Közös hadvezérünk

Máig iránymutató Zrínyi Miklós katonai zsenije, lojalitása és hazaszeretete.

2022. 07. 08. 8:56
null
Fotó: FJ Mol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négyszázkét éve született Zrínyi Miklósról, a hadvezérről, hadtudósról és költőről (önmagát ebben a sorrendben határozta meg), akinek dédnagyapja az azonos nevű szigetvári hős volt, igen sokat hallottunk, de annál kevesebbet tudunk. Ez nem a mi hibánk. A nemzeti történelmi kánonban az alakjáról megrajzolt képen aránytalanul nagy szerepet kapott költői munkássága, miközben politikai és katonai érdemei, illetve arcélének azon elemei, amelyek kilógtak a mindenkori politika aktuálisan támogatott ideáljából, egyszerűen lábjegyzetbe kerültek. Ideje tehát az apró betűs részt visszaemelni a főszövegbe. Ezt a küldetést szánja magának a Zrínyi Miklós és öröksége című tanulmánykötet.

A Zrínyi Miklósról felépült magyar kánon hajlamos félretenni azt a tényt például, hogy nemcsak mi látjuk benne nemzeti hősünket, hanem a horvátok és szlovénok, de még az osztrákok is.

A protestáns erdélyi fejedelmek ellen is harcoló, mélyen katolikus és császárhű Zrínyiért, aki mindkétszer osztrák nőt vett feleségül, ugyanúgy lelkesedni tudtak az osztrák birodalmi patriotizmus hívei, mint a 48-as ifjak, köztük Vasvári Pál, akik okkal látták benne a magyar függetlenségi politika vezéralakját. Nikola Zrinskiért mint horvát bánért, akinek testvéröccsével felesben irányított családi birtokai nagyobbrészt Horvátországban, illetve Dalmáciában voltak, szintén jó okkal lelkesednek a horvátok és a szlovénok. „Zrínyi nem érthető meg anélkül, ha nem vesszük figyelembe azokat az államkereteket, amelyben élt. Pályáját és politikai-társadalmi kötődéseit ugyanis csakis akkor érthetjük meg, ha őt nem a későbbi magyar vagy a horvát nemzetépítés jegyében, nem az Osztrák–Magyar Monarchia problémáinak, s nem a Trianon vagy az 1945 utáni Magyarország politikai vezetése által befolyásolt történetírás szemszögéből ítéljük meg” – ragadja meg a lényeget tanulmányában Pálffy Géza.

Zrínyi Miklós hadvezéri géniusza méltatlan módon csak lábjegyzetként szerepelt sokáig a történelemkönyvekben, miközben az ország leggazdagabb főnemeseként császári titkos tanácsos és az Udvari Haditanács tagja volt. Helyzeténél és tudásánál fogva európai léptékben volt képes gondolkodni, sőt Az török áfium ellen való orvosság című munkájában papírra vetni Magyarország európai összefogással, de magyar vezető szerep mellett történő felszabadításának végül az 1683-as bécsi, majd 1686-os budai törökverés után katonai értelemben megvalósult stratégiáját. Az nem rajta múlott, hogy a Habsburgok utóbb csak mint „új tartományra” tekintettek hazánkra, nem pedig birodalomalkotó, önálló tagállamra, amiben Zrínyi bízott.

A tanulmánykötet óriási értéke, hogy megismerhetjük a kor európai hadseregszervezési és hadászati átalakulásának körülményeit, összefüggéseit.

Azt az utat, amelyen át Zrínyi is eljutott az állandó, központi hatalom által finanszírozott hadsereg szükségességének megfogalmazásáig, a nehéz- és könnyűlovasság (utóbbiban a magyar és horvát huszárok voltak a legjobbak), a lóháton mozgó gyalogság (dragonyosok), a lőfegyverekkel felszerelt gyalogság és a harctéren nehezen mozgatható tüzérség ideális arányának és szerepének meghatározásáig. Megismerhetjük az osztrák–olasz Raimondo Montecuccoli császári diplomata, hadvezér és tudós alakját, aki a sok hasonlóság ellenére Zrínyi méltó vetélytársa, de parancsnoktársa volt egyben. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka tollából különösen izgalmas Zrínyi és a modern katonai vezetéselmélet összefüggéseiről olvasni. A jó hadvezér ismérvei között Zrínyi ugyanis olyan vezetési, szervezési, fegyelmezési és motiválási alapelveket sorol fel, amelyek máig érvényesek, és amelyeket a szerző alighanem a maga számára is érvényesnek tart.

Forrás: Libri.hu

(Zrínyi Miklós és öröksége. Szerk.: Hausner Gábor, Ludovika Egyetemi Kiadó, Budapest, 2022, 255 oldal. Ára: 1778 forint)

Borítókép: Részlet Johann Peter Krafft: Zrinyi kirohanása c. festményéből(Forrás: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.