Gyógyszer a vágóhídról

1872. szep­tember 23-án született Richter Gedeon magyar gyógyszerész.

2022. 09. 21. 10:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A század elején az elsők közt ismerte fel a gyógyszergyártás nagyüzemi jövőjét a fiatalember, aki tanulmányai végeztével német, olasz, angol és francia gyógyszervegyészeti laboratóriumok módszereit tanulmányozta. Megismerkedett az akkoriban kibontakozó hormonkutatással, az új organo és kemoterápiás (vagyis állati eredetű, illetve vegyi) gyógyszerekkel.

Hazatérve megvásárolta az Üllői úton a (ma is meglévő) Sas patikát. Organoterápiás laboratóriumot állított fel. 

1904-ben a gyártási engedéllyel együtt lehetőséget kapott a vágóhidakról állati szervek (pajzsmirigy, petefészkek stb.) gyűjtésére. Ezekből állított elő gyógyszereket, amikor a külföldi gyárak még kizárólag növényi kivonatokkal dolgoztak. Első készítményét, a vérnyomást növelő monogen suprarenale mellékvesekéreg-hormont ma is használják. Ezután pajzsmirigy- és petefészek-hatóanyagot tartalmazó hormonkészítményeket hozott forgalomba.

Gyógyszerei iránt úgy megnőtt az érdeklődés, hogy azt a patika már nem tudta kielégíteni. Ezért Kőbányán egy év alatt felépítette az első korszerű hazai gyógyszergyárat.

Az aránylag kicsi Richter Gedeon Vegyészeti Gyár nagy körültekintéssel, pontossággal és tisztasággal gyártott készítményei hamarosan kitűnő nevet szereztek. A bővítéshez 1909-ben kölcsönt kapott; talán nem érdektelen, hogy a kereskedelemügyi m. kir. miniszter kikötötte a legmodernebb technika alkalmazását, a munkások minimális létszámát s azt is: 

Az üzemeltetéshez és bővítéshez szükséges építési és berendezési tárgyak, alapanyagok és félgyártmányok, amennyiben a Magyar Korona országaiban beszerezhetők és azok minősége megfelel, belföldről beszerzendők. Az importhoz külön miniszteri engedély kell.

A Richter-gyárnak az első világháború végére már 32 szabadalma volt. Számos felfedezése közül emeljünk ki csak egy ma is közismertet. A szalicilsavat, a már az ókorban lázcsillapítóként használt növények hatóanyagát már 1860-ban előállították laboratóriumban, de maró hatása miatt nem lehetett szájon át beadni. A német Aspirin acetilszalicilsav-készítmény akkor alig (csak 0,3 százalékban) oldódott vízben. Richter 1907-ben ennek vízben oldódó kalciumsóját, a Kalmopyrint készítette el. Kutatóival nemcsak a hormonok, hanem más organoterápiás és növénykémiai hatóanyagokat is izolált. 

Szent-Györgyi Albert professzor 1932-es felfedezése nyomán itt készült el az első, kémiailag definiált értágító szer Atriphos néven.

Richter az elsők között látta át a gyógyszerismertetés jelentőségét: folyóiratot adott ki, az orvosokat megismertette az új készítményekkel. Az adóhivatal sokallta az adómentes propaganda-kiadásokat, ennek köszönhetjük a gyár 1928. évi igazolójelentésében fennmaradt adatokat: „Gyárunk nem csupán Magyarországon, hanem a következő államokban is (itt 23 ország neve szerepel Ausztriától Japánig, közülük tízben leányvállalata is volt Richternek – a szerk.) folytat propaganda munkálatokat, melyek abból állnak, hogy hetenként, kéthetenként orvosok, gyógyszertárak és gyógyáru nagykereskedő cégek részére ismertető füzeteket és leírásokat bocsátunk rendelkezésre, természetesen óriási példányszámban…”

1944-ben Richter Gedeont kitiltották üzeméből, majd (nélkülözhetetlen szaktudása miatt) ismét engedélyezték bejárását. 

Abban reménykedett, hogy adományai megmentik a nyilasterrortól – minden gyűjtésre adakozott, a Vöröskeresztnek olyan nagy mennyiségű gyógyszert ajándékozott, hogy Angelo Rotta pápai nuncius tisztelgő látogatást is tett a gyárban (s ennek emlékét márványtábla őrizte a kapu alatt). Hiába reménykedett, 1944 decembe­rében – sok más sorstársával – őt is a Dunába lőtték a nyilasok.
Neve azonban fennmaradt: 1945-ben természetesen a régi néven kezdett újra dolgozni a gyár. Az államosításkor itthon ugyan Kőbányai Gyórgyszerárugyár lett, de külföldre továbbra is az ismert nevű Richter Gedeon emblémával szállították a gyógyszereket. 1990-ben pedig ismét a Richter Gedeon Rt.-t jegyezték be a cégbíróságon.
(Magyarország, 1992/38. Az idézet forrása: Arcanum Digitális Tudománytár)

Százötven éve, 1872. szep­tember 23-án született Richter Gedeon magyar gyógyszerész, a modern hazai gyógyszeripar megteremtője.

Borítókép: Richter Gedeon Vegyészeti gyár (Fotó: Fortepan/MZSL/Ofner Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.