Top-rongy, Túrva jó és Hová tűnt Sanyi?

Az üzletnévadási kreativitás a vendéglátóipari egységek elkeresztelése során érhető tetten.

2023. 09. 26. 5:10
null
2018.07.03. Duty free bolt Liszt Ferenc Repülőtér Pick szalámi Fotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság Fotó: MORICZ SABJAN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzletnévadási kreativitás elsősorban a vendéglátóipari egységek, magyarán kocsmák, presszók, bisztrók elnevezése, valamint a bálásruhaboltok elkeresztelése során érhető tetten. Ma már inkább használtruha-üzletnek, turkálónak nevezik, régen kilós bolt, sőt rongyos bolt volt. Mindegyik sokkal jobb, mint a kezdeti angol second hand shop. Az egyik ismerősöm azzal állított meg az utcán, hogy a városban látott egy Top-rongy üzletfeliratot. 

Szerinted ez nem túl rosszalló név egy használtruha-kereskedésnek?

 

Túrva jó

Szerintem nem rossz, kissé játékos, önironikus. És még toprongyos sem lenne az, aki az ott vásárolt ruhát hordaná. És különben is a hölgyek a színházba indulás előtt gyakorta fordulnak azzal a párjukhoz, hogy „Nincs egy rongyom sem, amit felvegyek!” A kiinduló szó, a toprongyos az etimológiai szótár tanúsága szerint összetett szó, az utótagja értelemszerűen a rongyos melléknév, az előtagja pedig a top(p), jelentése ’hop’ indulatszó. Alakváltozatai még a hoprongyos és a hatrongyos. A jelentése pedig nyilvánvalóan ’rongyos’, ’lerongyolódott’, ’jöttment’, ’csavargó’. Az üzletnévben a kötőjellel történő tagolás az angol top előtagot emeli ki, vagyis ebben az üzletben a legjobb használt ruhákat árusítják. Ezt akarta kifejezni a névvel a tulajdonos és egyben névadó.

 

További elnevezések még, amelyek a turkáló általános elnevezésből indulnak ki: Turi butik, Ruhatúró bolt, Divattúró ruhabolt, Tuti turi, Túrhatod, Túró Ruci! Ez utóbbi elnevezéshez hozzájárult a közkedvelt Túró Rudi, a fehér alapon piros betűkkel készült felirat is ezt támasztja alá! A Turkesztán nem közép-ázsiai régióként értendő. A kajálda, gombócda, palacsintázda, másolda sorába illeszkedik be a Túroda. Móricz lehet a kedvence annak a tulajdonosnak, aki a Turi muri nevet adta az üzletének. A Túrva jó üzletnév erősen áthallásos, de azért biztos jó üzlet. A Rongyász üzletnév esetében az -ász képzőt használta fel a névadó, de valószínűleg arra is gondolhatott, hogy az ő üzlete az ász. Alliteráló fantázianév a Potom Panna. 

 

Jó játék a szójáték?

Jó, ha egy-egy ötletes nevet meg kell fejteniük az embereknek, azonban ez időnként szinte lehetetlen. A Hová tűnt Sanyi élelmiszerbolt, reggeliző és kávézó nevének a magyarázatát a tulajdonosok közzétették, íme: „Sanyi nyugdíjba ment. Mi vettük meg a boltot. Sokáig gondolkodtunk mi legyen a neve. Aztán jöttek Sanyi ismerősei és kérdezősködtek. Hová tűnt Sanyi? Na, végül így döntöttünk a blikkfangos név mellett!” Egyébként Urbán Sanyi mészárszéke volt korábban. Nagy királynak tartották, a nyírségi kolbászok legendás fejedelmének, a tőkehúsok és az élet császárának, a hurkák exarchájának. 

 

Egy jó elnevezés félsiker. Ha találó és könnyen megjegyezhető, sőt a név és a vállalkozás között felfedhető összefüggés van, akkor már a legfontosabb kritériumok teljesültek. Kétségtelen, hogy bizonyos esetekben nehéz mindennek megfelelni, azonban az alábbi példák bizonyítják, hogy nem lehetetlen. A Nagy felhajtás ruhaszalon név sokkal jobb, mint egy semmitmondó angol titulus. Íme, még néhány példa: Ebéd Elek (önkiszolgáló étterem), Ampervadász (villanyszerelés), Voltos bolt (villanyszerelés), Fogtogon (fogászat), Párváró (társkeresés), Kábelbarát (villanyszerelés), Megvarr-lyuk (ruhajavító), BrinGáspár (kerékpár-kereskedés), Lak-Hatás (lakberendezés), FantÁzsia (ázsiai népművészeti bolt), Hajdejó (fodrászat), Tingli-Tanga (fehérneműbolt), Olvas-Lak (könykuckó), Gyöngy-Ház (ékszerbolt), Karavándor Kft. (lakókocsi-kölcsönzés), Lesz Vigasz (kisvendéglő), Netmester – a honlaptervező, Panyolai Szilvórium (szeszfőzde), Zamatház (élelmiszer-feldolgozó és -kereskedés), Zár-Ba-Zár (lakat-, zár-, vasszaküzlet), Gondoldó Kft. (adótanácsadó), Háló-terem (internetkávéház).

Borítókép: Liszt Ferenc repülőtér (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.