Hatezer levél

Irodalmárok figyelmébe is ajánlja Tandori Dezső és Ágnes hagyatékát a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola. Az intézmény az örökösöktől kapta ajándékba az elhunyt író házaspár személyes könyvtárát. Az adomány forrásértékű feljegyzéseket, vázlatokat is tartalmaz.

2022. 03. 30. 12:00
Forrás: Kálovits Antalné és Nagy Edit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kutatópontként szeretnénk működni, a Tandori-életmű kutatói előtt nyitjuk meg elsősorban a gyűjteményt. Ha lesz olyan irodalomtörténész vagy doktorandusz, akinek beleilleszkedik a kutatási területébe, hogy belenézzen az író házaspár személyes könyvtárába, mi annak nagyon örülnénk. 

De bárki más is, akit érdekel a hagyaték, előzetes időpont-egyeztetés után eljöhet, dolgozhat a könyvekkel – tájékoztat Balássy­ Petra Zsófia, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektori kabinetvezetője.

A 6413 kötetet tavaly év végén ajánlották fel és indították útnak az örökösök a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, képzőművész Tandori Dezső és felesége, a szintén író, műfordító Ágnes hagyatékából.

A gyűjteményt a váci székhelyű katolikus főiskola fogadta be, miután kapcsolatba került a felajánlókkal a Facebook egyik csoportjában. A felsőoktatási intézménynek van még egy hagyatéki könyvára, amelyet váci magánszemélytől kapott, ám az kisebb és nem olyan presztízsértékű, mint az író házaspáré.

Tandori Dezső 2019-ben, felesége egy évvel később hunyt el. Utóbbi lánytestvérei, Kálovits Antalné és Nagy Edit ekkor határoztak úgy, hogy a házaspár könyvtárának jelentős részét elajándékozzák.

– A hagyatékkal kapcsolatos szándékait Ági és Dezső nem szerződésben rögzítette, hanem mindketten a műveikben, szellemiségükben fogalmaztak meg erre vonatkozó utalásokat. Számomra nagyon fontos volt, hogy a könyvtár egyben maradjon, hiszen így láthatjuk igazán, milyen könyvek vették körül Dezsőt alkotás közben, mely kötetekhez nyúlt, kiket olvasott. Munkássága kutatásánál ez nagyon fontos szempont. Tetemes mennyiségű kiadványról van szó, amelyeket az Apor-főiskola lelkesedéssel, szeretettel fogadott, helyet is azonnal kialakított számukra – mondja Tamás Benedetta, Tandori Dezső és felesége legkisebb unokahúga.

Az örökösök döntésében a személyes kötődés is szerepet játszott, hiszen Tandori Ágnes abba az épületbe járt gimnáziumba, amelyben ma a főiskola működik – mutat rá Balássy Petra Zsófia. 

A család Ágnes gyermekkorában, az 1950-es években lakott Vácott, számos kellemes emlékképük maradt a Duna-parti településről, de az 1956-os forradalom borzalmait is többször felidézték.
Míg Tandoriék tárgyi hagyatéka, Tandori ­Dezső műveinek autográf és gépiratos kéziratai, közel hatezer levele, relikviái, rajzai és képversei, háromszáz órát kitevő hanganyaga decemberben a Petőfi Irodalmi Múzeumba került vásárlás útján, az Apor-főiskola azon kötetekhez jutott hozzá, amelyek a házaspár budapesti, Lánchíd utcai lakásában álltak a polcokon. 

A kisszobányi könyvegyüttes eszmeileg kiemelkedően értékes, de feldolgozása, elhelyezése nem kis feladat elé állította a könyvtárosokat.Abból az elgondolásból, hogy az érdeklődők belelapozhassanak a kiadványokba, olvashassák, kutathassák is azokat, az intézmény kijelölt a váci főiskola épületében egy könnyen megközelíthető termet, amelyben korábban oktatás folyt. 

A könyvek feldolgozásának folyamata elkezdődött, részletes lista készült arról, milyen kiadványok lapozhatók fel az intézményben, és már a katalogizáláson is dolgoznak a szakemberek.

– Sokféle könyv került be, a lektűrtől kezdve a kortárs szerzők alkotásain át a szigorú filozófiai művekig. Ezek között találhatók azok a kötetek is, amelyek a házaspár fordításában jelentek meg, de benne vannak a válogatásban a közösen írt prózakötetek is, a tiszteletpéldányok és a dedikált művek, az Ágh István, Eörsi István, Esterházy Péter, Háy János, Orbán Ottó, Tarján Tamás, Vas István és más írónagyságok kézjegyével, üdvözletével ellátott kiadványok. Széles skálájú gyűjtemény. 

Pont olyan, amilyennek az ember elképzeli Tandoriék életterét, mindennapjait – mondja Balássy Petra Zsófia.
Tandori Dezső az 1970–80-as évek lírai megújulásának volt az egyik központi szereplője. 

Poé­tikája kötetenként frissült, esszéivel a prózaírást újította meg, grafikai tevékenysége a minimal art, a konceptuális művészet terén bontakozott ki. A váci főiskolának átadott hagyaték feldolgozása során folyamatosan kerülnek elő a kötetekből kedves bejegyzések, jegyzetek, vázlatok, kritikai megjegyzések, amelyek jól jöhetnek majd annak, aki vállalkozik a házaspár egyik vagy mindkét tagja monográfiájának megírására.

Borítókép: Tandori Dezső, a lírai megújulás egyik főszereplője (Forrás: Kálovits Antalné és Nagy Edit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.