Matolcsy György: Jegybankok a 2020-as évtizedben

2021-ben egy új pénzügyi rendszer alakult ki a világban. Évtizedünkben előre haladva egyre jobban kirajzolódnak majd az új rendszer alapvonásai, közöttük a jegybankok még erősebb szerepe.

Matolcsy György
2022. 01. 17. 11:55
null
London, 2020. június 18. A 2020. május 29-én készült, június 18-án közreadott képen egy ember halad el a brit jegybank, a Bank of England épülete elõtt London pénzügyi negyedében. Ezen a napon bejelentették, hogy a brit jegybank százmilliárd font pótlólagos likviditást juttat a brit gazdaságba az új koronavírus okozta járvány súlyos hatásainak enyhítése érdekében. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid–19 és a nyomában fellépő válságok kezelésére a világ központi bankjai, kicsik és nagyok egyaránt, óriási pénzügyi forrásokat mozgósítottak. A kisebbek közé tartozó magyar jegybank GDP-arányosan az egyik legtöbbet, ráadásul célzott módon, ami megsokszorozta a pénz felhasználásának hatékonyságát. Az évtizedünk legelején beütött válságból még ennek az évtizednek az elején kijön az országok többsége, de közben a világban visszatért az infláció. Az évtized egyik döntő közgazdasági kérdése, hogy a jegybankok a 2007–2009-es válság előtti viszonylagos „elefántcsonttoronyba” térnek-e vissza, vagy a 2007–2009-es válság kezelésekor gyakorolt aktív működéshez. Passzív vagy aktív, esetleg a maihoz képest is aktívabb jegybankokra számíthatunk évtizedünkben?

Nincs több elefántcsonttorony

Az 1929–1933-as nagy világgazdasági válságot lényegében minden ország úgy győzte le, hogy nagyságrendileg megnövelte az állami költségvetés szerepét. Tovább erősödött a költségvetések szerepe a világháborús felkészüléseknél, majd a háború és az újjáépítések finanszírozása során. A hidegháború és a kettős világrendszer fenntartása még tovább erősítette a költségvetések szerepét. Bár az 1970-es évek inflációja nyomán az 1980-as években győztek a neoklasszikus közgazdasági elvek, de az ígéretek ellenére a világ legtöbb országában még emelkedett is a költségvetés GDP-hez mért aránya. A mostani válság kezelése során is nőtt a költségvetések szerepe.

Ami az 1929–1933-as válság hatására a költségvetésekkel történt, az ismétlődött meg a 2007–2009-es válság kezelése során a központi bankoknál. Először a Fed, majd négyéves késéssel az Európai Központi Bank is főszereplővé vált a válság hatására, követve a japán jegybankot, amely már két évtizeddel korábban erre az útra lépett. A kicsik közül a magyar jegybank 2013 után vált csendes főszereplővé.

A jegybankokat háborúk és háború utáni újjáépítések finanszírozására „találták ki”. Az elmúlt száz évben minden válság erősítette szerepüket, ezt látjuk most is. A 2020-as évek új hidegháborús jellege és ismétlődő válságai tovább növelik majd a jegybankok szerepét, ezért nincs visszaút az „elefántcsonttoronyba”.

Az infláció elleni küzdelem hosszú lesz

A jegybankok pénzteremtő központok, ahol a pénzteremtést legerősebben korlátozó tényező az infláció. Ahogy az 1970-es években, úgy a 2020-as évtizedben is a visszatérő infláció a jegybankok legnagyobb ellensége. Minél előbb képes egy jegybank megnyerni az infláció elleni küzdelmet, annál jobban képes élni a pénzteremtés eszközeivel. A hazai inflációk gyorsulása 80 százalékban importált inflációra vezethető vissza, ezért csak együtt lehetnek győztesek a világ jegybankjai.

Az internet belépése megteremtette az információ bőségének korát. Az adat- és tudásalapú gazdaság az alapvető erőforrásoknál – tudás, energia, pénz, képzett munkaerő, hatékony technológiák – felgyorsítja az általános hiányról a teljes bőségre való átállást. Ennek alapvető korlátja a fenntarthatóság, ezért indul meg egyre több gazdasági és társadalmi terület a fenntartható és zöld átmenet felé. A pénz területén az infláció legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé, ezért itt az infláció elleni küzdelem az új korszakba való belépés kulcsa.

