefoglaló címe: Értekezés a dekonstrukcióról.

Szirmai Nóra szobrászművész 2010-ben szerezte meg diplomáját Farkas Ádám, Körösényi Tamás és Karmó Zoltán tanítványaként a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. 

Nóra munkái természeti motívumokból, hálózatok megfigyeléséből indulnak ki. 

Rendkívüli módon foglalkoztatnak engem a kapcsolatok, rendszerek, hálózatok olyan értelemben, mint az emberi viszonyok, a psziché bonyolult felépítése, az idegpályák kapcsolódása, az érzelmi összekapcsolódások. Innen ered a vonzódásom az olyan formák iránt is, ahol ezek a dolgok megfogható, látható formában vannak jelen, mint a rovarok szárnyának erezete, az érhálózatok, növényi relevanciák.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.