Repesztés

A megállapodás értelmében még ebben az évben 15 milliárd köbméter amerikai cseppfolyósított gáz landolna Európában.

Mártonffy Attila
2022. 04. 25. 16:00
US President Donald Trump tours Cameron LNG
US-POLITICS-trump-cameronlng Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt hisszük, más lóra nyergelhetünk, de még így is a katasztrófa felé vágtatunk – mondta egy német palagázkitermelés-ellenes aktivista, miután Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke március 25-én aláírta azt a gázszállítási szerződést, amely az Európai Unió függését lenne hivatva csökkenteni az orosz energiaellátástól, részben LNG-vel váltva ki az eddigi hagyományos földgázforrásokat.A megállapodás értelmében még ebben az évben 15 milliárd köbméter, nagyrészt hidraulikus rétegrepesztéssel kitermelt amerikai cseppfolyósított gáz landolna Európában. Ez körülbelül mind­össze a harmada annak a „hagyományos” földgázmennyiségnek, amelyet Németország idén kap Oroszországtól csővezetéken. Környezetvédelmi aktivisták azonban attól tartanak, hogy az orosz gáz helyettesítését szolgálni hivatott LNG nemcsak hogy nem mozdítja elő az energiabiztonságot, hanem a hosszú távú klímavédelmi célokat is aláássa. Úgy vélik, hogy a szerződés félrevezető és veszélyes ösvényre tereli az EU-t és az Egyesült Államokat azzal, hogy sebtében építi fel az infrastruktúrát a nyersanyag Európába juttatására.

