Ma nyitja kapuit az Art Market Budapest

Közép- és Kelet-Európa legnagyobb nemzetközi képzőművészeti vására, az Art Market Budapest 14. alkalommal fogadja a közönséget mától vasárnapig. Ötszáznál is több művész több ezer alkotása mellett számtalan kísérőprogrammal várják a látogatókat, ezúttal újra a Millenárison. Ledényi Attilával, az Art Market Budapest alapító igazgatójával beszélgettünk a vásárról és az idei aktualitásokról.

2024. 10. 17. 5:30
Art Market
sCulture elnevezéssel egyedülálló szoborparkot alakítottak ki Fotó: Art Market Budapest
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vásárra négy kontinens csaknem harminc országából mintegy kilencven kiállító hozta el művészeti választékát. A különleges gazdagságú kiállítási anyag hatezer négyzetméternyi alapterületen látható. A válogatásban mintegy háromszáz magyar művész alkotásai tekinthetők meg, amelyek mind megvásárolhatók. Ledényi Attila elmondta, hogy az Art Market Budapest két legnagyobb kiállítási standját ezúttal Magyarország két legfontosabb galériája, a hazánkat a felső kategóriás nemzetközi vásárokon gyakorlatilag egyedüliként képviselő acb Galéria, és a rendszerváltás utáni első kortárs magángalériaként csaknem harminc évvel ezelőtt megalapított Várfok foglalja el. 

Art Market
Céljuk  a közönség széles nemzetközi művészeti választékkal való kiszolgálása Fotó: Art Market Budapest

Az Art Market Budapest jelentősége

Az esemény külön hangsúlyt fektet arra is, hogy a ma még kevéssé ismert hazai alkotóknak is megteremtse a közönséggel való találkozás lehetőségét.

– Az Art Market Budapest célja a közönség széles nemzetközi művészeti választékkal való kiszolgálása, az alkotók piacra jutásának, a hazai kortárs piac bővítésének támogatása – hangsúlyozta az igazgató. – A kiállítási anyag összeállításakor ezért kifejezetten arra törekedtünk, hogy a már ismert művészeti tartalmakon túl – a látogatók különleges élményhez juttatása és új közönségszegmensek megszólítása érdekében – olyan hazai művészekre, alkotói csoportokra is ráirányítsuk a figyelmet, akik még nem részei a kánonnak, magas színvonaluk ellenére eddig kiszorultak a műkereskedelmi fősodorból – tette hozzá.

Mint elmondta, az Art Market Budapesten ezúttal kiemelt figyelmet kap a művészet helye az ingatlanfejlesztések, az épített környezet kontextusában, illetve a művészet hasznossága, jelentősége és értéknövelő hatása a kereskedelmi- és városmarketingben. 

A vásár helyszínén ma a Building on Art – A művészetre építhetünk elnevezésű, a művészet területén kevéssé jártas közönség által is érdekesnek és inspirálónak ígérkező találkozót rendeznek, ahol a nemzetközi előadók mellett Ferencz Marcel, a Néprajzi Múzeum épületének tervezőjeként arról is beszél, miként épült meg egy meglévő köztéri szobor köré a világ jelenleg egyik legelismertebb középülete

Ledényi Attila elárulta: annak illusztrálására, hogy a művészet milyen intenzitással és milyen széles választékkal járulhat hozzá épített környezetünk különlegességének, értékének növeléséhez, az idei Art Market Budapest egyik várhatóan legnépszerűbb elemeként, sCulture elnevezéssel, egyedülálló szoborparkot alakítottak ki a Millenáris épületei közötti parkban és a kiállítási terület közösségi tereiben. A válogatásban magyar szobrászok mintegy harminc alkotása látható.

A rendezvénynek ezúttal is hangsúlyos komponense a fotóművészet. A vásár fotószekciója, a tíz évvel ezelőtt alapított Art Photo Budapest Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására. 

– Idén André Kertész születésének 130. évfordulója, pontosabban a legendás fotóművész életművének máig érvényesülő befolyása kap kiemelt figyelmet, amelyet többek között egy kortárs alkotók munkáiból készült különleges válogatás, illetve szombaton a kertészi örökséget fókuszba helyező nemzetközi konferencia tesz kézzelfoghatóvá. Itt egyebek mellett Roger Ballen világhírű fotóművész vall André Kertész hatásáról, a badeni fotófesztivál igazgatója előadásán pedig mesterséges intelligenciával generált André Kertész-fotókról fog vitát indítani – foglalta össze az igazgató.

A vásár hagyományosan a Liszt-ünnep nemzetközi kulturális fesztivál kiemelt képzőművészeti partnere, az idei évben első alkalommal pedig az Art Market Budapest és a Budapest Design Week is együttműködik annak érdekében, hogy a hazai kortárs művészeti élet meghatározó tényezőinek közös fellépése tovább növelje Budapest kulturális turisztikai vonzerejét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.