A talaj az emberiség legfontosabb erőforrása. A világ élelmiszer-ellátásának 95 százaléka a talajból ered. Mégis, ez a felbecsülhetetlen kincs az elmúlt évtizedek és évszázadok felelőtlen, kizsigerelő gazdálkodása miatt porrá válik.
Ma évente globálisan több mint 12 millió hektár termőföld válik a talajerózió áldozatává, ami majdnem Anglia területe. A világ felszíni talajának 75 százaléka leépült, sivatagosodik, pusztítja a szél- és a vízerózió. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint már csak hatvanévnyi betakarítás maradt a földekben. Ahogy nyáron Magyarországon is jól látható volt, a kiszáradt, kimerült talaj nehezen veszi fel a vizet, amely ezáltal visszapárolog a levegőbe, nagyobb mennyiségben pedig belvízhez, áradáshoz vezet.
A talajszárazság növeli a felszíni hőmérsékletet, felborítva a mikroklímát, míg a vízpára az egyik legerősebb üvegházhatású gáz. A talajrombolás a klímaváltozás egyik legerőteljesebb mozgatórugója. Ezek a tendenciák az egyre növekvő népességszámot tekintve élelmezési válságok sorozatát jósolják.
Mára megszokottá vált, hogy vidéken egyfajta terményből álló táblákat látunk, és gyakran parlagon hagyott, fedetlen talajt. A természetben azonban nem létezik monokultúra és csupasz talaj, kivéve a sivatagban. Földanya nem szereti a mezítelenséget. Egészséges őshonos erdők, prérik, legelők növény- és állatfajok ezreinek adnak otthont. Ahol a sokféleséget felváltja az egysíkúság, az ökológiai rendszerek – köztük az emberiség – hanyatlásnak indulnak.
A szántás és a túllegeltetés több ezer éve rombolja a termőföldet. A történelem során legalább húsz civilizáció végét a földművelés összeomlása okozta. Az ember mindig rosszul bánt a földdel, de eddig nem volt képessége hozzá, hogy olyan szinten tegye tönkre, mint most. Elkezdte forgatni és mérgezni a talajt, elpusztítva a mikroorganizmusokat, tizedére csökkentve az életet a termőföldben.
A monokultúrákban az egysíkúság miatt kialakult járványok és terméketlenség ellen a gazdák vegyszerekkel küzdenek. A második világháború alatt virágzó vegyiparnak kapóra jött, hogy a vegyi fegyverekhez használt ammóniumtöbbletét a háború után át tudta irányítani az iparosodó mezőgazdaságba. A mezőgazdasági vegyszerek fellendülése emberölésre tervezett anyagokon alapult.