Ötvenkettedik alkalommal rendezték meg a tokaji írótábort

A nemzeti imánkba is belefoglalt, világörökség részévé vált, 950 éves Tokaj történelmi épületei és borospincéi méltán híressé teszik a kisvárost. Azonban több mint fél évszázada a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb rendezvénye, a Kárpát-medencei írók egyik legnagyobb irodalmi találkozója, a tokaji írótábor is ismertté teszi a nevét. Idén 52. alkalommal rendezték meg a találkozót augusztus 12. és 15. között Szabadság és autonómia címmel, amelyen kiállításmegnyitó, koncertek, kerekasztal-beszélgetések, felolvasóestek, könyvbemutatók és minőségi tokaji borok kóstolója várta a résztvevőket.

2024. 08. 15. 19:04
Csurka
Az írótábor rendezvényei a Rákóczi pince teraszán. Fotó: Kőmíves András
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tisza partján is rekkenő hőség fogadta az írótábor résztvevőit hétfő délután. A Rákóczi Pince és Udvarház hűvös falai ideális helyszínül szolgáltak az első közös rendezvényük számára, amelyen Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos nyitotta meg az 52. Tokaji írótábort. 

írótábor
A tokaji írótábor megnyitója a Rákóczi pincében volt. Fotó: Kőmíves András

A tokaji írótábor szerepe

A miniszterelnöki biztos szerint a tokaji írótábor egyik legfontosabb szerepe, hogy évről évre összehozza a magyar értelmiség fontos szereplőit, és együtt beszélhetik meg a magyar kultúra értékeit és kihívásait, mert ezek egyaránt igénylik az eszmecserét. L. Simon László, a Tokaji Írótábor Egyesület elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, az írótábor egy olyan közösség, ahol találkoznak a szellemi élet képviselői, legyen szó írókról, költőkről, muzeológusokról, irodalomtörténészekről, a kulturális élet különféle színtereinek szereplőiről. Mint mondta, a tábor témája a szabadság és az autonómia, amelyek napjainkban is nagyon aktuálisak. Az írók és az irodalom ugyanis sosem engedik, hogy szigorú keretek közé szorítsák őket. Vacsora után határon túli írók és költők felolvasásával folytatódott az este, majd a Volver La Vida adott koncertet. 

Az alkotói szabadság értelmezési horizontjai

A keddi nap kerekasztal-beszélgetésekkel indult a Rákóczi Pince és Udvarház teraszán. L. Simon László a szépirodalmi könyvkiadásról beszélgetett a gyermekvédelmi törvény tükrében Erős Kingával, Mészáros Sándorral és Bán Jánossal. – 

Az 52. Tokaji írótábor címe és kiemelt témája a szabadság és az autonómia – mondta lapunknak L. Simon László. – A szabadságot természetesen abban az értelemben tárgyaljuk, hogy az írók, művészek alkotói szabadsága milyen helyzetben van jelenleg. Éri-e az alkotói szabadságot – amelynek kereteit még az alaptörvény is meghatározza – bármilyen kihívás. Különböző nézőpontú és a témához sokoldalúan közelítő beszélgetőtársakat hívtunk meg, akik közt van olyan, aki már többször is nyilvánosan kifejtette, hogy markánsan ellenzi a gyermekvédelmi törvényt. Ütköztettük az álláspontokat – mondta.

írótánor
Ütköztették az álláspontokat a kerekasztal-beszélgetésen. Fotó: Kőmíves András

Ezt követően A tudományos könyvkiadás jövője és a kultúrafinanszírozás intézményi háttere címmel beszélgetett Gyenes Ádám, Richly Gábor és Tóbiás Krisztián Konkoly Dániel moderálásában. Kedden tartották a Tokaji Nemzetközi Művésztelep kiállításának megnyitóját a Világörökségi Bormúzeumban. Az eseményen Vári Fábián László kárpátaljai magyar költő, kritikus beszélt arról, hogy a nemzetközi művésztelepen évek óta magyarországi kortárs művészek, kárpátaljai magyar, ukrán és ruszin származású művészek vesznek részt. Néhány összefoglaló gondolatot osztott meg a közönséggel a kárpátaljai képzőművészetről, majd Matl Péter Munkácsy-díjas szobrászművész vette át a szót és mutatta be a tárlatot. 

írótábor
A Tokaji Nemzetközi Művésztelep kiállításának megnyitója.  Fotó: Kőmíves András

A kultúra mellett a sport is szerepet kapott az írótáborban, megrendezték az Íróválogatott és a Tokaji Öregfiúk focicsapatának visszavágó mérkőzését. A tavalyi meccsen az írócsapat vereséget szenvedett, ám most minden erejükkel készültek a visszavágásra és győzni tudtak. Este Kubinyi Júlia, Szokolay Dongó Balázs és Balog Kálmán koncertje után a Tokaji Borászok Asztaltársasága tartott borkóstolót.

Két irodalmi nagyság munkássága

Szerdán Véleményszabadság a nyugati művészetben címmel Gulyás István beszélgetett Mezey Katalinnal, Gulyás Gáborral és Tallai Gáborral. Délután pedig Cseres Tibor és a történelmi regény műfaja került fókuszba Alexa Károly, Diószegi Szabó Pál, Falusi Márton és Márkus Béla eszmecseréjén Bene Zoltán vezetésével.

Az 52. Tokaji Írótábor kiemelt témái közé tartozott Kertész Imre és Csurka István munkássága. Egy-egy beszélgetésen idézték fel alakjukat, tevékenységüket.

Pozsgai Zsolt Vasvári Erikával, Borbély Lászlóval és Zárug Péter Farkassal vitatta meg Csurka István irodalomban és a politikai életben betöltött szerepét. Szó volt a Zárug Péter Farkas szerkesztésében kiadott kötetről is, amely a Csurka István – Néhány tanulmány egy életpálya megértéséhez címet kapta. Engem a történelem választott címmel Kertész Imre műhelyéről Hidas Zoltán, Soltész Márton és Sturm László beszélgetett. Nobel-díjas írónk saját szerkesztésű szövegfüzére és műhelynaplója, a Lét és írás került a reflektorfénybe, amely az idei könyvhétre jelent meg a főművének számító Sorstalansággal együtt. 

írótábor
Soltész Márton a Kertész Imre Társaság igazgatója. Fotó: Kőmíves András

Szerda délután felavatták a tokaji írótábor egykori elnöke, Pomogáts Béla emlékművét a Millenniumi irodalmi emlékparkban, ahol Ferdinandy György emlékére Csender Levente író ültetett fát. 

Az irodalmi találkozó zárásaként – egyéb elismerések mellett – átadták a tokaji írótábor díját, amelyet idén Győrffy Ákos vehetett át.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.