Az új importterminálok felépítése ugyanis azt jelenti, hogy hosszú évekre bebetonozza a fosszilis energiahordozók behozatalát, jóval az utánra is, amikorra az EU megtervezte a környezetromboló fosszilis energiahordozók használatának beszüntetését.Nem beszélve arról az azonnali környezetkárosító hatásról, amelyet a palarétegekből történő gázkinyerés jelent. Ám az idők változnak: míg az EU korábban kézzel-lábbal tiltakozott a repesztéses kinyerési mód és a talajvizet mérgező vegyi anyagok ezzel járó földbe juttatása ellen, most lelkendezve fogadja az amerikai palagázt, csak hogy borsot törjön Moszkva orra alá annak ukrajnai agressziója miatt.
És akkor még nem szóltunk arról a nagy mennyiségű metánról, amely az LNG kinyerése során szabadul fel, súlyosan károsítva a légkört.Köztudott pedig, hogy a metángáz globális felmelegítő hatása mintegy nyolcvanötszöröse a szén-dioxidénak húszéves időtartam alatt, ennek ellenére azonban a különféle ipari tevékenységek miatt elszivárgó metán megállítására vajmi keveset tettek az Atlanti-óceán mindkét partján. Pedig az EU–USA-megállapodásban benne van: A cél az üvegházhatású gázok (GHG) intenzitásának csökkentése az összes új LNG-infr­astruktúra és a hozzájuk kapcsolódó csővezetékek esetében azáltal is, hogy tiszta energiát használunk a helyszíni munkálatoknál a metánszivárgás csökkentése érdekében, valamint tiszta és megújuló, hidrogénüzemelésre is felkészített infrastruktúrát építünk.Ám ha az orosz gázt rövid vagy középtávon egyszerűen helyettesítjük is LNG-vel, attól a földgáz az Európai Unióban még mindig a második legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó forrás marad a szén után.
Továbbá az Egyesült Államokban érvényben lévő, egymásnak ellentmondó szabályozások több államban is vadnyugati körülményeket teremtettek a repesztéssel dolgozó palaolaj- és gázbányászatban.Texasban például alig szabályozzák a metánégetésből származó magas kibocsátást, ezáltal az Új-Mexikóig húzódó Permi-medencében lévő több tízezernyi kút vígan pöfögteti a metánt – nemhiába bélyegezték a területet a világ egyik legmocskosabb gázmezőjének. Egy 2019-es tanulmány szerint a légköri metán mennyiségének növekedése az elmúlt évtizedben az Amerikában kedveltté vált repesztéses módszernek tulajdonítható. Azt is megállapították, hogy az Észak-Amerikában folytatott palagáz-kitermelés lehet a felelős világszerte a fosszilis tüzelőanyagok károsanyag-kibocsátása feléért ugyanebben az időszakban. Az EU által importált LNG-t pedig műanyagok és műtrágyák gyártásához is felhasználják alapanyagként.S mivel az importszerződéseket jellemzően húsz évre kötik, a fosszilis energiahordozók kitermelői nemigen érzik magukat ösztönözve a kibocsátás megszüntetésére.Szakértők egyidejűleg rámutatnak, hogy az USA LNG-termelésének és exportjának felfuttatása füstbe ment tervvé teheti azt a törekvést, amely szerint 1,5 Celsius-fokra kell mérsékelni a globális felmelegedés mértékét. Azt is megemlítették, igaz ugyan, hogy a gyorsan bővülő LNG-export híd lehet a tiszta energia felhasználása felé – a gáz károsanyag-kibocsátása feleakkora, mint a széné –, de mégiscsak hosszú időre bebetonozza a fosszilis energiahordozóktól való függést, így még nehezebbé teszi az átmenetet a valóban alacsony vagy zéró kibocsátású energiahordozók felhasználása felé.Az LNG klímára gyakorolt negatív hatása ráadásul megkétszereződik, amikor a kinyerés, a szállítás, a cseppfolyósítás és a visszagázosítás környezeti ártalmai hozzáadódnak a gáz elégetéséből származó GHG-kibocsátáshoz.Az, hogy az Egyesült Államok 2020 és 2030 között meg akarja háromszorozni LNG-exportját, 130-213 tonna új üveghatású gáz kibocsátásával fog járni, s ez olyan, mintha 45 millióval több benzin- vagy gázolajhajtású autó kerülne az utakra évente. Ez pedig visszavetné azt azt évi egyszázalékos csökkenést, amelyet bolygónk az elmúlt évtizedben ért el a GHG-kibocsátás terén.
Noha ma már szinte mindenki szaladgál fűhöz-fához, hogy az orosz gázt LNG-vel helyettesítse – az elsők között volt Robert Habeck német gazdasági miniszter, aki Katarba zarándokolt az alternatív energiaforrás miatt –, elemzők rámutatnak, hogy a korlátozott kínálat és a meglóduló globális kereslet erősen megnehezíti az Európába irányuló masszív LNG-szállításokat.

Az sem mellékes, hogy a fogadáshoz és a feldolgozáshoz szükséges infrastruktúra – például LNG-terminálok – sok helyen még nem léteznek, létesítésük legalább két-három évbe telik. Ezért felettébb valószínűtlen, hogy az Európai Unió, deklarált célja szerint, ez év végéig kétharmaddal tudná csökkenteni az orosz gázimportot. Klímavédelmi aktivisták meg vannak győződve arról, hogy a fosszilis energiahordozókért folyó hajsza háborúkhoz vezet, ezért felhasználásukat be kell szüntetni, s megújuló hordozókkal kell helyettesíteni. 

A fosszilis eredetű üzemanyagoktól való függés és a kitermelésükbe eszközölt még több beruházás zene a despoták füleinek, és a háborús uszítók ezt világszerte fel is ismerik, és profitálnak belőle– mondja a Global Witness nevű nemzetközi civil szervezet vezetője.Ha Európa valóban meg akar szabadulni az orosz gáztól, erre az egyetlen opció az, hogy teljes egészében megszünteti a gázfelhasználást– teszi hozzá.

Borítókép: LNG-exportüzem a louisianai Hackberryben. Vadnyugati körülmények? (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.