Gerincével befelé fordított könyv az idei divatos lakberendezési trend

Leáldozott a korábbi lakberendezési trendnek, miszerint a könyvborító színe szerint kellett az otthoni könyvespolcokat elrendezni. A legújabb divatot a természetesség diktálja, így a könyvespolcnak is natúr színben kell pompáznia, ez pedig a gerinccel befelé fordított könyvekkel érhető el.

2023. 03. 31. 18:00
Forrás: Pixabay
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanácsadó cikkek százai sorakoznak a neten arról, hogyan szerettessük meg a gyerekekkel az olvasást. Szinte mindegyik kiemeli a kiskori felolvasást, illetve a szülői példát. Arról azonban nem esik szó, hogy a modern lakberendezési trendek miként hatnak a társadalom olvasási szokásaira. Ezt legutóbb a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Tárki kutatta 2020-ban. A hazai válaszolók negyvenöt százaléka nem szeret olvasni, a férfiak ötvenkilenc százaléka szinte soha nem vesz könyvet a kezébe, és a magyar felnőttek mindössze tizenhárom százaléka olvas legalább hetente. A csökkenés tizenkét százalékos 2005 és huszonkettő 1989 óta. 

A Stockholmi Közkönyvtárban még a klasszikus módon, témák szerint rendezik a könyveket, nem gerinccel befelé fordított könyvek között kell keresni. Fotó: Pixabay

Tény, hogy az elmúlt közel húsz és negyven évben exponenciálisan nőttek a szabadidő eltöltésének lehetőségei. Az internet nyomán felgyorsult kommunikáció miatt kevésbé vonzó a könyvolvasás, mert egyfajta lassú életstílust testesít meg, továbbá nagyobb szellemi energia befektetését igényli, mint egy film megtekintése vagy videójáték lejátszása.

Nem teszik divatossá az olvasást a XXI. századi lakberendezési trendek sem. Az elmúlt években divatos minimalizmus a könyvespolcokat többé-kevésbé kiradírozta a nappalik berendezéséből. 

Az amerikai belsőépítészetben ez jó ideje megszokott, mivel ott a nappali inkább családi vagy tévészobaként funkcionál, a könyveket a dolgozószobában vagy külön könyvtárszobában helyezik el. Az európai szokások azonban korábban a nappali ékének tartották a könyvespolcot. A XXI. század felgyorsult világában a háziasszonyok takarítási idejének lerövidítése okán először szekrénybe zárták a könyveket, majd leginkább száműzték eme porfogó, helyfoglaló, haszontalan tárgyakat. Úgyis mindenki online olvas, az e-könyv-olvasókon a házi könyvtár sokszorosa kaphat helyet, és még a környezetet sem károsítjuk a sok papír felhasználásával. Tiszta nyereség, nem? Nem. 

 

Nem hatékony digitális eszközön olvasni

A norvég Stavanger Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a Kindle- és az iPad-használók nem tudják ugyanúgy visszaidézni az olvasottakat, mint akik ugyanazt papíralapon látják. A papíralapú könyvek ugyanis nemcsak a szemre, hanem a szaglásra és a tapintásra is hatnak. Ezeket az ingereket az agy hozzákapcsolja a történethez, így könnyebb annak visszaidézése. 

A könnyebb visszaidézés pedig sikerélményt generál, ami újabb könyvek olvasására buzdít.

Ha azonban a gyerekek nem látnak maguk körül könyveket, és a szüleiket sem látják olvasni, nem alakul ki bennük a késztetés sem. Az elmúlt néhány évben a letisztultságot követő otthonok és a könyveket kidobni mégsem akarók között feszülő ellentétet próbálta feloldani a szín szerint rendezett könyvespolcok trendje. Ilyenkor nem címek, témák, írók, esetleg kiadók szerint csoportosították a könyveket, hanem a borító színskálája szerint. Így bőven elképzelhető volt, hogy a Rómeó és Júlia egy szakácskönyv, A vihar meg például egy jogi szakkönyv mellett kapott helyett a polcrendszer két sarkában, de legalább látszott a kötetek gerince, ha valaki mégis szerette volna olvasni is az adott művet.

 

Szivárványszínű könyvespolcok helyett befelé fordított könyvek

Az idei lakberendezési trendek szerint azonban a szivárványszínű könyvespolcok ideje lejárt, 2023 a semleges tónusok éve lesz. Ám nem kell aggódni – nyugtatnak a téma szakavatottjai –, nem kell kidobni a könyveket akkor sem, ha csupa színes borítóval rendelkeznek. Mindössze tessék őket gerinccel befelé elhelyezni a polcon.

A közösségi médiában néhányan már feltették a kérdést, hogy az így berendezett nappali miben fog különbözni egy jóféle irattártól, az olvasni szeretők pedig arról érdeklődtek, hogy innentől kezdve hogy lehet majd megtalálni a keresett művet. A válaszok szerint online.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.