Szombaton adják át a Szent István-díjat és -emlékérmet

Immár huszonharmadik alkalommal adják át a Szent István-díjat és -emlékérmet augusztus 10-én délelőtt 11 órakor az esztergomi Szent Erzsébet Iskola dísztermében. A rangos kitüntetést odaítélő közhasznú alapítványt Bihari Antal okleveles operatőr, az Esztergomi Körzeti Televízió alapítója és tulajdonosa 2001-ben alapította.

2024. 08. 09. 8:00
Szent István-díj
Melocco Miklós: Szent István megkoronázása Forrás: Facebook/Patrióta Európa Mozgalom
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Esztergom a magyar államiság bölcsője, Szent István királyunk születésének, koronázásának és halálának helyszíne. A Szent István-díj Alapítvány ezen a történelmi helyen adja át a Szent István-díjat.

Szent István-díj
A Szent István-díj Melocco Miklós szobrászművész kisplasztikája Forrás: Trianonmúzeum.hu

Huszonharmadik alkalommal adják át a Szent István-díjat

Az alapítvány célja a Szent István-díj odaítélése minden évben – állam- és egyházalapító királyunk ünnepéhez közeli időpontban – olyan honfitársunknak, aki az összmagyarság érdekében jelentős tevékenységet végzett. Segíti továbbá az összmagyarság kulturális életének egyetemes kibontakozását, fontos szerepet vállal kulturális örökségünk védelmében.

A díjat jelképező Szent István-emlékszobor harminc centiméter magas, bronzból készült és márványtalapzaton áll.

A díjat az első Szent István-emlékérmes Melocco Miklósnak, a Magyar Corvin-lánccal, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművésznek – a keresztet két kezével magasba emelő – Szent István királyt ábrázoló kisplasztikája jelképezi.

Az eddigi díjazottak között van mások mellett Orbán Viktor, Tőkés László, Duray Miklós, Nemeskürty István, a Püski házaspár, Wittner Mária, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, Makovecz Imre, Halzl József, Kallós Zoltán, továbbá Szakály Sándor Széchenyi-díjas történészprofesszor, aki Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs-Béla-díjas filmrendező, grafikusművész halálát követően, 2022 óta tölti be az alapítvány kuratóriumának elnöki tisztségét.

A díjazottakat minden évben közvélemény-kutatás és internetes szavazás után választja ki a Szent István-díj Alapítvány kuratóriuma.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.