Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

„Bunkerban” dolgoznak a Charlie Hebdo karikaturistái

Ítélete megváltoztatásában reménykedik a Charlie Hebdo francia szatirikus lap elleni támadás elkövetőinek két segítője, akik fellebbeztek a 2020 végi bírói döntés ellen. A tettestársak a korábban figyelmen kívül hagyott dokumentumok átvizsgálását kérik. A per újratárgyalása hat héten át, október végéig tart majd.

2022. 09. 26. 18:00
FILES-FRANCE-ATTACK-MEDIA-CHARLIE-TRIAL Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gonosz figyelmen kívül hagyása annyit tesz, mint cinkosává válni – mondta egykor Martin Luther King Junior, amerikai lelkész és polgárjogi harcos. De talán még maga King sem talált volna szavakat az olyan cinkosokra, akik nemhogy figyelmen kívül hagyják, hanem még támogatják is a gonoszt. Például egy terrortámadás alkalmával.

A kilátástalan, hosszú börtönévek alatt a raboknak az ügyük újratárgyalása adja a legnagyobb reményt. Noha nem az elítéltek szabadságvágyának a kielégítésére, hanem az esetleges eljárási hibák végett létezik a fellebbezés és ezzel az újratárgyalás jogintézménye Franciaországban is.

A 2015 januárjában a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap elleni terrortámadás elkövetőinek 2020 végén börtönbüntetésre ítélt 14 tettestársa közül ketten kívántak most ezzel élni. Az ítéletek újratárgyalása idén szeptember 12-én kezdődött, és hat héten át tart majd.

Az 1970-ben alapított párizsi székhelyű Charlie Hebdo hetilap provokatív karikatúráiról és politikusok, közéleti személyiségek és valamennyi vallás merész kifigurázásáról vált ismertté. A lapnak a terrortámadás előtt mindössze tízezer előfizetője volt, és közel a csőd szélén állt. 

A merényletet követő első lapszámuk közel nyolcmillió példányban és hat nyelven jelent meg, ezzel összesen mintegy harmincmillió euró bevételt és kétszázezer új előfizetőt nyerve. A hetilap kapcsán Emmanuel Macron francia államfő 2020 végén úgy fogalmazott: „Franciaországban a lelkiismereti szabadság része az istenkáromlás szabadsága is. Itt bárkit és bármit lehet kritizálni.”

Hét éve történt, de sokan élénken emlékeznek arra a 2015. január 7-ei napra, amikor a Said és Chérif Kouachi testvérpár tizenkét embert megölve és tizenegyet megsebesítve terrortámadást hajtott végre a francia szatirikus lap párizsi épületében. A szokásos szerda délelőtti szerkesztőségi megbeszélésre rontottak be a terroristák golyóálló mellényben és talpig fegyverben. Öt percig tartott a vérengzés.

A túlélők elmondása alapján a támadás közben az elkövetők az „Allah akbar” (Isten a leghatalmasabb) és a „Megfizettek, mert sértegettétek a prófétát!” jelszavakat kiabálták. 

Míg a terrortámadás után „Megbosszultuk Mohamed prófétát!” és „Megöltük a Charlie Hebdót!” skandálták örömittasan. A Kouachi fivérek a szatirikus lap egy korábbi, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrájával magyarázták a merényletet, amely szerintük megsértette az iszlámot.

Noha a 2015. januári terrortámadások elkövetőit a rendőrség megölte, a nyomozati munka kiderítette, hogy a vérengzés előkészítésében összesen tizennégy tettestársuk volt. Őket 2020 őszén Párizsban állították bíróság elé, terrorista bűnszövetségben való részvétel vádjával. A legtöbb vádlottat enyhébb bűncselekmények miatt pár év, míg néhányukat a maximálisan kiszabható harminc év szabadságvesztésre ítélték el 2020 decemberében. 

Köztük volt a francia–török állampolgárságú Ali Riza Polat, aki a kóser boltban gyilkoló Coulibaly „jobbkeze” volt, de fegyverek beszerzésével segítette a Kouachi fivéreket is. Amar Ramdanit szintén a támadókkal való összeesküvéssel vádolták meg, őt húsz év szabadságvesztésre ítélték. Polat a bíróság előtt elismerte, hogy részt vett különböző „csalásokban”, de tagadta, hogy tudott volna arról, hogy az Iszlám Államnak hűséget esküdő Coulibaly és társai mit terveztek. 

Valamennyi vádlott tagadta, hogy részt vettek volna a támadásokban, illetve visszautasították a radikalizálódás vádját is.

– Ez a per az utolsó lehetőség a támadások által túlterhelt igazságszolgáltatási rendszer hibáinak a kijavítására és Polat úr szerepének a tisztázására, akit terrorizmusban való közreműködéssel jogtalanul vádoltak meg – mondta a napokban kezdetét vevő tárgyalás kapcsán a gyanúsított ügyvédje. A védő két éve még „frusztráltnak” nevezte a bírákat, mert szerinte miután a valódi elkövetőket nem tudják elszámoltatni, így „védencén állnának bosszút”. Polat és Ramdani most arra kéri a bíróságot, hogy vizsgálják meg azokat a dokumentumokat, amelyeket szerintük figyelmen kívül hagytak az eljárás során.

 – Ezeknek a bűncselekményeknek politikai és ideológiai céljaik voltak, az elkövetők pedig nem voltak „magányos farkasok” – mondta a párizsi bíróságon a tárgyalás megnyitása előtt Richard Malka, a Charlie Hebdót képviselő ügyvéd.

A tárgyalás első napjai a terrortámadás túlélőinek és az áldozatok hozzátartozóinak a vallomásával kezdődött, ám a tárgyalássorozat során mintegy nyolcvan tanút idéznek majd be. A meghallgatáson részt vett Laurent „Riss” Sourisseau, a szatirikus lap igazgatója is, aki hét évvel ezelőtt megsebesült ugyan, de túlélte a merényletet, és a mai napig rendőri védelem alatt él.
Riss múlt hét csütörtökön tanúskodott a bíróság előtt, ahol a legmélyebb részletekig kellett vallomást tennie. 

Két éles kattanást hallottam. Tudtam, hogy most én következem. Felkészültem a halálra 

– emlékezett vissza a tüdejét érő lövés utolsó pillanataira. 

A lapigazgató a bírósági meghallgatásának másnapján a Franceinfón adott interjújában az akkori események fájdalmas újraéléséről beszélt. Hozzátette, hogy szerinte a szatirikus hetilap a tartalma miatt akár a jövőben is terrortámadások célpontjává válhat, ezért kvázi „bunkerben” dolgoznak.
Noha a raboknak az ügyük újratárgyalása adhatja a legnagyobb reményt, Polat és Ramdani esetében büntetésük csökkentésére kevés esélyt látnak a hozzáértők.

 

Borítókép: A meggyilkolt újságírók emlékhelye a szerkesztőség falán. Éles kattanások (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.