Ünneplő belefeledkezés

Josef Pieper könyvében a munka mindenen elhatalmasodó világáról és a szabadidő megváltozott szerepéről ír.

2023. 02. 20. 16:00
null
Pieper_Borito_266x200mm_02_PRESS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hét – ennyi idő alatt írta meg Josef Pieper német filozófus Szabad idő és kultusz című művét barátja sauerlandi nyaralójában 1947-ben. Ennek oka, hogy Pieper annak idején intenzíven gondolkodott a témáról, amely – mint azt kisebb előmunkálatai is mutatják – már régóta mélyen foglalkoztatta. 

Az először 1948-ban megjelent művön Ernst Jünger hatása erősen tetten érhető. Pieper ugyanis „kiváló diagnosztát” látott Jüngerben, aki részletesen körülírta a „munka totális világát”. Pieper felismeri, hogy milyen nélkülözhetetlen szerepe van a szabadidőnek és a szemlélődésnek a jelenkori ember számára. A szabadidő eszméje ugyanis teljesen ellentétben áll a munkás totalitárius eszméjével. Pieper úgy véli, szabadidő csak a kultuszban gyökerezően élhet és maradhat fenn, amely mindenekelőtt az ünnepben történik. „Az ünnepben ugyanis összekapcsolódik mindhárom elem, amelyek a szabadidő fogalmát adják: először is az aktivitás szünetelése és a nyugalom; másodszor a könnyedség és az erőfeszítés-mentesség; harmadszor a kilépés a hétköznapi munkafunkcióból” – fogalmaz Pieper.  

A filozófus szerint az, hogy korunk embere számára mennyire problematikus dolog az ünneplés, egyenlő azzal, hogy képtelen a szabadidőre. Az emberek ezért létrehozzák az igazi ünnepek látszatát, azonban – mint Pieper írja – a valóságban az ilyen álünnepek szabadidőtöltése csak a munka kifulladt formája. „Nehéz elszakadni a munkafolyamat bilincseitől” – teszi hozzá.  

Karl Lehmann bíboros a könyvhöz írt bevezetőjében Pieper megfontolásait a társadalom vasárnaphoz való viszonyában igazolja. A vasárnap egyre inkább hétköznapi jelleget ölt. Ez szöges ellentétben áll a vasárnap eredeti, keresztény jelentésével, amely szerint ez az Úr napja, Krisztus napja, az ünnepnap ősképe, szorosan összekapcsolódva a feltámadás és az örök élet reményével.  

Josef Pieper: Szabad idő és kultusz Forrás: MMA Kiadó

Ami igazán meghökkentő Pieper művét olvasva, az az, hogy hosszú távon is mennyire helytállónak bizonyultak a filozófus múlt században leírt gondolatai. A ma emberére hatványozottan igaz, hogy élete a munkához láncolva telik, sokak karrierjüket, életüket szentelik a munkának, ahol a szabadidőnek vagy nincs, vagy teljesen megváltozott a szerepe. Pieper szavaival élve a semmire rá nem érés korát éljük, amelyben a szabadidő eredeti fogalma teljességgel felismerhetetlenné vált.

„Le kell győznünk az ellenállást, saját ellenállásunkat, amely a munka világának túlértékeléséből származik” – mutat rá az író. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a befogadni nem tudás, a befogadásra való képtelenség a megismerés folyamatát fogja akadályozni.  

Pieper könyvében nagy hangsúlyt helyez a „munkás” fogalmának meghatározására, arra, hogy a munkás számára a szabadidő csak mint valami teljesen idegen, képtelen, sőt értelmetlen dolog jelenik meg. Ezzel szemben Pieper azt hangsúlyozza, hogy a szabadidő a lélek állapota, a befogadó hallgatás, a létezőben való elmerülés figyelmes magatartása, amelyben van valami a megérteni nem tudás derűjéből, a világ titokzatosságának elismeréséből, amely „képes a dolgoknak szabad folyást engedni”.  

Átengedni magamat magamnak – ezt jelenti valójában a szabadidő, amelyből – amikor a munka világa az emberi létezés minden területére igényt támaszt – egyre kevesebb adódik. A szabadidő végső soron a teremtett világra függesztett benső tekintet, ne hagyjuk hát, hogy értékes életidőnk „puszta tétlenkedéssé” váljon. 

(Josef Pieper: Szabad idő és kultusz. MMA Kiadó, Budapest, 2022, 84 oldal. Ára: 2800 forint)

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MMA Kiadó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.