időjárás 21°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Fény és árnyék

Szalay Attila
2022.07.05. 11:00 2022.07.06. 10:58
Fény és árnyék

A zseni titkolta, de előre sejtette. Valamivel több mint egy óra telt el azóta, hogy Milák Kristóf megdöntötte saját világcsúcsát 200 méter pillangón, s ezzel mindössze a harmadik úszó lett valaha, aki hazai közönség előtt rekorddöntéssel szerezte meg a vb-aranyat, az olaszok kiválósága, Federica Pellegrini (2009, Róma) és a doppingbotrány miatt eltiltott kínai Szun Jang (2011, Sanghaj) után. 

Milák ekkor már a Duna Aréna médiaközpontjában, a magyar válogatott melegítőjét magára öltve, az aranyérmét az asztalon maga előtt pihentetve az újságírók kérdéseit állta. A titkát azonban kérdés nélkül, magától árulta el. 

– Reggel, amikor megláttam, odamentem Gundel-Takács Gáborhoz, ránéztem és azt mondtam neki, hogy az utolsó hatvan métert szeretném megkérni tőle. Egyből tudta, mire gondolok – fogalmazott kissé ködösen Milák.

Gundel-Takács Gábor a világbajnokság alatt hangosbemondóként dolgozott a Duna Arénában, Milák pedig arra utalt neki, hogy a 200 pillangó hajrájában nagy dolgok történhetnek. 

Nem is kellett több, Gundel-Takács lázba hozta a közönséget, persze a munka dandárját Milák végezte el a vízben. Elég volt ránézni az óriáskivetítők egyikére, bárki láthatta, hogy a magyar fiú világcsúcsrészidőn belül úszik. 

Nem volt ember a Duna Arénában, aki arra az utolsó hatvan méterre ne ugrott volna talpra és ne eresztette volna ki a hangját. 1:50,34 lett az új rekord, Milák 39 századdal megjavította saját, a 2019-es vb-n, Kvangdzsuban felállított csúcsát, s továbbra is ő az egyetlen ember, aki képes volt egy perc, ötvenegy másodpercen belüli idővel leúszni a 200 pillangót – immáron másodszor.

Tavaly a tokiói olimpiára úgy utazott ki, hogy kijelentette, egyértelmű célja a rekorddöntés. Akkor nem sikerült, még egy hozzá hasonló ösztönös zsenit is képes volt kizökkenteni a rajt előtt elszakadt úszónadrág esete. No nem annyira, hogy ne váljon belőle olimpiai bajnok, de annyira igen, hogy ne tudja túlszárnyalni önmagát. 

A budapesti vb előtt sokkal óvatosabb volt. A győzelmet persze biztosra vette, de a világcsúcsról nem beszélt, 1:51-es időt jósolt magának. A döntő reggelén mégis megérezte, hogy meglehet a rekord.

Milák a rövidebb távon, 100 méteren is megszerezte az aranyérmet, ugyan nem világcsúccsal, de a kétszázhoz hasonlóan simán, miután a szám legjobbja, Caeleb Dressel mentális okok miatt váratlanul visszalépett. Ez semmit sem vont le Milák érdemeiből: ő lett a negyedik magyar férfi úszó, aki egy világbajnokságon két aranyérmet szerez, előtte csak Hargitay András, Darnyi Tamás és Rózsa Norbert volt képes erre. 

Milák látványosan megizmosodott a hazai vb-re és egyre érettebben nyilatkozik. Budapesten globális szinten is az úszósport legnagyobb sztárjai közé emelkedett, és a 2024-es párizsi olimpián még fényesebben ragyoghat a csillaga.

Egy másik magyar csillag ugyanakkor kihunyóban van. Öt éve, az első hazai vb-n Hosszú Katinka szerzett két aranyérmet, ezúttal viszont a 400 vegyesen elért negyedik helyezése volt a legjobb eredménye (200 vegyesen hetedik, 200 pillangón 13. lett). Tavaly a tokiói olimpián még nagy csalódást keltett, hogy érem nélkül maradt, a mostani vb-n viszont már azzal is kiérdemelte a közönség elismerését, hogy 33 évesen versenyre kelt a fiatalokkal. A 400 vegyes új bajnoka, a 15 éves kanadai Summer McIntosh a korát tekintve Katinka lánya is lehetne.

Biztonság a mélyben

Törökország délkeleti részén újabb, csaknem kétezer éve épült hatalmas települést tártak fel.

A természet törvényeivel Hosszú sem hadakozhat, és a legnagyobb különbség Tokióhoz képest, hogy már nem is teszi. Elfogadta, hogy már nem ő a világ legjobbja, és elsősorban ez kellett ahhoz, hogy az emberek is megbékéljenek ezzel. 

Hiába dobtak a közönség soraiból Hosszúnak egy párnát, amelyre az volt írva, hogy „Jó pihenést, bajnok!”, az elmúlt tíz év legnagyobb kedvence még nem fejezi be, tovább hajszolja a századik érmét világversenyen (96-nál tart), és az augusztusi római Eb-n – gyengébb mezőnyben – lesz is esélye valóra váltani a célját. Szép keretbe foglalhatja pályafutását, hiszen az első vb-aranyát az Örök Városban szerezte meg. Nem lennénk meglepve, ha az Eb után bejelentené: Róma, végállomás.

A csillagokkal az a baj, hogy a fényük elfedheti az árnyékban meghúzódó problémákat. A hazai vb-n Milák aranyait leszámítva 17 döntős szereplésünk volt, ami nem kevés, azonban sem a régi harcosok (Hosszú, Kapás Boglárka), sem az újhullámos, titkos favoritok (Szabó Szebasztián, Kós Hubert, Németh Nándor, Mihályvári-Farkas Viktória) nem értek oda a dobogóra. 

Sem tavaly Tokióban, sem most, Budapesten. A vészharangot nem kell kongatni, hiszen Magyarország a vizes vb medencés úszóversenyeinek éremtáblázatán a hetedik helyen végzett; mögöttünk zártak többek között a britek, a kínaiak, a németek, a japánok és a hollandok is, ugyanakkor a 2017-es budapesti vb-hez képest szembetűnő a visszaesés.

Az akkor kiemelkedő Hosszú két aranya mellett született még négy ezüstünk és két bronzunk is, aminek elégedetten tapsolhattunk.
Most viszont Milák nagyon egyedül maradt. Bármilyen fényesen ragyog, nem vakíthat el minket.

Borítókép: Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én (MTI/Illyés Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.