A férfiak agya is átstrukturálódik az apaság során

Az már a korábbi években kiderült, hogy a kismamák agyának egyes struktúrái átmenetileg módosulnak a terhesség, illetve a szülés időszakában. Kutatók most hasonló változást tapasztaltak az apák agyában partnerük terhessége és gyermekük születése utáni időszakban. A legújabb tanulmányok alapján a gyerekek nevelésében aktív apák utódjai egészségesebbek és a tanulásban is jobban teljesítenek.

2022. 12. 09. 13:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mely országokban ösztönzik az apákat arra, hogy kivegyék a fizetett apasági szabadságot?

Az Egyesült Államokban az elmúlt ötven évben megháromszorozódott az az idő, amit az apák gyermekeik gondozására fordítottak. A gyermeknevelésben való részvételük növekedése még kifejezettebb azokban az országokban, amelyek megemelték a fizetett apasági szabadságot, például Németországban, Spanyolországban, Svédországban és Izlandon. 

Kutatások szerint az apaság során a kismamákhoz hasonló változást tapasztalható a férfiak agyában, ami főként a partnerük terhessége és gyermekük születése utáni időszakban jelentkezik.           Fotó Pexels

Magyarországon 2022-ben a fizetett apasági szabadság mértéke öt nap. Jövő év januártól már változhat a munka törvénykönyve, így öt- helyett már tíznapos apaszabadságot lehetne igénybe venni. 

A fizetett apasági szabadság utólag, visszamenőlegesen is kérhető, például abban az esetben, ha időközben a férfi elvált. Tehát az apát megillető pótszabadság figyelembevételekor nem bír jelentőséggel az apa családi állapota, és az egy háztartásban történő nevelés sem feltétel – írja a VG.

Milyen előnyei vannak a gyermek számára, ha az apák is egyre jobban belevonódnak a gyermeknevelésbe?

Az eredmény egyértelmű: egyre több kutatás szerint a gyerekek nevelésében aktív apák utódai egészségesebbek és a tanulásban is jobban teljesítenek. 

Annak ellenére, hogy az apák növekvő mértékben vesznek részt a gyermekek gondozásában, meglepően kevés kutatás foglalkozik azzal, hogy ez a szerep hogyan hat rájuk. A szülővé válás minden érintett számára új helyzet. 

A várandós nők esetében a terhességgel összefüggő változások segítenek megmagyarázni, miért strukturálódhat át a kismama agya. A közelmúltban végzett kutatások mágneses rezonancia segítségével nagy léptékű változásokat azonosítottak a nők agyának anatómiájában a terhesség előtt és után. 

A 2016-ban közzétett vizsgálat szerint a bekövetkezett változások legalább két évig fennmaradtak. Az agyban a terhesség alatt végbemenő eltérések a serdülőkori változásokhoz hasonlóak.

Az apaság és az anyaság is hasonlóan átformálhatja az agy működését

A barcelonai Universitat Autonoma és a holland Leideni Egyetem kutatói – eredményük a Nature Neuroscience című folyóiratban jelent meg – felvételeket készítettek 25 nő agyáról állapotosságuk előtt, majd közvetlenül a szülés után és két évvel később, hogy lássák, milyen változások zajlanak le. Ezeket a felvételeket először apává váló férfiakéval, gyermektelen férfiakéval és gyermektelen nőkével hasonlították össze. 

A kutatók lényeges eltérést figyeltek meg a kismamák agyának szürkeállományában. A változás az agy olyan területein következett be, amelyek mások érzéseit, mentális állapotát dolgozzák fel. 

A kedvező változás a kismamákat segíti gyermekük szükségleteinek felismerésében, éberebbé teszi őket a lehetséges veszélyekkel szemben, és szorosabb kötődést tesz lehetővé utódaikkal.

 Elseline Hoekzema, a tanulmány szerzője, a Leideni Egyetem Pszichológiai Intézetének kutatója szerint – a szakembert az Origo.hu idézte – az agyszerkezeti változások valószínűleg azért következnek be, hogy a nőt felkészítsék az anyaságra. 

 A legújabb tanulmányok alapján a gyerekek nevelésében aktív apák utódai egészségesebbek és a tanulásban is jobban teljesítenek. Fotó: Pexels

Megkönnyíthetik számukra az újszülöttek gondozását, akik állandó figyelmet igényelnek, és nem tudják verbalizálni szükségleteiket. Valószínűnek tűnik, hogy az anyák agyának változása segít nekik reagálni újszülötteikre és gondoskodni róluk. 

Az agyi elváltozások annyira hangsúlyosak voltak, hogy egy algoritmus könnyen meg tudta különböztetni a terhességen átesett nő agyát a gyermektelen nők agyától. De vajon az apaság átformálja-e a terhességet közvetlenül nem tapasztaló férfiak agyát és testét oly módon, hogy az motiválja szülővé válásukat? „ 

Az apák agyának szürkeállománya partnerük állapotossága alatti és a szülés utáni agyi felvételek tanúsága szerint nem változott – ez tehát egy 2016-os eredmény volt. Egy Los Angeles-i és egy madridi kutatócsoport közös kutatása érdekes eredményeket hozott – egyebek mellett cáfolta a hat évvel ezelőtti megfigyelést.

Az apaság hatása a férfiak agyára

A neurosciencenews.comon a napokban ismertetett tanulmány szerint negyven férfit – húszat Spanyolországban és húszat Kaliforniában – kétszer vizsgáltak MRI-szkennerrel: először partnerük terhessége alatt, majd a baba hat hónapos kora után. Kontrollcsoportként 17 gyermektelen férfit is elemeztek. Számos olyan jelentős változást találtak a gyermekes apák agyában, amelyek nem jelentkeztek a gyermektelen férfiak körében. 

Az apák agyának plaszticitásának mértéke összefüggésbe hozható azzal, hogy milyen intenzíven lépnek kapcsolatba a babával.

 Bár a világ számos részén az apák egyre gyakrabban vesznek részt a gyermekgondozásban, részvételük nagyon eltérő. A társadalmi, kulturális és pszichológiai tényezők, amelyek meghatározzák, hogy a férfiak mennyit foglalkoznak gyermekeikkel, befolyásolhatják az agy változását. 

Az apaság során számos olyan jelentős változást találtak a férfiak agyában, amelyek nem jelentkeztek a gyermektelen férfiak körében. Fotó: Pexels

A spanyol apák, akiknek több apasági szabadság jár, mint az Egyesült Államokban élő sorstársaknak, kifejezettebb változásokat mutattak azokban az agyi régiókban, amelyek segítheti őket a csecsemőik jelzéseinek ráhangolódásában.

A kutatók folytatják a munkát, mert a jövőbeni tanulmányok részletesebb adatokkal szolgálhat a szülők agyának plaszticitásáról.

Borítókép: A férfiak agya is átstrukturálódik az apaság során (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.