A jegybanki innovációk kora

Korunk a nagy technológiai áttörések korszaka, amelyek innovációkat hoznak a modern élet minden területén, így a pénzügyekben is. Ebből a jegybankok sem maradnak ki, sőt motorként gyorsítják majd az átállást a pénz jövőjére és a jövő pénzére. A 2020-as évek egyik meghatározó karakterjegye lesz a jegybanki működés innovációja.

A pénz fenntarthatóságának megteremtése, tehát az infláció legyőzése mellett minden jegybank megindul a zöld, fenntartható átmenet pénzügyi forrásainak megteremtése felé. Európában, így az Európai Unión belül a magyar jegybank kapott először fenntarthatósági, zöld mandátumot, de évtizedünkben várható ennek elterjedése, általánossá válása is. A jegybankok fenntarthatósági/zöld mandátuma átalakítja a jegybanki hitelprogramokat. Az általános QE programok helyére célzott hiteleszközök lépnek. Az angol, a magyar és a kínai jegybankok célzott programjaihoz hasonló programokat az évtized végére lényegében minden jegybank elindít majd.

A világ jegybankjai most még csak kísérleteznek a jegybanki digitális pénzzel, az évtized során azonban minden jegybank alkalmaz majd valamilyen digitális jegybanki pénzt.

Várhatóan folytatódik a kriptovaluták reneszánsza. E téren azonban még forr a világ, lesznek új győztesek és korábbi sikeresek is megbukhatnak. A nyugati és a keleti szabályozások várhatóan elválnak egymástól, mindkettő szigorít, de az utóbbi jobban.

A jegybankok a válság során újraértékelték az arany szerepét. Évtizedünkben várhatóan tovább folytatódik az arany tartalékokon belüli felértékelődése, éppen az infláció visszatérése és az évtizedet jellemző növekvő bizonytalanságok miatt.

A digitális jegybanki pénzek belépése kiélezi a vitát a pénzügyi rendszer jövőjéről. Az állam és a magánszektor, a jegybank és a bankrendszer, a jegybank és a kormányok, a törvényhozás és a végrehajtó hatalom közötti munkamegosztás, az érték- és érdekérvényesítés szabályai viták kereszttüzébe kerülhetnek. A magyar jegybank egy szövetségi kapcsolatban hisz a parlament, a kormány, a jegybank és a pénzügyi szektor szereplői között. A mai kétszintű bankrendszert nem az egyszintű pénzügyi rendszer felé érdemes elmozdítani, hanem pont fordítva, a maihoz képest többfajta, de koncentráltabb, ezért erősebb pénzügyi rendszer felé. Ez egy fúziós és platformokon alapuló, jellegében 3.0-s pénzügyi rendszert hozhat az évtized végére Magyarországon.

Ezek – és még sok más pénzügyi innováció, esetleg egy új globális pénzügyi válság – együtt világossá teszik majd, hogy 2021-ben valójában már egy új pénzügyi rendszer alakult ki a világban. Az 1944-es Bretton Woods-i egyezmény nagyjából 1946-tól vált általánosan elfogadottá, majd az aranyalapú globális rendszer 1971-ben megszűnt és a helyére lépett a petro-dollár rendszer. Később, az internet belépésével 1996-tól valójában egy új pénzügyi rendszer jött létre és tartott a 2020/2021-es válságig.

A negyedszázadonként megújuló globális pénzügyi rendszer karaktere sokszor még nem látható az indulás éveiben, de évtizedünkben előre haladva egyre jobban kirajzolódnak majd alapvonásai, közöttük a jegybankok célzott, tehát még erősebb szerepe.

P. S.

„A csatákra való felkészülésben mindig azt találtam, hogy a tervek használhatatlanok, de a tervezés elengedhetetlen.” – Dwight D. Eisenhower

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

A Magyar Nemzeti Bank elnökének összes írása a magyarnemzet.hu/rovat/PC19 oldalon olvasható.

Borítókép: a 2020. május 29-én készült, június 18-án közreadott képen egy ember halad el a brit jegybank, a Bank of England épülete előtt London pénzügyi negyedében. Ezen a napon jelentették be, hogy a brit jegybank százmilliárd font pótlólagos likviditást juttat a brit gazdaságba az új koronavírus okozta járvány súlyos hatásainak enyhítése érdekében (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.