A rablógödör titka

Aranyforint az összeégett házban, ékszerek a bronzkori földvár közepén.

2022. 04. 21. 10:48
A kincset érő közösség kiállítás 20220317 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túl nagy terem az egész, mégis elfér benne pár ezer év négyszáz relikviája. Döntően pénzek és ékszerek, de van Árpád-kori temetőből előkerült sír, illetve római mérföldkő is. És megannyi izgalmas történet.

A régészeti emlékek iránt érdeklődő szövevényes bűnüggyel találja szembe magát.

A történet 2008 nyarára nyúlik vissza. Akkor foglalták le a rendőrök azokat az ékszereket, melyeket fel­tehetően illegális fémkeresés közben találtak.

A tárgyakat a feketepiacon próbálta hősünk értékesíteni, de jöttek a rend őrei, akik láttán a kincsrabló menekülőre fogta. A leletek nagy részét a kocsijában hagyva a Duna-parton iszkolt. A legértékesebb darabot, egy nyakperecet a letartóztatása előtti pillanatban a folyóba dobta. A rendőrség búvárai azonban az ősi ékszert megtalálták, a többivel együtt a Magyar Nemzeti Múzeumba kerültek a káprázatos szépségű darabok.

A „megtaláló” néhány hónappal később megmutatta a Nógrád megyei Diósjenőhöz tartozó Magas-hegy tetején lévő bronzkori földvár közepén ásott rablógödrét.

Még jó, hogy megmutatta: a gödör átvizsgálásakor két további hun kori aranytárgy került elő. Tavaly a múzeum önkénteseinek segítségével a környék összes ismert lelőhelyét feltérképezték – összesen 31-et azonosítottak. E munkának köszönhetően lett világos, hogy az ékszerek egykori tulajdonosa jellegzetes, bármikor könnyen megtalálható ponton ásta el féltett értékeit az ötödik században. Ez a kincs is része a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb, szeptember 4-ig látható időszaki kiállításának.

Igazi közösségi kutakodás eredménye a kisbárkányi lelet. A Nógrád megyei település határában, a Kukely-tanyán korábban is kerültek elő leletek Árpád-kori temetkezés nyomaival.

A 2019. januári terepbejárást októberben műszeres leletfelderítés követte – ékszereket és különféle csontokat találtak. A további pusztulás megakadályozására és a sírok megmentésére mentőfeltárást szerveztek. Az önkéntesek segítségével 24 temetkezést tártak fel, s közben behatárolták a temető kiterjedését. (A koponyák többségét a szántás megsemmisítette vagy megsértette.) A szakemberek szerint a dombtetőn megtalált ékszerek mindegyike a megsemmisült temetkezésekből származik.

Szent István dénárai, Szent László érméi és III. Béla-féle veret segítette a korszak meghatározását. A kisbárkányi Árpád-kori temető gazdag leletanyaga mellett több sírt is bemutat a kiállítás. A több mint négyszáz tárgy az őskortól a XVIII. századig kalauzolja a látogatókat.

Gyakran a kincs megtalálói szívesen vesznek részt a feltárásban, segítik a múzeumi szakemberek munkáját. Ezek az esetek azért szerencsések, mert egyértelműek a lelet megtalálásának körülményei. A feltárás tisztázhatja az elrejtés helyét, mint például a nógrádmegyeri éremkincs esetében, ahol az ásatás során a kincshez kapcsolódó újabb éremlelet is előkerült. Ez újabb érdekes történet.

Kertépítés közben egy kerámiapalackban leltek az érmekre. A kincs összesen 119 tallérból állt – összetétele hűen tükrözi a XVII. század első harmadának magyarországi pénzforgalmát. Magyar veretű tallért például csak hat darabot tartalmazott.

Majcher Tamás régész a felfedezés után néhány évvel hitelesítő ásatást végzett a helyszínen, amely nem várt eredményt hozott. Megtalált ugyanis egy házhelyet és a házon belül azt a gödröt, ahonnan előkerült a talléros palack. Azonosította a leégett, majd összedőlt épület maradványait, és a legnagyobb meglepetésére maréknyi aranypénzt is lelt, egészen pontosan kilenc darabot. Volt közte 1519-ben Körmöcbányán vert II. Lajos-aranyforint, de négy török arany is. A körülmények arra utalnak, hogy az egykori tulajdonos vagyonát a házon belül több helyen őrizte. A tallérokat gödörbe ásott cseréppalackban, míg az aranyait valószínűleg a tető alá bedugdosva rejtette el.

Ha ennyire nem izgalmas is az összes lelet megtalálása, azért ezekből a példákból is érződik, hogy

a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki tárlata telis-tele van különlegességekkel, titkokkal, meglepetésekkel.

És közösségi élménnyel, amelyet az ember óhatatlanul meghallott a megnyitón. Az önkéntesek nem mindegyike használ fémkeresőt, hogy azzal nyomozza a régmúlt emlékeit. Többeknek elég annyi, hogy másokkal együtt kutakodhat erdőn-mezőn. Megy ő a csipogó eszköz nélkül, pusztán annak az élménynek a reményében, hogy a csapat valamelyik tagja olyan értékre bukkan, amelyet egy-két ezer éve nem érintett emberi kéz. Hallottam baráti zrikálást arról, hogy akkor azt a bizonyos érmét melyikük találta meg. Az, amelyiknek a fémkeresője jelezte a leletet, vagy amelyik megmutatta, hogy hova kell vinni az eszközt? A látogatóknak ez is fontos, hiszen a tallérokhoz szorosan hozzátartoznak a sztorik, a fénylő aranyak, a több száz éve vert pénzek így együtt nyűgözik le őket.

A kiállítás célja kettős. Bemutatni a közösségi régészeti program eredményeit, illetve főhajtás az önkéntesek előtt.

Tisztelgés a hóban, fagyban, nyári kánikulában végzett áldozatos munkáért, hiszen a múzeum olyan értékeket köszönhet ennek a közösségnek, amelyek segítségük nélkül sosem kerültek volna elő, így az intézmény gyűjteményét sem gazdagítanák. Érdemes megnézni, mert azt mutatja, hogy számosan élnek közöttünk olyanok, akik a múlt emlékeit nem a feketepiacon akarják elkótyavetyélni, hanem a nagyközönség számára szeretnék elérhetővé tenni.

Megelégszenek annyival, hogy azt a bizonyos tárgyat ők találták meg. Nekik ennyi elég, nekünk nagyon sok.

(Kincset érő közösség. A Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállítása 2022. szeptember 4-ig látogatható)

Borítókép: Kincsek az időszaki tárlaton. A régészeti emlékek iránt érdeklődő szövevényes bűnügyekkel is találkozhat (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.