időjárás 12°C Dezső 2022. május 23.
logo

Különös kincsre bukkant egy magyar férfi a kertjében

Forrás: Hiradó.hu
2022.01.24. 09:06 2022.01.24. 09:48
Különös kincsre bukkant egy magyar férfi a kertjében

Középkori ezüstpénzleletet talált egy férfi Simontornyán a kertjében. A lelet értékének becslését Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmata szakértője végezte el. A lelet becsült anyagi értéke több mint 12 millió forint – írja a Híradó.hu.

2020 őszén bukkant rejtélyes vakondtúrásra egy Simontornyán élő férfi. Mint később kiderült, a túrásban egy korsó volt, mely 16. századi ezüstpénzt rejtett – írta korábban a Teol.hu.

Gárdonyi Róbert nagyszülei portáján figyelt fel a vakondtúrásra, amelynek tetején ezüstpénz volt.

Gárdonyi Róberttel együtt kezdtünk ásni, és egy korsó végét kezdtük megtalálni. A korsó sérülése miatt ezüstpénzek kerültek a felszínre. Látva a lelet komolyságát, úgy döntöttünk, nem folytatjuk tovább az ásást, ezt inkább rábízzuk a szakemberekre. Megkerestük a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumot, végül a régészeik fejezték be a 16. századi érmelelet feltárását 

– emlékezett vissza a történtekre Bencze Kornél, aki a férfinak segített az ásásban.

 

Az edény összesen 1646 érmét tartalmazott, és záróverete alapján 1543-ban rejtették el.A pénzek többségében magyar, osztrák, német és török ezüstérmék voltak, de öt aranyforint is volt köztük.

A lelet értékének becslését Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmata szakértője végezte el. A lelet becsült anyagi értéke: 12,794 millió forint.

K. Németh András középkoros és kora újkoros régész tárta fel a simontornyai leletet. A szakember elmondta, hogy szeptember tizenkilencedikén, szüreti időszakban délután kezdték el a munkát, és néhány óra alatt sikerrel is jártak.

Hogy előkerült egy ilyen értékes lelet, az olyannyira nem gyakori, hogy húsz­éves pályafutásom alatt nem történt még ilyen, valamint harminc éve nem került be a Wosinsky Mór Megyei Múzeumba éremlelet

 – nyilatkozta a lapnak a régész.

A becsületes megtaláló jutalmat kapott az illetékes hatóságok értesítéséért. Mint ismeretes, minden, ami a földben van, az a magyar állam tulajdona.A talált leletek becsült értékének egyébként tíz százaléka, de legfeljebb kétmillió forint adható a megtalálóknak.

A simontornyai lelet márciusig van kiállítva Simontornyán, utána bekerül a megyei múzeum numizmatikai gyűjteményébe.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Kovacsóczy Bernadett régész egy ezüstkaréjos arany veretet tart a kecskeméti Katona József Múzeumban 2016. május 24-én (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)