Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Milyen politikus volt Szent-Györgyi Albert?

A Nobel-díjas tudós maga volt az értelem és a méltóság.

Miklós Péter
2023. 08. 04. 13:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar tudományos és kulturális élet mindig is büszke volt a magyar nemzetiségű, vagy magyar származású Nobel-díjasokra. Közülük azonban Szent-Györgyi Albert az egyetlen, aki magyarországi tevékenysége idején kapta meg az előkelő tudományos elismerést 1937-ben. Szent-Györgyi ugyanis Klebelsberg Kunó, a két világháború közötti korszak legendás kultuszminisztere hívására tért vissza hazánkba, s lett a szegedi egyetem professzora. Nem véletlen, hogy Klebelsberg halála után, a róla szóló emlékkönyvben megjelent személyes hangvételű és megejtően őszinte emlékezésének a Gazdám emlékezete címet adta.
Szent-Györgyi nemcsak kivételes felkészültségű és nagy hatású, iskolateremtő tudós volt (aki a C-vitamin felfedezésével, a citromsavciklus leírásával, vagy éppen az izom- és rákkutatásban elért eredményeivel szerzett magának nemzetközi hírnevet), hanem aktív közéleti szereplő, sőt politikus is.

Szent-Györgyi Albert és Vitray Tamás 1973-ban (Forrás: Fortepan/Bakos László)

 

Ilyen ember volt Szent-Györgyi Albert


Szent-Györgyi Albert életrajzának kronologikus és teljességre törekvő áttekintése mellett éppen politikai szerepvállalása került a fókuszba Tasiné Csúcs Ildikó nemrég megjelent, Szent-Györgyi Albert, a tudós politikus című könyvében. Ebből a kötetből – amely számos szakirodalmi feldolgozás, Szent-Györgyi szakmai és közéleti írásai, valamint magyarországi és külföldi levéltári dokumentumok alapján készült – minden eddiginél teljesebb képet kaphatunk Nobel-díjas tudósunk életéről. Családi háttere, gyermekkora, első világháborús évei, politikai és diplomáciai szerepvállalása, magánélete, magyarországi, németországi, hollandiai, angliai és amerikai tevékenysége, s tudományos munkássága egyaránt bemutatása kerül a monográfiában, amelynek előnye, hogy a történet- és társadalomtudományi módszerek alkalmazása és nyelvezete mellett Szent-Györgyi élet- és orvostudományi eredményei is közérthető módon kerülnek leírásra benne.
 

Bár Szent-Györgyiről tudományos műveket és szépirodalmi szövegeket is egyaránt kiadtak az elmúlt évtizedekben, Ralph W. Moss – magyarul Szent-Györgyi Albert címmel húsz esztendeje megjelent, az Egyesült Államokban először 1988-ban publikált – műve óta Tasiné Csúcs Ildikó könyve a legjobb összefoglalás róla. 

A szerző saját kutatásainak eredményeiként többek között tisztázásra kerülnek a kötet lapjain Szent-Györgyi második világháborús törökországi diplomáciai tapogatózásainak körülményei éppúgy, mint emigrációjának valós indítékai, de azt is megtudhatjuk belőle, hogy 1945 után szóba került – s ezt egy ideig talán még a szovjet megszállók is támogatták –, hogy ő legyen az újonnan létrejövő Magyar Köztársaság első elnöke. 
 

A Nobel-díjas orvos tudománypolitikai és közéleti elképzéseit is részletesen megismerhetjük a könyvből. 

1940-ben, a Szegeden akkor megalapított egyetem (hiszen a második bécsi döntésig ideiglenesen a Tisza-parti városban működő kolozsvári felsőoktatási intézmény akkor visszatérhetett erdélyi székhelyére) első rektoraként vezetői célkitűzéseinek lényegét abban jelölte meg, hogy az általa vezetett intézmény 

a nagy magyar Alföld szellemi központja legyen.

Colour photograph of Albert Szent-Gyorgyi
Szent-Györgyi Albert (Forrás: AFP)

 

Szent-Györgyi Albert Amerikába is elvitte a politikát


Szent-Györgyi amerikai éveiben is aktív politikai szerepet vállalt. Előadásaiban és publicisztikai írásaiban a béke ügye mellett emelte fel szavát, s tiltakozott a fegyverkezési verseny és a vietnámi háború embertelensége ellen. Az őrült majom (1970) című, az ifjúságnak ajánlott könyvében írta, hogy egy olyan világról álmodozik, „amelyben a gondokat nem erőszakkal, hanem értelemmel, jóakarattal és méltósággal fogják megoldani; egy olyan világról, amelyben bűn a gyilkosság és embertársunk életének, otthonának elpusztítása, és nem számít, bármi volt is az oka; egy olyan világról, amelyben fiainknak nem kell a legszebb éveiket a szervezett mészárlás megtanulására fecsérelni; amelyben nem az erő, nem a megatonnák, nem a mérgező gázok fogják meghatározni egy nemzet helyzetét, hanem a tudása és az erkölcse, azok az adományok, amelyekkel az emberiséget gyarapította, a boldogság, amelyet az embereknek adott, és az az érték, amellyel emelte az emberi élet színvonalát.”
 

Tasiné Csúcs Ildikó könyve közel hozza olvasójához a tudós és politikus Szent-Györgyi Albertet. 

Nem pusztán szigorúan rendezett, kronologikus és logikai szerkezetét tekintve is átgondolt biográfia ez a kötet, de egyben a XX. századi magyar tudomány- és eszmetörténeti kutatások számára is fontos forrásmunka.
 (Tasiné Csúcs Ildikó: Szent-Györgyi Albert, a tudós politikus. Budapest, Typotex Kiadó, 2023. 302 oldal, 5900 Ft)

Borítókép: Szent-Györgyi Albert (Forrás: Fortepan/Semmelweis Egyetem Levéltára)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.