Paloznak, a jazz balatoni fővárosa

A nyár egyik leghangulatosabb fesztiválját Paloznakon találjuk meg évek óta. Idén tizenkettedik alkalommal rendezték meg augusztus első hétvégéjén a Paloznaki Jazzpikniket, ahol együtt él a nyaralás, a jó zene, a minőségi gasztronómia, a helyi termelők jelenléte és a fenntarthatóságra való odafigyelés. A Balaton északi partján, a paloznaki szőlőhegyek tövében az ötszáz lakosú falu három napra idén is a jazz balatoni fővárosa lett.

2024. 08. 04. 15:30
Paloznak
A Paloznaki Jazzpiknik színes forgataga. Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Paloznaki Jazzpiknik egy születésnapi bulival indult, amit a tájház udvarán rendeztek meg és ebből nőtte ki magát háromnapos, egy nagy- és három kisszínpados produkcióvá, amely 2015 óta a Nagyon Balaton rendezvénysorozat oszlopos tagjává is vált. Az alapötletet a jó borok és a jó zene kapcsolata adta Homola Szabolcs és Valde Orsolya számára. Egy olyan színvonalas rendezvény létrehozása lebegett a szemük előtt, amely a tömegfesztiválok mellett alternatívát kínál a Balatonon.

Paloznak
Egyre többen érkeznek a Paloznaki Jazzpiknik koncertjeire (Fotó: Havran Zoltán)

A Paloznaki Jazzpiknik története, programjai

– Annyira organikusan fejlődött a fesztivál, hogy szinte észre sem vettük, hogy ekkora lett, lépésről lépésre alakult ki – avat be Valde Orsolya, a Paloznaki Jazzpiknik alapítója és fesztiváligazgatója Tony Hadley nagykoncertje előtt. – Mi is ezzel együtt nőttünk bele a feladatba. 

Nem volt modell a fejünkben. Elkezdtük a magunk örömére csinálni, és úgy tűnt, ami nekünk tetszik, másnak is. Itt van a borászatunk és a családi nyaralónk, erre az elzárt, álmos kis településre akartunk hozni valamit. Annyira szép és értékes minden, ami itt van. Számos díjat nyert, girbegurba utcáival, nádtetős házaival, ezt szerettük volna megmutatni mindenkinek. Korábban mindig azt mondtam, ez olyan, mint a geocaching, elrejtettünk ide egy fesztivált – mondta mosolyogva. 

Fábián Juli koncertje vonzott be először  annyi embert, hogy egyértelmű volt, van igény a rendezvényre. Öt év után érkezett el egy töréspont, akkor el kellett dönteniük, folytatják-e így, vállalva, hogy lassan elfogynak az érdeklődők, vagy váltanak és tágítják a zenei kínálatot. Az utóbbi mellett döntöttek és ekkor kezdett igazán nőni a fesztivál. 

Paloznak
Valde Orsolya a fesztivál alapító igazgatója (Fotó: Havran Zoltán)

– Szerettük volna megmutatni, milyen színes, fülbemászó és élvezetes lehet ez a műfaj, a nagyszínpadon így évek óta helyet adunk populárisabb, a közönséget idevonzó zenekaroknak, így került az idei programba Anastacia. Korábban el sem tudtuk képzelni, hogy meghívhatunk olyan nemzetközi előadókat is, akik itthon nem ismertek, de most már ez is működik – teszi hozzá a fesztiváligazgató. 

Elmondta, hogy a fellépő zenekarok 70 százaléka jazz, de a nemzetközi előadók tekintetében felvállaltak egyfajta szabadságot. Olyan művészeket hívnak, akiknek közük van a jazzhez, de a nagyobb közönség is szereti, mint a funk és a soul képviselőit. – A jazz mindenben benne van: vagy belekerült, vagy alapja a zenének. Így vállaljuk a popelőadóinkat is, mert megtaláljuk bennük a „jazzkromoszómát” – árulta el Valde Orsolya.

 

Paloznak
Tony Hadley a fesztivál színpadán (Fotó: Havran Zoltán)

Csütörtökön Izo FitzRoy és Anastacia nyitotta a háromnapos pikniket, óriási sikerrel. Pénteken a kezdő együttes a 90-es évek acid jazz műfajának úttörője, a funky királya, a The Brand New Heavies világhírű slágereivel és izgalmas, újító dallamaival tért vissza Paloznakra. Majd Tony Hadley következett, a Spandau Ballet egykori énekese. Bár a koncertje alatt az eső egyre jobban zuhogott, a közönség nem tágított és ropta a táncot a fülbemászó dalokra. Végül a Kraak & Smaak koncertjével zárult az este. Szombaton a fiatal holland popformáció, a Son Mieux lépett fel, és adott a színpadot felrobbantó koncertet, majd a szervezők régi vágyaként a Morcheeba zenélt a holdfényes szőlőhegy oldalában. A brit együttes sikere közel harminc éve töretlen, sokszínű zenei stílusuk lounge, dub, trip-hop, blues- és downtempo elemeket ötvöz. Záróakkordként az MF Robots hangjai búcsúztatták a 12. Paloznaki Jazzpikniket. Valde Orsolya külön kiemelte az együttest, akik két éve hatalmas homokviharban játszottak Paloznakon, ennek ellenére nem hagyták abba a koncertet. 

A magyar jazzélet legizgalmasabb formációit is meghívták a rendezvényre, hogy a nemzetközi előadók mellett a műfaj hazai élvonala is képviseltesse magát. Számos fiatalnak nyújtottak idén is fellépési lehetőséget az intimebb hangulatú, jazzfókuszú színpadokon. 

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.