időjárás 21°C Róbert 2023. június 7.
logo

David Attenborough újfent erős üzenete

Terján Nóra
2022.11.03. 07:21 2022.11.03. 08:32
David Attenborough újfent erős üzenete

Befagyott tavak és folyók, tengeri jég, gleccserek, hótakaró. Jégtáblák, permafroszt. Fehér és szikrázó, avagy élet vékony jégen csodával, szórakozással és az éghajlatváltozásról szóló nyers leckével: ez A fagy birodalma II. (Frozen Planet), a kilencvenhat (!) éves David Attenborough legújabb sorozata. Az Északi-sarkvidék és az Antarktisz hatalmas területeitől távol élő ember számára a tundra nem más, mint csupasz síkság. Hideg, zord és nyirkos. A BBC Natural History Unit által forgatott dokumentumfilm azonban más történetet mesél el: hat izgalmas epizódban mutatja be a sarki régiók élettől hemzsegő, élénk színű határtalanságát az Északi-sarkvidéktől az Antarktiszon át Közép-Ázsiáig.

 

Amikor a széleken állsz, akkor kezded el igazán megnézni, hogy mi történik: mindenhol élet van.

 

A BBC sorozata tizenegy éve megjelent elődjének, A fagy birodalmának méltó folytatása.

A zenét Hans Zimmer szolgáltatja, és állati drámák mesélik el a történetet, melyeket a filmesek 102 forgatás, 2188 nap és négy év alatt vettek fel 18 különböző országban. Az elmúlt években klímavédelmi szószólóvá vált Sir David Attenborough­ újfent erős üzenetet küld az éghajlatváltozásról, ahogy tette azt a Netflixnek elkészített, figyelmeztető hangvételű Bolygónk csodái című 2019-es sorozatával, legszemélyesebb filmje, a 2020-as Egy élet a bolygónkon című filmjében és könyvé­ben, amelyben saját életútján és tapasztalatain végighaladva mesélte el bolygónk pusztulását.

Attenborough milliókat inspirált azzal, hogy a természeti világot behozta otthonainkba, ám innovációinak hatása meglepőbb, mint gondolnánk. Suhanjunk azért át ezen a nem éppen mindennapi jelentőségű karrieren! Attenborough 1952-ben csatlakozott gyakornokként a BBC-hez, azelőtt csak egyetlen televíziós műsort nézett meg. Az Állat, növény, ásvány? című kerekasztalvitával kezdte tévés pályafutását, majd hamar kimerészkedett a stúdióból: Zoo Quest (Állatkert kihívás) című sikersorozatában ritka állatokat vitt be a nézők nappalijába, és bebizonyította, hogy nagy közönséget vonzanak. A nyugati civilizációt ugyan nem tulajdoníthatjuk Attenbo­rough-nak, de neki köszönhetjük egyik legnépszerűbb vívmányát: a színes televíziózást. A BBC Kettő vezéreként ugyanis ő felügyelte az első színes adásokat Európában 1965-ben, majd leadta Kenneth Clark művészettörténész és Jacob Bronowski humanista tudós mérföldkőnek számító sorozatait, amelyek a történelmet, a kultúrát és a tudományt korábban soha nem látott módon hozták el a kis képernyőre.

 

A televízió innovációját 1969-ben már programigazgatóként folytatta– ezúttal a komédia világában.

 

Zöld utat adott a Monty Python Repülő cirkusz című kultikus szkeccsműsornak, amely humoristák generációit inspirálta szerte a világon. Nagy-Britanniában a Python a nemzet kulturális DNS-ének részévé vált. 1975-ben aztán a BBC vezetői szerepe alól felszabadult Attenborough visszatért a természetbe, és még jóval azelőtt, hogy Bear Grylls egy teve tetemé­ben aludt vagy a saját vizeletével csillapította szomját, Sir David a feltérképezetlen vadont járta. Sorozatot készített azokról a törzsekről, amelyek közül néhány annyira elszigetelt volt, hogy a természettudós érkezése előtt nem vették fel velük a kapcsolatot az európaiak. Elmerült a kultúrájukban, a Salamon-szigeteken forgatás közben például ő sem viselt mást, csak egy ágyékkötőt. Megmutatta a nyugati világnak a miénktől teljesen eltérő életmódot, és segített megérteni az ember sokféleségét és egyetemességét.

Attenborough 1979-ben létrehozta a természetfilm műfaját, ahogy ma ismerjük. Az Élet a Földön lenyűgöző kameratechnikákat használt az állatok természetes élőhelyükön való bemutatására: becslések szerint világszerte ötszázmillióan nézték a sorozatot. Attenborough és munkatársai ambíciója és kitartása nélkül talán több millióan soha nem látták volna a világ legritkább lényeit: már az 1950-es években lekapta először filmen a megfoghatatlan komodói sárkányt, 2001-ben pedig egy új világba nyertünk betekintést, amikor elbeszélte a Kék bolygót annak mélytengeri furcsa lényeivel. A színes adásoktól a streamingig Sir David mindig is a műsorszórás úttörő technológiáját támogatta: 2015-ben ezer láb mélyre ment egy merülőhajóval Ausztrália partjainál, hogy a Nagy-korallzátony korábban nem látott részeit filmezze le, megdöntve a valaha volt legmélyebb merülés rekordját a zátonyon. Nemrég a londoni természettudományi múzeummal is együttműködött egy virtuális valóság projektben, A fagy birodalma II.-t pedig 8K-ban forgatta.

 

Sir David mindig is azt mondta, hogy nem a természetvédelem szem előtt tartásával kezdett programokat készíteni, hanem egyszerűen élvezte az állatok megfigyelését.

 

 Ahogy azonban telt az idő, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a filmre vett élőlények és élőhelyek veszélyben vannak. Dokumentumfilmeket írt, amelyek nyíltan foglalkoznak a környezetvédelmi kérdésekkel, de a mai, Greta Thunberg-i értelemben vett harsány, ujjal mutogató, bűntudatot keltő hangnem helyett a befogadható, elgondolkodtató, tudományos megközelítést részesítik előnyben. Határozottan, tényekkel és adatokkal alátámasztva, mégis szelíden: bemutatják a természeti világot és annak változásait azt remélve, hogy a néző inspirációt kap annak megőrzésére. A fagy birodalma II. egy olyan epizóddal zárul, amelyet azoknak a tudósoknak szentelnek, akik a gleccserek peremén dolgoznak az éghajlatváltozás kutatásában. Attenborough egyértelmű az ítéleté­ben: a fagyos tájainkon és tengereinkben élő állatoknak egyetlen dologra van szükségük, arra, hogy a bolygó ne melegedjen fel. Rajtunk múlik, hogy ez megtörténik-e.

(A fagy birodalma II. [Frozen Planet II.] angol dokumentumfilm-sorozat, 6 rész (~60 perc). Forgalmazza: BBC. Magyar bemutató: október 30.)

Borítókép: Cukrászok utolsó simítása az életnagyságú Attenborough-tortán egy angliai süteményfesztiválon (Fotó: Europress(AFP)

Mekkora egy pingvin?

Szabados évtizedeken át meghatározta a magyar természetfilmgyártás világát.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.