Hamarosan itt az ideje a ceruzahegyezésnek, Orbán Viktor ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Néprajzi Múzeum új állandó kiállítását

Néprajzi Múzeum új, minden eddiginél nagyobb és átfogóbb gyűjteményi állandó kiállítását mától a nagyközönség is birtokba vehet. Az új gyűjteményi tárlat kilép a kiállítóterekből is, hatása az egész épületben tetten érhető. Nemcsak új színekkel és anyagokkal, újrarendezett terekkel találkozhatnak a látogatók, hanem új pihenőhelyekkel, multimédiás alkalmazások, szolgáltatások is várják őket.

2024. 10. 10. 18:00
Néprajzi
Az új állandó kiállítás. Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden korábbinál nagyobb, gazdagabb és látványosabb a Néprajzi Múzeum új, állandó kiállítása – mondta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntőjében a tárlat megnyitóján. A több mint háromezer négyzetméteres kiállítótérben nyolc tematikus egységben csaknem 3600 műtárggyal találkozhatnak majd a látogatók.

Néprajzi
Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg a Néprajzi Múzeum új állandó kiállítását (Fotó: Mirkó István)

A Néprajzi Múzeum ötödik állandó kiállítása nyílt meg

Mint mondta, a most nyíló tárlat a múzeum történetének ötödik állandó kiállítása, igazi mérföldkő az intézmény életében, amely lehetővé teszi, hogy korszerűen és interaktívan, a XXI. századi múzeumlátogatók számára érthető és szórakoztató módon mutassa be azt a tudást, tapasztalatot, gyűjteményt, amely az intézmény 150 éves története során létrejött. 

A nyolc tematikára osztott tárlat történetileg változó nézőpontokat tár fel, számos téma mentén fedezhetik fel a látogatók magyar hagyományainkat és más népek kultúráját. 

A bemutatón a gyűjteménybe került műtárgyak élete, a szakemberek terepmunkája, a múzeum története, a népművészet gyöngyszemei és hatása is fókuszba kerül, miközben a művészet és az etnográfia viszonyáról, az őstörténeti kutatásokról, az örökség fogalmáról is képet kapnak a látogatók.

Baán László, a Liget Budapest-projekt miniszteri biztosa szerint a sokrétegű, látványos és intelligens, mélységében csak többszöri látogatással átfogható állandó tárlat méltón reprezentálja a magyar népi kultúra kimeríthetetlen gazdagságát.

Orbán Viktor megnyitóbeszédében felidézte, hogy 2022 májusában nyílt meg a Néprajzi Múzeum épülete. – Az még a „nagy menetelés” időszaka volt, még a járványok, a háború, a szankciók és az infláció előtt – emlékeztetett. – Azóta a nagy tervek végrehajtása lelassult, lendületet vesztettünk, és azzal voltunk elfoglalva, hogyan evickéljünk ki ezekből a bajokból. Lassacskán túljutunk ezeken. A 2025–26-os év még a családok és kisvállalkozások rendbetételének éve lesz, de aztán megindulhatunk ismét a nagy dolgok felé, ideje, hogy a tervezők ismét hegyezzék a ceruzájukat – fogalmazott. 

A kormányfő rámutatott, hogy a múzeum épülete 12 nemzetközi díjban részesült, majd megköszönte Ferencz Marcel építésznek a nagyszerű munkát.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a mostani esemény szerves része az egész Városliget megújítását célzó erőfeszítéseiknek. A kormányfő elmondása szerint a liget megújítása lendületesen halad. A Néprajzi Múzeum új, állandó kiállításával kapcsolatban így fogalmazott: 

– Most már nemcsak a külsőt lehet díjazni, hanem a belsőt is; az új, állandó kiállítással a múzeum épülete betöltheti hivatását, helyet ad a magyar népi kultúra tárgyi emlékeinek. A magyar élet és a magyar jövő archimédeszi pontjaként értékelte a magyar kultúrát, ide értve a tárgyi kultúrát is.

Orbán Viktor a magyar táncházmozgalom atyját, Sebő Ferencet idézve hangsúlyozta: „a hagyományt nem ápolni kell, hiszen nem beteg, és nem is őrizni kell, mert nem rab, hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket”. Azzal a gondolattal toldotta meg az idézetet, hogy 

mi, magyarok csak akkor maradhatunk meg, ha megéljük a kultúránkat és hagyományainkat. – Adjunk hálát a Jóistennek, hogy nálunk még helyükön vannak a dolgok, még működik a józan ész és fennáll a rend, ami a népi kultúrából átszivárog a mai életünkbe

– mondta a miniszterelnök. A Néprajzi Múzeum állandó kiállítását újabb őrhelynek nevezte, és hangsúlyozta: ezzel a magyarságot megtartó rendet erősítik. – Világszínvonalú múzeumban világszínvonalú kiállítást nyitottunk – zárta beszédét a miniszterelnök.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.